Politiikka

SDP:n Räsänen tukee hallituksen tavoitetta tehostaa terrorismin torjuntaa

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen.

SDP:n kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Joona Räsänen pitää perusteltuna resurssien lisäämistä sisäiseen turvallisuuteen sekä hallituksen pyrkimystä arvioida uusia keinoja terrorismirikosten torjunnassa ja kansallista turvallisuutta uhkaavien henkilöiden kanssa toimittaessa.

– SDP on jo aikaisemmin perännyt hallitukselta toimia poliisin resurssien lisäämiseksi, turvapaikkaprosessin nopeuttamiseksi, paperittomuuden vähentämiseksi ja käännytyspäätöksen saaneiden henkilöiden maasta poistamisen tehostamiseksi. Hallituksen toimenpiteitä, niiden oikeasuuntaisuutta ja riittävyyttä arvioidaan tarkemmin siinä vaiheessa, kun ne konkretisoituvat lakiesitysten muodossa.

– Suomessa pitää olla nollatoleranssi terrorismille. Hallituksen budjettiriihessä päätetty toimenpide kansalaisuuden poistaminen terrorismiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta on perusteltua. Samoin on hyvä, jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden osalta aletaan tehdä järjestelmällisiä uhka-arvioita. Sen sijaan huolestuttavalta kuulostavat puheet siitä, että paperittomien auttamista oltaisiin laajasti kriminalisoimassa,  sanoo Räsänen.

– Laittoman maahantulon järjestäminen on jo nyt rikos ja on perusteltua, että turvapaikanhakijoiden hyväksikäyttäminen tai laittomasti maassa olevien auttaminen henkilökohtaista hyötyä tavoitellen kriminalisoidaan. Sen sijaan lähimmäisen pyyteettömän ja välttämättömän auttamisen tekeminen rikokseksi on vierasta Suomalaiselle oikeustajulle. Siinä vaiheessa jos pappeja aletaan laittamaan tämän vuoksi vankilaan ollaan todella kaukana niistä arvoista joille tämä maa perustuu, toteaa Räsänen.

Räsänen katsoo, että Suomen pitää lähettää selkeä viesti päättäväisyydestään terrorismin ja ääriajattelun torjumisen suhteen.

– Turun tapahtumien jälkeen kansalaiset oikeutetusti odottavat poliittisilta päättäjiltä toimia. Nämä asiat on kuitenkin tehtävä harkiten ja Suomen kansainvälisen sitoumukset huomioiden. Nyt ei pidä lähteä hätiköimään tai keräämään poliittisia irtopisteitä.

Räsänen myös huomauttaa, että hallitus tuntuu toimenpiteissään keskittyvän vain kielteisen päätöksen saaneisiin tai jo radikalisoituneisiin.

– Haluaisin nähdä tässä rinnalla toimenpiteitä, joilla edistetään myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden kotoutumista yhteiskuntaamme. Näin viedään parhaiten kasvualustaa pois radikalismilta ja ääriaatteilta.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat