Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne: ”Ilmastonmuutoksen torjuminen poliittisen päätöksenteon keskiöön”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ilmastonmuutoksen torjuminen tulisi SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä olla yksi päällimmäisistä asioista poliittisia päätöksiä tehdessä. Hän vaatii laajaa pyöreän pöydän keskustelua kestävästä kehityksestä.

Ismo Puljujärvi

Demokraatti

Maanantaina julkaistun kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti osoittaa, että ilmston lämpeneminen tulisi rajata 1,5 asteeseen. Suomen vaikutusmahdollisuudet tässä asiassa ovat Rinteen mukaan Euroopan unionissa.

– Suomi on EU-puheenjohtajamaa vuonna 2019, jolloin ilmastonmuutos täytyy ottaa yhdeksi keskeiseksi puheenaiheeksi, Rinne toteaa.

Yksi keino olisi rakentaa eurooppalaisittain toimenpideohjelmia, joiden kautta jäsenmaat sitoutuvat tavoittelemaan 1,5 asteen rajaa. Mikään yksittäinen keino ei ratkaise ilmastonmuutosta, vaan tarvitaan laaja kirjo toimenpiteitä, joilla asioita viedään eteenpäin.

Rinne vaatiikin laajaa pyöreän pöydän keskustelua kestävästä kehityksestä ja siitä, millä konkreettisilla toimenpiteillä hiilineutraalisuuteen päästään Suomessa jo vuonna 2035. Keskustelussa tulisi olla mukana niin tutkijat, poliitikot kuin myös nuoret.

– Kansalaiskeskustelua tarvitaan, jotta ihmisille välittyy oikea tilannekuva, missä mennään (ilmastonmuutoksen suhteen), Rinne perustelee.

SDP on esittänyt muun muassa kestävän kehityksen arvonlisäveroa, jonka avulla voidaan ohjata kulutusta ja liikkumista kestävämpään suuntaan. Ilmastoystävällisempi tuote tai palvelu saisi jatkossa pienemmän arvonlisäveron.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE