[pro_ad_display_adzone id=68868]

SDP:n puoluekokous Lahdessa on kuin Tuntematon sotilas – uusi versio noin 30 vuoden välein

Kuva: Ansa Blomberg
Puoluekokouksen talkooväki toivottaa SDP:n väen ympäri maata tervetulleeksi Lahteen.

SDP:n puoluekokouksessa häärivien talkoolaisten porukka on aidosti innoissaan siitä, että SDP:n puoluekokous saadaan juuri Lahteen.

Kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja Ulla Vaara muistuttaa, että Häme on vahvaa demarialuetta, joten Lahti on kokoukselle luonteva paikka. Ja onhan siitä jo aikaa, kun viimeksi täällä kokoonnuttiin. Silloin elettiin vuotta 1984.

– Lahden puoluekokous on vähän kuin Tuntematon sotilas, josta on tehty uusi elokuvaversio noin kolmenkymmenen vuoden välein, Esko Sutela kiteyttää.

Vaara ja Sutela kehuvat Lahtea kokouspaikkana, koska se on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Sutela innostuu hehkuttamaan Lahtea peräti Suomen logistiseksi keskipisteeksi, mutta Vaara hiukan toppuuttelee – onhan täältä nyt kuitenkin 1300 kilometriä Utsjoelle.

Että ei tässä nyt aivan Suomen napa olla, vaikka sijainti yhteyksineen erinomainen onkin.

– Helmikuun alussa Lahti on varmasti maan keskipiste, koska täällä valitaan Suomen seuraava pääministeri, Sutela toteaa.

Talkoohenki elää Lahdessa

Puoluekokous on sen sortin suurtapahtuma, että talkoolaisia tarvitaan avuksi monenlaiseen hommaan järjestyksen valvonnasta narikkaan ja infopisteeltä ääntenlaskentaan. Lahden sosialidemokraattisen naisyhdistyksen varapuheenjohtaja Merja-Liisa Määttä kertoo, että lahtelaisissa talkoohenki elää ja voi hyvin.

Samaan aikaan puoluekokouksen kanssa järjestetään Finlandia-hiihto ja ovella kolkuttavat hiihdon MM-kilpailut. Kumpaiseenkin jättitapahtumaan tarvitaan useita satoja talkoolaisia.

Vapaaehtoishommien ruuhka-ajasta huolimatta puoluekokoukseen on saatu riittävästi talkoolaisia eli reilu 60 henkeä.

– On hienoa, että meitä talkoolaisia on lähdössä iso porukka mukaan. Se osoittaa, että me lahtelaiset olemme valmiita talkoisiin, Määttä summaa.

Meillä ei ole tavoitteissa vain voitto, vaan murskavoitto.

Talkoolaiset kertovat odottavansa puoluekokousta paitsi innostuneina myös hiukan jännittyneinä. Töiden lomassa kun pääsee seuraamaan puolueelle merkittäviä hetkiä. Saa näppituntuman siihen kihelmöivään odotukseen juuri ennen puheenjohtajan, puoluesihteerin ja muiden johtohenkilöiden valintaa.

Demokraatin jututtamasta porukasta Lahden sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Heikki Moilanen pääsee myös tekemään päätöksiä puoluekokousedustajana. Kokouskokemusta on entuudestaan – tosin Seinäjoella varaedustajana pääsi vain baaritoimikuntaan.

– Odotan kokousta hemmetinmoisella jännityksellä, kun käsittelyssä on niin isoja asioita. Puheenjohtajasta äänestetään, puoluesihteeri vaihtuu ja periaateohjelmaa käsitellään. On sellainen fiilis, että periaateohjelmaa ei hyväksytä tuollaisena, vaan päätetään pitkästä, jatkuvasta valmistelusta seuraavaan kokoukseen, hän ennustaa.

Komea vaalistartti

Lahden demareille puoluekokous on monella tapaa tärkeä. Jättitapahtuma, jonka tiimoilta SDP näkyy ja kuuluu kaupungissa, on myös erinomainen vaalistartti.

– Meillä ei ole tavoitteissa vain voitto, vaan murskavoitto. Uskon, että se on aivan mahdollinen, Moilanen hehkuttaa.

Lue pidempi versio jutusta torstaina 2.2. Demokraatin viikkolehdestä!

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139047]

Suomi auttaa Pohjois-Korea-tapaamisen järjestelyissä – Soini: ”Neuvottelujen sisältö täysin heidän käsissään”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo, että Suomi lähinnä mahdollistaa Pohjois-Korea-keskustelujen pitämisen ja auttaa niiden järjestelyissä.

Soini sanoi STT:lle Brysselissä, että itse neuvottelut käydään osapuolten kesken ja sisältö on täysin heidän käsissään.

Soinin mukaan pohjois- ja eteläkorealaisia toimijoita tapaa Suomessa, ja Suomea on pyydetty fasilitoimaan tapaamisia. Hänen mukaansa asiaa kommentoi ulkoministeriöstä osastopäällikkö, sillä kyseessä ovat saman tason toimijat.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Katalonian syrjäytetty johtaja Suomeen – Keskustan Kärnä: ”Erittäin hienoa”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Josep Lago

Katalonian syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont vierailee Suomessa tällä viikolla, kertoo kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Puigdemont tutustuu vierailunsa aikana muun muassa Suomen eduskuntaan eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän kutsumana ja pitää perjantaina julkisen luennon Katalonian tilanteesta Helsingin yliopistolla.

Puigdemont on asunut lokakuusta lähtien omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Espanjan viranomaiset syyttävät häntä muun muassa kapinaan yllyttämisestä. Jos Puigdemont palaisi Espanjaan, hänet todennäköisesti pidätettäisiin.

– On erittäin hienoa, että saamme näin tärkeän vieraan Suomeen valottamaan viimeaikaisia tapahtumia Kataloniassa. Monet suomalaiset sekä Suomen katalaaniyhteisö iloitsevat Euroopan vapauden ja demokratian sekä ihmisoikeuksien esitaistelijan vierailusta Suomessa.

– Puigdemont taistelee alueiden Euroopan puolesta ja federalismia sekä Espanjan sortotoimenpiteitä vastaan, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Kärnän mukaan Puigdemont matkustaa Suomeen yksityisenä EU-kansalaisena, eikä hallituksella ole mitään tekemistä vierailun kanssa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Sähköistys- ja sähköasennusalalla 2 500 viikoksi lakkoon

Sähköliitto on jättänyt työtaisteluilmoituksen, joka koskee sähköistys- ja sähköasennusalan töitä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n jäsenyrityksissä. Työtaistelu alkaa 9. huhtikuuta kello 06.00 ja päättyy 16. huhtikuuta kello 06.00, mikäli alalle ei sitä ennen saada neuvottelutulosta.

Työtaisteluun osallistuisi noin 2 500 sähköliittolaista.

Sähköliitto on neuvotellut sopimusalan työehtosopimuksesta jo pitkään Palta ry:n ja Sähkötekniset työnantajat STTA ry:n kanssa. Sopimukseton tila on jatkunut helmikuun alusta lähtien, ja alalla on voimassa ylityökielto. Neuvottelut ovat katkenneet kahdesti, viimeksi 15. maaliskuuta.

Sähköliitto ei voi hyväksyä sitä, että viime viikolla uudelleen aloitetuissa neuvotteluissa työnantajapuoli ei sitoutunut jo kertaalleen sovittuihin ratkaisumalleihin vaan veti ne kaikki pois pöydästä.

AVAINSANAT

Antti Rinteen lista Minna Canthin päivänä: Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta, perheväkivallan poistaminen…

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että Suomi on monessa asiassa tasa-arvon edelläkävijä. Laakereilla lepäämiseen ei silti ole aihetta.

”Se ei kuitenkaan tarkoita, että voimme jäädä paikoillemme tyytyväisinä. Tasa-arvo vaatii uudistuksia ja kehittämistä. Monessa asiassa on parantamisen varaa myös Suomessa.”

Tänään vietetään tasa-arvon ja Minna Canthin päivää. Rinne listaa Facebook-sivuillaan parannettavia asioita.

”Samasta työstä sama palkka naisille ja miehille. Perhevapaiden uudistaminen 2020-luvulle. Seksuaalisen häirinnän kitkeminen kaikkialta. Perheväkivallan poistaminen.”

Rinteen mukaan kaikki nämä tavoitteet vaativat tasa-arvoista politiikkaa ja uudistuksia.

”Sen eteen SDP tekee töitä joka päivä. On hienoa ja tärkeää, että Suomessa vietetään tasa-arvon päivää. Vielä tärkeämpää on, että tasa-arvo toteutuu yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa. Se on SDP:n tavoite.”

Kehitys Suomessa ”luvattoman hidasta” – ministeri tilasi palkka-avoimuudesta selvityksen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asettaa selvityshenkilön selvittämään palkka-avoimuutta.

Saarikon mukaan palkka-avoimuuden kehittäminen on merkittävässä osassa, jos ja kun halutaan edetä kohti samapalkkaisuutta miesten ja naisten välillä.

Saarikon mielestä samapalkkakehitys on Suomessa luvattoman hidasta, ja se kertoo hänen mielestään siitä, etteivät nykyiset keinot asian edistämiseksi riitä.

Selvityshenkilönä toimii tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Selvityksessä kuvataan samapalkkaisuuden nykytila Suomessa ja tehdään katsaus kansainvälisiin esimerkkeihin.

Selvityshenkilö tekee myös suosituksia Suomen lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseksi. Selvityksen määräaika on lokakuun alussa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]