Politiikka

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kääri hihat: ”Näin alussa on ollut välttämätöntä keskittyä orkesteriin”

Jari Soini
Jari Soini

Kun Antton Rönnholm valittiin helmikuussa SDP:n puoluesihteeriksi, hän asetti tavoitteekseen uudistaa puolueen organisaatiota entistä ketterämmäksi. Hihat on nyt kääritty.

Taloon on rekrytoitu jo uutta väkeä ottamaan ohjat omista alueistaan. Järjestötyön vetäjäksi on valittu järjestöpäällikkö Jenny Suominen. Poliiittisen valmistelun päällikkönä taas on aloittanut Mikko Koskinen. Näiden tehtävien siirtyminen uusille vetäjille helpottaa suuresti puoluesihteerin alkuvuoden työtaakkaa.

– On tärkeää, että kaikki ”omistavat” projektinsa ja myös esittelevät ne puoluehallitukselle. Näin syntyy uutta motivaatiota, Rönnholm uskoo.

Hän itse on puoluesihteerinä vastuussa organisaation käytännön pyörittämisestä, mutta myös viestinnän kehittämisestä. Viestintätiimiin haetaan vielä parin hengen vahvistusta.

Rönnholm vastaa myös niille, jotka ovat toivoneet puoluesihteerin näkyvän enemmän mediassa ottamassa kantaa.

– Orkesterin (puolueorganisaation) johtaminen on vaikeaa, jos kapellimestari yrittää ottaa koko ajan selfietä yleisön kanssa. Näin alussa on ollut välttämätöntä keskittyä orkesteriin, hän perustelee.

Politiikan puolella on katsottava riittävän pitkälle tulevaisuuteen.

Rönnholm on sisäistänyt sen, että eri ryhmiä pitää lähestyä hieman eri tavoin. Alkuvuosi on hahmoteltu, mitä kautta viesti menee perille parhaiten.

– Ensi vuoden toimintaa suunniteltaessa on tärkeää miettiä, miten SDP:n perheen kukin jäsen tuo yhteiset tavoitteet ja poliittisen sisällön esille. Samalla pitää katsoa, mikä osa-alue kaipaa vahvistusta.

Rönnholm muistuttaa, että kaikkien puolueiden organisaatioista on leikattu aika tavalla. SDP:n puoluetoimistossakin oli aikoinaan 40–50 palkollista, nyt noin tusina, jolla pitäisi hoitaa samat hommat. Poliittinen valmistelu on kärsinyt hänen mielestään tässä ruljanssissa eniten.

Puoluesihteeri korostaa, että poliittisen sisällon rakentaminen ei onnistu nykyisellä kvartaaliajattelulla. Kvartaalin pitäisi olla 25 vuotta.

– Politiikan puolella on katsottava riittävän pitkälle tulevaisuuteen, hän linjaa.

Hän ei allekirjoita myöskään väitettä, että SDP:n järjestörakenne olisi huomattavasti raskaampi kuin esimerkiksi vihreillä.

– Kaikki puolueet ovat jotakuinkin samalla tavalla järjestäytyneitä. Eikä kannatus riipu järjestörakenteesta, vaikka tietysti ihmisille pitää tehdä helpoksi tulla mukaan.

Meidän pitäisi valita se juttu, josta ihmiset tunnistavat meidät.

SDP selkeyttää ja jäntevöittää poliittista ohjelmatyötään muun muassa uudistamalla työryhmätyöskentelyä. Valmisteluun haetaan nyt innostunutta väkeä puolueen jäsenistä. Muutoshaasteita on kuusi lähtien teknologisesta kehityksestä kaupungistumiseen, joista jokainen voi valikoida itselleen mieluisimman.

Puolueen jäseniä kutsutaan myös ilmoittamaan, millaiseen muuhun poliittiseen valmisteluun he olisivat valmiita antamaan asiantuntemustaan. Avoin haku käynnistyy SDP:n järjestöpäivien yhteydessä 2. syyskuuta.

Viestinnästä vastaava Rönnholm haluaa, että politiikan sisällön kirkastamisen ja järjestötyön jäntevöittämisen lisäksi SDP miettii entistä tarkemmin, mitä puolue haluaa nostaa erityisen vahvasti esille.

– Meidän pitäisi valita ”se juttu”, josta ihmiset tunnistavat meidät. Teemoja ei voi olla loputtoman paljon.

Uudistamisen taustalla kulkee digitalisaatio, jonka uusimmat muodot SDP aikoo ottaa täysimääräisesti käyttöönsä. Tavoitteena on, että kaikki puolueessa tuotettu tieto on varastoituna yhdessä paikassa ja helposti kaikkien saatavilla.

Digitalisaatio tekee mahdolliseksi myös sen, että ihmiset voivat osallistua puolueen toimintaan monin eri tavoin.

– Kaikkien puolueiden mietintämyssyssä on, miten saadaan ihmisiä enemmän mukaan, koska politiikka kuitenkin kiinnostaa. Tapojen toimia pitää elää ajassa. Emme voi olla vain harvojen etujoukko, Antton Rönnholm huomauttaa.

Kaiken uudistamisen tuloksena on toivon mukaan yksi ohjelma, ”palloseinä”, jolla mennään entistä yhtenäisempänä kohti seuraavaa puoluekokousta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat