Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

”SDP:n on pystyttävä rakentamaan uskottava tulevaisuuden kuva” – Kuntavaaleihin selkokielisillä kärkiteemoilla

Kuva: Markku Lahikainen
Nina Peltonen (vas), Virpi Torniainen ja Jari Mäkinen olivat mukana Kaakon piirikokouksessa, missä tuomittiin Sipilän hallituksen eriarvoistava politiikka.

Demokratian haasteet ja kuntavaalit puhuttivat päivänpolitiikan ohella Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien piirikokousväkeä Kotkassa.

– Brexitissä ja Trumpin valinnassa kyse oli paljolti osattomuudesta. Kun ihmiset eivät näe parempaa huomista, halutaan protestoida. Siksi SDP:n on pystyttävä rakentamaan uskottava tulevaisuuden kuva. Tarvitaan selkeä näkemys, mihin yhteiskunta on menossa ja mikä siinä on ihmisen asema taloudellisessa, sosiaalisessa ja ekologisessa mielessä, painottaa Jari Mäkinen Heinävedeltä.

– Ihmisten on saatava varmuus siitä, että kaikista huolehditaan ja kaikki pääsevät osallisiksi.

Kaakkois-Suomen demarinuorten puheenjohtaja Nina Peltonen Haminasta patistaa nuoria lähtemään kuntavaaleissa ehdokkaiksi.

– Turha pelätä. Olet vaan oma itsesi, luotat mielipiteisiisi ja seisot arvojesi takana. Kaiken muun oppii sitten valtuustotyössä.

Selkeät teemat vaalikentille

Peltosen mukaan demareiden pitää kuntavaaleissa terävöittää viestiään.

– Vaaliteemoissa riittää 2-3 selkeää kärkijuttua, jotka ehdokkaiden on helppo pukea sanoiksi, joita kuntalaiset myös ymmärtävät. Hieman pelottaa, että kuntavaaleissa pelataan likaisempaa peliä, missä pikku-Trumpit nostavat päätään.

Piirin varapuheenjohtaja ja ay-aktiivinakin toimiva Virpi Torniainen Lappeenrannasta arvostelee Sipilän hallituksen työelämälinjauksia.

– Heikennykset kohdistuvat eniten pienipalkkaisille naisvaltaisille aloille ja pyrkimyksenä on myös ajaa alas ay-liikettä. Tärkeänä pidän työelämän kehittämistä, mikä onnistuu parhaiten työntekijöitä kuunnellen.

Markku Lahikainen
Demokraatti, Mikkeli

Teollisuusliitosta totta ”- Vahvempi ote järjestämistyöhön”

Metalliliiton ylimääräinen liittokokous kokoontui Helsinkiin 16.-17.5. päättämään uuden teollisuuden suurliiton synnystä. Lähes samaan aikaan kokoontuneet Puuliiton ja TEAMin valtuustot päättivät kokouksissaan omien liittojensa purkautumisesta ja sulautumisesta teollisuusliittoon. Uusi liitto kokoaa merkittävän osan teollisuus- ja vientialojen työntekijöistä. Liitto on yli 200 000 jäsenellään yksi maamme suurimpia ammattiliittoja.

Historiaa tehtiin keskiviikkoiltana kello 20.47, kun Metalliliiton liittokokous vahvisti Teollisuusliiton synnyn.

Kaakkois-Suomesta Helsinkiin suunnanneet ay-aktiivit Niina Malm Metalliliitosta ja Mika Vanhatalo sekä Markku Tirkkonen Puuliitosta suhtautuvat uuteen teollisuusliittoon toiveikkaasti.

– Tämän päivän nuorilla on kaikki tieto käsissään. Tämä edellyttää myös ammattiliitoilta uusiutumista ja tulevaisuuteen katsomista, mihin teollisuuden suurliitto voi tuoda vastauksia. Uuden liiton on otettava vahvempi ote järjestämistyöhön, sillä liiton jäsenyys ei ole nuorille enää itsestäänselvyys, kommentoi Imatran Ovakon pääluottamusmies Niina Malm.

Vaikka Metalliliiton, Puuliiton ja TEAMin muodostama Teollisuusliitto nähdään ay-liikkeen aseman vahvistajana, on ay-väen puheenvuoroissa tulevaisuudesta myös huolta. Työelämän muutos, yhteiskunnallinen ilmapiiri ja kiristynyt työelämä vaativat vahvempaa joukkovoimaa.

–Ay-liikkeen voimaa tarvitaan suhteessa työnantajaleiriin. Tämä on nyt uuden alku, jossa kolmen liiton vahvuudet voidaan saattaa yhteiseksi hyödyksi, sanoo kouvolalainen Domus-keittiöiden pääluottamusmies Mika Vanhatalo

Teollisuusliiton tavoitteena on työmarkkinoilla olevien jäsenten edunvalvonnan tehostaminen ja teollisuusliittojen painoarvon turvaaminen sopimustoiminnassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Vaikuttamista ja painoarvoa tarvitaan, sillä ay-liikkeen aseman heikentäminen tuntuu olevan yksi porvarihallituksen tavoitteista.

– Työntekijöiden aseman turvaaminen ja edunvalvonta on tässä keskiössä. Toki liittojen jäsenille myönteinen viesti on myös jäsenmaksujen pieneneminen, toteaa Mikkelistä Helsinkiin saapunut UPM Pelloksen vanerityöntekijä Markku Tirkkonen.

Helsingin Messukeskuksen käytävillä useat kolmen liiton aktiivit kohtasivat ensimmäistä kertaa. Seuraavassa kohtaamisessa, uuden teollisuusliiton ensimmäisessä liittokokouksessa 28.–30.11.2017, rakennetaan varmasti jo yhteistä teollisuusliiton voimaa.

Keskustelua aiheesta

Kaakkois-Suomen Nuorten kotkien lastenjuhla veti ja viihdytti

Nuoret kotkat ympäri Suomen juhlistavat satavuotiasta Suomea lastenjuhlien merkeissä. Kaakkois-Suomen Nuorten kotkien lastenjuhla järjestettiin lauantaina 6.5. Lappeenrannan Myllysaaressa. Kaikille avoin lastenjuhla sekä keväisen aurinkoinen sää houkutteli paikalle satoja osallistujia.

Tapahtumassa esiintyi lastenmusiikkiyhtye Uppo-Outo ja Kumiankat sekä nuori taiteilija Taika Oliver. Esiintyjien lisäksi viihdykettä oli tarjolla kasvomaalauksen, koira-ajelun, pomppulinnojen sekä rastiradan merkeissä.

– Aurinkoinen sää ja runsas osallistujajoukko oli todella positiivinen yllätys, iloitsee Kaakkois-Suomen Nuorten Kotkien järjestötyöntekijä Jaana Saarinen

Onnistunutta tapahtumaa olivat luomassa Nuorten Kotkien vertaisohjaajat sekä kotkatoiminnassa mukana olevat aikuiset. Talkoolaiset täyttivät ilmapalloja, grillasivat satoja makkaroita ja taiteilivat kasvomaalauksia lasten poskille. Osa talkooväestä viihdytti lapsia rooliasuihin pukeutuneina – juhlaväen seassa viilettivät niin Rölli kuin Teletapit.

– Meillä on Kaakkois-Suomessa upea joukko aikuisia ja vertaisohjaajia. Ilman aktiivisia talkoolaisia ei tällaisia tapahtumia saisi järjestettyä, Saarinen kiittelee.

Lastenjuhlan onnistumista jännitettiin ehkä eniten vaihdelleen kevätsään vuoksi, mutta suurimmat perhoset olivat 8-vuotiaan Taika Oliverin vatsassa. Esiintyminen lastenjuhlassa oli hänelle ensimmäinen julkinen keikka. Taikuutta ja vatsastapuhumista sisältänyt esitys onnistui täydellisesti ja kannustaa varmasti nuorta taiteilijaa nousemaan lavalle myös uudestaan.

–Esiintyminen oli tähän asti parhain kokemus ja yleisö oli tosi kiva ja tuli hyvin mukaan. Meinaan kyllä esiintyä myös jatkossa, Oliver sanoo.

Taika Oliver ja Anssi apina lavalla (Kuva: Sanna Koskenranta)

 

Keskustelua aiheesta

Työväen vappu Kaakkois-Suomessa

Työväen vappua juhlitaan Kaakkois-Suomessa kuntavaalivoiton merkeissä. Perinteinen työn ja kevään juhla tuo Kaakkois-Suomeen vappupuhujiksi muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin, SDP:n puoluesihteerin Antton Rönnholmin, Posti- ja Logistiikka alan Unionin puheenjohtajan Heidi Niemisen sekä Puuliiton puheenjohtajan Jari Nilosaaren.

Antti Lindtman on vappupuhujana Imatralla, Joutsenossa ja Lappeenrannassa. Puoluesihteeri Antton Rönnholm puhuu Kotkassa ja Haminassa, Kimmo Kiljunen Kouvolassa Kuusankosken vappujuhlassa. Etelä-Savon puolella vappupuheita pitävät Savonlinnassa Suna Kymäläinen ja Heidi Nieminen, Mikkelissä Niemisen lisäksi piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen. Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari puhuu vappupäivänä Joroisissa.

Alta nähtävissä kaikki Kaakkois-Suomen vappujuhlat.

Lue lisää

Keskustelua aiheesta

”Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä” – sd-kansanedustaja murehtii taksipalvelujen alasajoa

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Taksiautoilijat osoittivat mieltään eilen Helsingin keskustassa taksiliikenteen vapauttamista vastaan.

Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen kritisoi ankarasti hallituspuolueiden ajamaa taksiautoilun alasajoa. Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle. Opposition vastalauseet kaatuivat äänestyksissä.

– Huoli taksien saatavuudesta on nyt aito ja totisinta totta. Hallituspuolueet nuijivat alas suomalaisen taksiautoilun tasa-arvoisuuden tänään eduskunnassa.

Kymäläinen ihmettelee, ettei edes molemmin puolin pääsiäistä järjestetyt mielenosoituksetkaan vaikuttaneet mihinkään.

Huoli on nyt aito ja totisinta totta.

– Ne eivät saaneet Juha Sipilän (kesk.) hallitusta ymmärtämään, kuinka tuhoisasta asiasta on kysymys takseille. Ei edes pääkaupunkiseudun taksijärjestöjen huoli saanut hallituspuolueiden kansanedustajia muuttamaan mieltään. Ei mielenosoitukset tai lukuisat yhteydenotot, joilla taksiautoilijat yrittivät vääntää asiantilaa rautalangasta hallitukselle.

Kymäläisen mielestä eilinen mielenosoitus kuvasi hyvin tilannetta, ettei taksipalveluiden alasajo koske vain harvaan asuttuja seutuja.

– Tämän päätöksen jälkeen ei Suomi ole enää entisensä. Laadukkaat, rehdit, hinnoittelultaan tasa-arvoiset, ennustettavat ja turvalliset 24/7-taksipalvelut eivät ole enää kaikille, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Kymäläinen arvioi.

Kaakkois-Suomen demareille kova kuntavaalitulos – “Tulevan vaalivoiton siemenet kylvetään nyt”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

SDP vahvisti asemiaan Kaakkois-Suomessa ollen vaalipiirin suurin puolue. Kuntavaaleissa demarit nousivat ykköspaikalle Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Etelä-Savossa saatiin toinen sija, mutta sekin edellisiä kuntavaaleja paremmalla tuloksella. Kaakkois-Suomen kolmestakymmenestä kunnasta kahdessakymmenessäviidessä SDP sai vaalivoiton edellisiä vaaleja paremmalla tuloksella.

Vaalipiirin kovimmat lukemat SDP:lle saatiin Rautjärvellä, 42,7%. Yli neljänkymmenen mentiin myös Imatralla, 40,6%. Kotkassa onnistuttiin kasvattamaan kannatusta huimat 7,7% ja ykköspaikka tuli demareille 30,1% kannatuksella. Vaalipiirin suurimmista kaupungeista SDP on ykkönen myös Kouvolassa (25,2%), Lappeenrannassa (23,9%) ja Mikkelissä (27,4%).

– Tuloksesta tulee kiittää kaikkia ehdokkaita ja joukkueen tukijoita. Riippumatta henkilökohtaisesta tuloksesta, sankareita ovat olleet aivan kaikki, kommentoi piirin puheenjohtaja Teemu Hirvonen.

SDP sai Kaakkois-Suomeen kaikkiaan 213 valtuutettua, joista tehtävässä uusia tulokkaita on 92.

– Tulevan vaalivoiton siemenet kylvetään nyt, kun vaalien jälkeen aloitetaan paikkojen jako. Tässä täytyy olla katse tulevaan ja koko joukkueeseen, Hirvonen päättää.

Keskustelua aiheesta