Politiikka

SDP:n puoluekokous Lahdessa on kuin Tuntematon sotilas – uusi versio noin 30 vuoden välein

Ansa Blomberg
Puoluekokouksen talkooväki toivottaa SDP:n väen ympäri maata tervetulleeksi Lahteen.
Ansa Blomberg
Puoluekokouksen talkooväki toivottaa SDP:n väen ympäri maata tervetulleeksi Lahteen.
Ansa Blomberg
Puoluekokouksen talkooväki toivottaa SDP:n väen ympäri maata tervetulleeksi Lahteen.

SDP:n puoluekokouksessa häärivien talkoolaisten porukka on aidosti innoissaan siitä, että SDP:n puoluekokous saadaan juuri Lahteen.

Kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja Ulla Vaara muistuttaa, että Häme on vahvaa demarialuetta, joten Lahti on kokoukselle luonteva paikka. Ja onhan siitä jo aikaa, kun viimeksi täällä kokoonnuttiin. Silloin elettiin vuotta 1984.

– Lahden puoluekokous on vähän kuin Tuntematon sotilas, josta on tehty uusi elokuvaversio noin kolmenkymmenen vuoden välein, Esko Sutela kiteyttää.

Vaara ja Sutela kehuvat Lahtea kokouspaikkana, koska se on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Sutela innostuu hehkuttamaan Lahtea peräti Suomen logistiseksi keskipisteeksi, mutta Vaara hiukan toppuuttelee – onhan täältä nyt kuitenkin 1300 kilometriä Utsjoelle.

Että ei tässä nyt aivan Suomen napa olla, vaikka sijainti yhteyksineen erinomainen onkin.

– Helmikuun alussa Lahti on varmasti maan keskipiste, koska täällä valitaan Suomen seuraava pääministeri, Sutela toteaa.

Talkoohenki elää Lahdessa

Puoluekokous on sen sortin suurtapahtuma, että talkoolaisia tarvitaan avuksi monenlaiseen hommaan järjestyksen valvonnasta narikkaan ja infopisteeltä ääntenlaskentaan. Lahden sosialidemokraattisen naisyhdistyksen varapuheenjohtaja Merja-Liisa Määttä kertoo, että lahtelaisissa talkoohenki elää ja voi hyvin.

Samaan aikaan puoluekokouksen kanssa järjestetään Finlandia-hiihto ja ovella kolkuttavat hiihdon MM-kilpailut. Kumpaiseenkin jättitapahtumaan tarvitaan useita satoja talkoolaisia.

Vapaaehtoishommien ruuhka-ajasta huolimatta puoluekokoukseen on saatu riittävästi talkoolaisia eli reilu 60 henkeä.

– On hienoa, että meitä talkoolaisia on lähdössä iso porukka mukaan. Se osoittaa, että me lahtelaiset olemme valmiita talkoisiin, Määttä summaa.

Meillä ei ole tavoitteissa vain voitto, vaan murskavoitto.

Talkoolaiset kertovat odottavansa puoluekokousta paitsi innostuneina myös hiukan jännittyneinä. Töiden lomassa kun pääsee seuraamaan puolueelle merkittäviä hetkiä. Saa näppituntuman siihen kihelmöivään odotukseen juuri ennen puheenjohtajan, puoluesihteerin ja muiden johtohenkilöiden valintaa.

Demokraatin jututtamasta porukasta Lahden sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Heikki Moilanen pääsee myös tekemään päätöksiä puoluekokousedustajana. Kokouskokemusta on entuudestaan – tosin Seinäjoella varaedustajana pääsi vain baaritoimikuntaan.

– Odotan kokousta hemmetinmoisella jännityksellä, kun käsittelyssä on niin isoja asioita. Puheenjohtajasta äänestetään, puoluesihteeri vaihtuu ja periaateohjelmaa käsitellään. On sellainen fiilis, että periaateohjelmaa ei hyväksytä tuollaisena, vaan päätetään pitkästä, jatkuvasta valmistelusta seuraavaan kokoukseen, hän ennustaa.

Komea vaalistartti

Lahden demareille puoluekokous on monella tapaa tärkeä. Jättitapahtuma, jonka tiimoilta SDP näkyy ja kuuluu kaupungissa, on myös erinomainen vaalistartti.

– Meillä ei ole tavoitteissa vain voitto, vaan murskavoitto. Uskon, että se on aivan mahdollinen, Moilanen hehkuttaa.

Lue pidempi versio jutusta torstaina 2.2. Demokraatin viikkolehdestä!

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat