Politiikka

SDP:n mepit: EU:n on taisteltava entistä kovemmin naisten puolesta – ”Trump hyökkää EU:n ja YK:n tärkeimpiä periaatteita vastaan”

Jukka-Pekka Flander
Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri.
Jukka-Pekka Flander
Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri.
Jukka-Pekka Flander
Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri.

Naisilla kaikkialla maailmassa täytyy olla oikeus päättää omasta kehostaan sekä mahdollisuus huolehtia seksuaali- ja lisääntymisterveydestään. Yhdysvaltain presidentti Donad Trump on poistanut tuet kansalaisjärjestöiltä, jotka tukevat naisia perhesuunnittelussa, seksuaaliterveydessä ja aborteissa. Tasa-arvoa ja naisten oikeuksia kannattavat EU-maat eivät voi hyväksyä tätä, SDP:n europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Euroopan parlamentin S&D-ryhmän jäsenet varmistivat tällä viikolla enemmistön päätöslauselmalle, jossa velvoitetaan neuvostoa ottamaan selväsanainen kanta seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien turvaamiseksi kaikkialla maailmassa.

Euroopan parlamentti vaatii neuvostoa täyttämään roolinsa kansainvälisessä yhteisössä ja puolustamaan naisten oikeuksia. SDP:n parlamentaarikot ovat mukana tukemassa maailmanlaajuista #SheDecides –varainkeruualoitetta.

Päätöslauselma kehottaa Euroopan hallituksia kantamaan vastuunsa kansainvälisellä tasolla ja osoittamaan johtajuutta olosuhteissa, joissa Trump evää tuen kansalaisjärjestöiltä ja eritoten näiden auttamilta naisilta.

Päätöslauselma on osoitettu Yhdistyneitten kansakuntien 61. Commission on the Status of Women -istuntoon, joka järjestetään YK:n päämajassa New Yorkissa 13.-24. maaliskuuta.

”Me eurooppalaiset emme voi hyväksyä Trumpin taloudellista protektionismia tai olla hiljaa, kun se vaikuttaa suoraan naisten oikeuksiin.”

– Käytämme tilaisuuden pyytääksemme Euroopan unionia ja sen jäsenvaltioita tuomitsemaan selkeästi Trumpin ”Global gag” -säännön. Trump hyökkää suoraan EU:n ja YK:n tärkeimpiä periaatteita vastaan. Suomen ja koko Euroopan on vastustettava ja toimittava nyt, Liisa Jaakonsaari sanoo.

– Meidän on suojeltava perusoikeuksia. Ihmisoikeudet kuuluvat myös naisille. Trumpin päätöksillä on tuhoisia vaikutuksia paitsi naisiin ympäri maailmaa myös lukuisiin maailmanlaajuisiin kehityshankkeisiin. Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat välttämättömiä, jotta naiset pysyvät hengissä, jotta heidän ja koko maan taloudellinen asema paranee. Me eurooppalaiset emme voi hyväksyä Trumpin taloudellista protektionismia tai olla hiljaa, kun se vaikuttaa suoraan naisten oikeuksiin, Miapetra Kumpula-Natri jatkaa.

SDP:n europarlamentaarikot korostavat maailmanlaajuista tarvetta yhtäläisille mahdollisuuksille koulutukseen, terveydenhuoltoon, ihmisarvoiseen työhön ja päätöksentekoon, samapalkkaisuutta ja sukupuoleen perustuvan väkivallan kitkemistä.

– Puheiden lisäksi vaadimme konkreettista rahoitusta naisten taloudellisen aseman parantamiseksi ja tasa-arvotyöhön.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat