Politiikka

SDP:n Mika Kari: Muun muassa nämä isot Supon tehtävät jäisivät parlamentaarisen valvonnan ulkopuolelle – ”Merkittävä puuttuva pala”

Kari Hulkko
Kansanedustaja Mika Kari (sd.).
Kari Hulkko
Kansanedustaja Mika Kari (sd.).
Kari Hulkko
Kansanedustaja Mika Kari (sd.).

Eduskunnassa on tänään lähetekeskustelussa tiedustelulakeja koskeva työjärjestys. Siinä säädetään tiedustelun parlamentaarisen valvonnan järjestämisestä ja tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamisesta.

Puhemiesneuvosto ei saavuttanut asiasta yksimielisyyttä. SDP vaati työjärjestykseen kirjauksia, jotka olisivat tuoneet kaiken Supon toiminnnan parlamentaarisen valvonnan alle. Nyt näin ei kuitenkaan olisi käymässä.

SDP halua koko Supon eduskunnan parlamentaariseen valvontaan, eli ei vain Supon tiedustelutoimintaan liittyviä tehtäviä.

Mitä sitten ovat ne muut tehtävät, jotka jäisivät parlamentaarisen valvonnan ulkopuolelle?

SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari toteaa, että kyseessä olisivat esimerkiksi Supon rikostorjunnan perusteella tehtävä salainen tiedonhankinta ja turvallisuusselvitykset.

Karin mukaan näin ollen myös se, miten Supoa kokonaisuudessaan johdetaan, on jäämässä parlamentaarisen valvonnan ulkopuolelle.

Kari luonnehtii ulkopuolelle jäämässä olevia tehtäviä ”merkittäväksi puuttuvaksi palaksi”.

– Pidän näitä merkittävänä jo senkin tähden, että on vaikeaa valvoa Suojelupoliisin uusia toimivaltuuksia, jos ei ole samalla käsitystä kokonaisuudesta, johon uudet valtaoikeudet liittyvät. Jotta valvottavasta saisi kunnon käsityksen, se vaatii kyllä kokonaisuuden ymmärtämistä ja, nyt valvottavaksi on tulossa vain osia, Kari huolehtii.

– Suojelupoliisin päällikölle on tulossa sellaiset valtaoikeudet kotimaan tiedustelun yhteydessä, jota ei millään muulla virkamiehellä Suomessa ole, hän myös huomauttaa.

”Onko tätä vallan keskittymistä vain yhden virkamiehen harteille loppuun asti mietitty.”

Tiedustelulakipaketissa on Karin mukaan useita kohtia, jotka vaativat valiokunnissa huolellista yksityiskohtien läpikäyntiä.

Erityisesti kotimaan tiedustelun valvontaan on syytä keskittyä. Mika Kari kysyy esimerkiksi, onko aivan loppuun saakka mietittyä, jos Supolla on valta itse ratkaista, tiedottaako se ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijoita tapauksissa, joilla se arvelee olevan ulko- ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia.

– Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta on vaikea erottaa toisistaan ja eduskunnan valiokunnissa pitää jatkokäsittelyssä arvioida myös, ovatko valta ja vastuut näissä asioissa jaettu tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

Kari toteaa, että sotilastiedustelun osalta komentoketjun päässä on tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva). Siltä osin asia on järjestyksessä, mutta Kari huomauttaa, että siviilitiedustelun ylimpänä valvojana toimisi käytännössä pitkälti yksittäinen henkilö, Suojelupoliisin päällikkö.

– Mielestäni voi kysyä, onko tätä vallan keskittymistä vain yhden virkamiehen harteille loppuun asti mietitty sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden taustaa vasten.

Kari onkin jo vuonna 2015 esittänyt tilannetta parantamaan sitä, että sisäministeri nostettaisiin tp-utvan jäseneksi. Hänen mielestään asia pitäisi toteuttaa viimeistään nyt. Samalla toteutuisi kokonaisvaltaisempi näkemys siitä, miten myös sisäinen turvallisuus liittyy laajemmin koko ulko- ja turvallisuuspoliitiikkaan. Karin mielestä hallituksen tiedustelulakiesityksistä heijastuu edelleen siilomainen tapa ajatella asiaa.

Iso kysymys tiedustelutoiminnan ja Supon valvonnassa on Karin mukaan myös valvonnan resurssit. Jos tiedustelutoimintaa on tekemässä parisensataa henkilöä, parlamentaariseen valvontaan osallistuisi 9 kansanedustajaa ja laillisuusvalvontaa toteuttavaan tiedusteluvaltuutetun toimistoon tulisi väkeä vain kourallinen.

– Valvontaketjuun pitää toki laskea myös jo nykyinen laillisuusvalvonta ja sisäinen valvonta, mutta uudet tiedusteluvalvontavaliokunta ja tiedusteluvaltuutetun toimisto edustavat valvonnan kärkeä. Onkin siksi syytä kysyä, onko valvonnon kärki riittävän leveä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat