Politiikka

SDP:n Nurminen tuohtui opintotukiesityksestä: ”Mahdollisuus rakentaa hyvää elämää toteutuu vain rikkaiden lapsilla”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen tietää mistä puhuu, kun hän kritisoi suunnitelmia leikata korkeakouluopiskelijoiden opintorahasta.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen tietää mistä puhuu, kun hän kritisoi suunnitelmia leikata korkeakouluopiskelijoiden opintorahasta.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen tietää mistä puhuu, kun hän kritisoi suunnitelmia leikata korkeakouluopiskelijoiden opintorahasta.

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) pitää opintotukeen kohdistuvia leikkauksia järjettöminä. Tänään julkaistussa selvitysmiehen esityksessä korkeakouluopiskelijoiden opintotukea esitetään laskettavaksi siten, että opintoraha olisi jatkossa 250,28 euroa kuukaudessa.

Nurminen huomauttaa tiedotteessaan, että tämä tarkoittaa melkein sadan euron leikkausta opintorahaan, joka nykyisellään on vain 338,76 euroa kuukaudessa.

– On aivan järkyttävää esittää jopa neljäsosan leikkauksia kaikista matalimpaan sosiaalietuuteen. Opiskelijoiden toimeentulo on nykyiselläänkin riittämätön. En ymmärrä mistä voisi enää nipistää, Nurminen kritisoi.

Nurminen tietää mistä puhuu. Tampereen yliopiston opiskelija valittiin suoraan luentosalin penkiltä eduskuntaan. Hän kertoo tiedotteesaan, että vaikka hän asui valtion tukemassa opiskelijasäätiön omistamassa asunnossa, 550 euron vuokraan ei opintoraha ja asumislisä riittänyt.

Duunariperheen lapsena olisin joutunut miettimään tämän leikkauksen vuoksi, olisiko minulla ollut varaa lähteä opiskelemaan.

Nurminen muistuttaa, että Euroopan neuvosto antoi viime vuonna huomautuksen Suomelle sosiaaliturvan vähimmäistason riittämättömyydestä. Opiskelijoiden tuen vähimmäistaso on runsas puolet tästä. Tällä hetkellä opiskelijat joutuvat hakemaan toimeentuloa muualta, Nurminen muistuttaa.

– Töitä ei ole kuitenkaan kaikille, opiskelu on päätoimista työtä ja kaikkien vanhemmilla ei ole varaa auttaa. Opiskelijat joutuvat turvautumaan usein siksi jopa toimeentulotukeen. Huomionarvoista kuitenkin on, että toimeentulotukea ei saa ilman, että nostaa ensin kaikki opintolainat, Nurminen kauhistelee.

Nurminen pitää kohtuuttomana, että opiskelijat pakotetaan ottamaan entistä suurempia lainoja. Nurminen muistuttaa, että lainan ottaminen ei ole sosiaaliturvaa eikä lainaosuuden nostaminen kasvata toimeentuloa – se kasvattaa opiskelijoiden velkaa. Nurmisen mielestä olisi Suomen hallitukselta kohtuutonta vierittää talouden tasapainotustalkoita näin rajusti nuorten harteille.

Opiskelijoista vain neljännes ottaa nykyisin lainaa. Nurminen muistuttaa lainanoton olevan tutkitusti yhteydessä vanhempien tulotasoon ja koulutustaustaan, eivätkä epävarmat työllisyysnäkymät ja pirstaleiset uraputket houkuttele velkaantumaan.

– Hallituksen politiikka ajaa siihen, että mahdollisuus kouluttautua ja rakentaa hyvää elämää toteutuu vain rikkaiden perheiden lapsilla. Duunariperheen lapsena olisin joutunut miettimään tämän leikkauksen vuoksi, olisiko minulla ollut varaa lähteä opiskelemaan, harmittelee Nurminen.

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin kommentoi selvitysmies Roope Uusitalon esityksiä Twitterissä.

– Todella kylmääviä opintotukiheikennysesityksiä. Onko kadonnut ymmärrys, kuinka pienellä opiskelijat joutuvat jo nyt tulemaan toimeen?

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat