Politiikka

SDP:n Näkkäläjärvi rusikoi Jäämeri-hankkeen: Vetäkää johtopäätökset, hallitus! – ”Bernerin johdolla ajettu vuosia kuin käärmettä pyssyyn”

Istock
Istock

Suomen ja Norjan selvitysryhmä Jäämeren ratahankkeesta ei puolla raportissaan hankkeen jatkamista. Työryhmä toteaa, ettei hanke olisi taloudellisesti kannattava minkään selvityksessä tarkastellun rahoitusmallin mukaan.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi arvioi, että raportin viesti on selkeä ja Sipilän hallituksen olisi syytä vetää siitä johtopäätökset.

”Laaja asiantuntijatyöryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi ja sen huomiot Jäämeren ratahankkeeseen liittyen ovat karuja. Hanketta ei saa millään kannattavaksi ja sen vaikutukset saamelaisiin ja ympäristöön ovat peruuttamattomia. Sipilän hallituksen, ministeri Anne Bernerin ja muiden Jäämeren rataa kannattavien olisi korkea aika lopettaa siitä haaveileminen. Jäämeren radassa ei ole mitään järkeä.”

Jos nykyinen hallitus ei kykene tekemään asiasta päätöksiä, on seuraavan hallituksen ensi töikseen linjattava, ettei hankkeen valmistelua enää jatketa.

Näkkäläjärven mukaan Jäämeren rataa on ministerin Bernerin johdolla ajettu vuosia kuin käärmettä pyssyyn.

”Jos ministeri Berner olisi kuunnellut Saamelaiskäräjiä, ympäristöjärjestöjä, monia asiantuntijoita ja muita hanketta kritisoineita, olisi turhalta vaivalta säästytty. Pohjoisen herkkä luonto ja perustuslaissakin turvattu saamelaisten oikeus kehittää kieltään ja kulttuuriaan ovat asioita, joilla ei pidä leikkiä. Jos nykyinen hallitus ei kykene tekemään asiasta päätöksiä, on seuraavan hallituksen ensi töikseen linjattava, ettei hankkeen valmistelua enää jatketa”, Näkkäläjärvi rusikoi.

Päätöstä radan toteuttamisesta tai ratalinjauksen valintaa ei ole tehty sen paremmin Suomessa kuin Norjassakaan. Suunnittelua ei voi aloittaa, ellei molemmissa maissa tehdä poliittista päätöstä hankkeesta. Lupaprosessi on molemmissa maissa pitkä ja monivaiheinen.

– Jos hankkeen suunnittelua tulevaisuudessa päätettäisiin jatkaa, seuraava vaihe voisi olla rajat ylittävän selvityksen laatiminen siitä, miten suunnitteluprosessit saadaan sovitettua yhteen, toteaa liikenneministeriö tiedotteessaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat