Politiikka

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm: ”Tämä jatkuva maailmanlopun maalaaminen on alitajuisesti tuhoisaa”

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm on jakanut Facebook-sivuillaan kuvia lukemistaan aamun ensimmäisistä uutisista. Mukana on muun muassa Helsingin Sanomien juttu siitä, kuinka paljon suomalaisvauva saa harteilleen velkaa.

”Aamun ensimmäiset uutiset: Muista kansalainen, on kriisi. Mietin näiden loputtomien velkakello tikittää-juttujen myötä aina Dickensin kirjaa ”Great expectations – Loistava tulevaisuus”, jossa orpopoika Pip odottaa, että köyhyydestä huolimatta seuraavan nurkan takaa on aina jotain parempaa tulossa.”

”Se on tietoisesti rakennettu, koska sillä voidaan perustella tietynlaista yhteiskuntapolitiikkaa.

Rönnholm kirjoittaa, että Suomen kansallinen tarina tuntuu olevan tietoisesti rakennettu ajatuksella ”Tuhottu tulevaisuus”, jossa henkisestä ja materiaalisesta hyvinvoinnista huolimatta jokaisen nurkan takana odottaa kriisi ja tuho.

”Se on tietoisesti rakennettu, koska sillä voidaan perustella tietynlaista yhteiskuntapolitiikkaa. Sosiologinen käsite työelämän tutkimuksessa taitaa olla manufactured uncertainty, luotu epävarmuus.”

Rönnholm jatkaa sanomalla, että olivat syyt mitä tahansa, hänestä jatkuva maailmanlopun maalaaminen on alitajuisesti tuhoisaa.

”Yksityistaloudessa vaikkapa omakotitalo rakennetaan perheelle omaan käyttöön 25 vuoden aikaperspektiivillä. Siihen tarvitaan yleensä lainaa, jonka hinta on muuten tällä hetkellä erittäin alhaalla. Se on investointi tulevaisuuteen, jälkikasvuun, lauantaisaunaan ja kultaiseen noutajaan. Ja vaatii tiettyä uskoa siihen, että töitä piisaa ja terveenä pysytään.”

”Käänteisesti jos tätä lainaa ei voi ottaa, ei uskota, että töitä ja terveyttä on eikä rakenneta omakotitaloa. Ei ole lauantaisaunaa mitä odottaa. Korostan, että vastuullinen taloudenpito vailla holtitonta syömävelkaa on selviö, mutta mikä lopulta on vastuullista. Vailla investointeja ei ole tulevaisuutta.”

He virittivät äänestäjiin toivoa ja uskoa. Halukkuutta investoida myös yksityisesti niin aineettomaan kuin aineelliseen.

Rönnholm viittaa myös Emmanuel Macronin ja Justin Trudeaun kotimaihin Ranskaan ja Kanadaan, jotka ovat velkatasossa lähellä sataa.

”He kuitenkin voittivat puhumalla visaisista ongelmista ja samalla niiden ratkaisuista. Ja siitä miten politikalla on merkitystä, miten he ratkaisevat ongelmat. He virittivät äänestäjiin toivoa ja uskoa. Halukkuutta investoida myös yksityisesti niin aineettomaan kuin aineelliseen. Siitä syntyy kasvua. Kasvulla velkoja kuitataan.”

Rönnholmin mukaan myös Suomen tarina on loistava tulevaisuus.

”Jos niin päätämme.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat