Politiikka

SDP:n Paatero pohtii kiisteltyä sopimusta – ”Tuntuu, että työntekijöiden puolelta joustamisessa mikään ei riitä”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n kansanedustaja Sirpa Paateron mukaan kilpailukykysopimusta ja sen perusteita voisi arvioida uudelleen.

Paatero sanoo blogikirjoituksessaan tavanneensa kesän aikana ihmisiä, joihin lomarahaleikkaukset ovat vaikuttaneet.

”Vaikka ihmiset ymmärtävät, että ns. kilpailukykysopimus oli vaihtoehto pakkolaeille, kuten sunnuntaikorvausten ym. leikkauksille, tuntuvat ne silti kohtuuttomilta. Etenkin kun jo saman tien kesän aikana on sunnuntaikorvauksista luopuminen otettu hallituspuolueiden keskustelulistalle. Tuntuu, että työntekijöiden puolelta joustamisessa mikään ei riitä.”

Paatero sanoo havainneensa samaa yksipuolista joustamista vaatimuksissa syksyn liittokierrokselta nolla- tai hyvin maltillisia palkankorotuksia.

”Samaan aikaan monella alalla menee paremmin kuin aikoihin ja keväällä jaettujen osinkojen määrä oli suurempi kuin koskaan. Yksittäisten työntekijöiden näkökulmasta tilanne on kaikkea muuta kuin reilu: heitä koskettaa työajan lisääminen kolmella päivällä ilman lisäystä palkassa, mutta ”yhteiset talkoot” kansakunnan talouden pelastamiseksi eivät pääministerin kauniista toivomuksesta huolimatta kosketa kaikkia.”

Paatero kirjoittaa, että hallituksen budjettiriihessä tulee arvioitavaksi luvattu tuloverotuksen alennus ja syksyn aikana palkankorotukset yksi toisensa jälkeen.

”Kun työntekijöiden ostovoima on kikyn myötä laskenut mm. sotu-maksujen korotuksella ja arvio ostovoiman pitämiseksi nykytasolla edellyttää tuloveron alennusten lisäksi joka tapauksessa palkankorotuksia, on tiedossa tiukka vääntö, joka kestää ensi talveen asti. Kun tässä kaikessa taustalla vaikuttaa tehty kiky-ratkaisu, olisi varmaan perusteita arvioida myös se uudelleen.”

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat