Politiikka

SDP:n puoluehallitus: Suomen allekirjoitettava ydinasekieltosopimus

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR
Uhitteleva Pohjois-Korea on viime kuukausina testannut ballistisia ohjuksia.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR
Uhitteleva Pohjois-Korea on viime kuukausina testannut ballistisia ohjuksia.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR
Uhitteleva Pohjois-Korea on viime kuukausina testannut ballistisia ohjuksia.

SDP:n puoluehallitus on ottanut kantaa ydinasekieltosopimukseen.

Puoluehallitus muistuttaa tiedotteessaan, että ydinaseet uhkaavat koko ihmiskunnan olemassaoloa.

”Maailman 15 000 ydinkärjen tuhovoima riittää moninkertaisesti maapallon tekemiseksi elinkelvottamaksi. Ydinaseet eivät ole sodankäynnin vaan kansanmurhan välineitä. Jo yksikin ydinräjäytys Euroopassa voi ulottaa tuhoiset vaikutuksensa koko maanosaan, myös Suomeen ja suomalaisiin.”

Pyrkimykset ydinaseiden käytön kieltämiseen saivat 1960-luvulla vauhtia ja johtivat ensin ydinkoekieltosopimukseen ja vuonna 1968 solmittuun ja kaksi vuotta myöhemmin voimaan tulleeseen ydinsulkusopimukseen.

Ydinsulkusopimuksessa on kolme pilaria: ydinaseiden leviämisen ehkäiseminen ja ydinaseettomien valtioiden sitoutuminen olemaan niitä hankkimatta sekä ydinvoiman rauhanomaisen käyttömahdollisuuden takaaminen kaikille maille. Sen kolmas pilari oli viiden silloisen ydinasevallan sitoutuminen ydinaseriisunnan edistämiseen ja lopulta ydinaseiden hävittämiseen.

”Suomen ja Ruotsin olisi alusta alkaen tullut koordinoida toimensa yhdessä.”

Ydinsulkusopimuksen jälkeen muutama maa on luopunut ydinohjelmistaan, mutta sen ulkopuolelle jääneet Intia, Israel ja Pakistan ovat kehittäneet käyttöönsä ydinaseen. Samoin on tehnyt sopimuksesta irtautunut Pohjois-Korea.

”Suurvaltojen johtajat ovat ajoittain nostaneet esille vision ydinaseettomasta maailmasta. Ydinaseettomuuteen sitoutuneet maat ovat kuitenkin turhaan odottaneet, että ydinasevallat ryhtyisivät vakavasti toteuttamaan niiden velvoitetta ydinaseriisuntaan. Ydinasevaltojen luottamus ydinaseisiinsa houkuttelee muitakin ajattelemaan, että voivat turvata oman asemansa ja valtansa hankkimalla ydinaseen”, puoluehallitus katsoo.

Kaksi vuotta sitten yli 120 maan YK:ssa käynnistämä neuvotteluprosessi on nyt johtanut ydinaseiden täyskieltosopimuksen hyväksymiseen ja sopimuksen avaamisen allekirjoituksille. Euroopan Unionin liittoutumattomat maat, Irlanti, Itävalta, Kypros, Malta ja Ruotsi olivat prosessissa alusta alkaen mukana.

Puoluehallituksen mukaan SDP pitää Suomen poissaoloa tästä joukosta erittäin valitettavana.

”SDP:n mielestä Suomen tulisi hyväksyä ydinaseet kieltävä sopimus ja osaltansa se allekirjoittaa. Suomen ja Ruotsin olisi alusta alkaen tullut koordinoida toimensa yhdessä, jolloin yhteisesiintyminen olisi antanut meille yhdessä suuremman painoarvon neuvotteluissa ja tukenut pyrkimyksiä sopimukseen jääneiden heikkouksien korjaamiseen”, puoluehallitus lausuu.

”Ydinaseriisunta edellyttää tietenkin kaikkien ydinasevaltojen osallistumista, mutta uusi sopimus osaltaan ylläpitää ja lisää painetta niiden suuntaan. Ydinasekieltosopimus ja ydinsulkusopimus täydentävät toisiaan. Olemalla mukana ydinaseiden täyskieltoon tähtäävässä prosessissa Suomi tekee myös selväksi, ettei se laske turvallisuuttaan kenenkään ydinaseiden varaan”, se katsoo.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on jo aiemmin todennut Demokraatille, että Suomen pitäisi allekirjoittaa ydinasekieltosopimus.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat