Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

SDP:n Salonen huolissaan lasten ja nuorten negatiivisesta koronakehästä ja kasaantuvista ongelmista – ”Se on voitava katkaista”

Jukka-Pekka Flander

Lasten ja nuorten ”negatiivinen koronakehä” on katkaistava alkuunsa, kansanedustaja Kristiina Salonen (sd., kuvassa) sanoo. Hän on huolissaan tiedosta, että avuntarve on kasvanut, mutta avunsaanti puolestaan on heikentynyt.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Salonen viittaa tiedotteessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n julkaisemaan asiantuntija-arvioon koronaepidemian vaikutuksista hyvinvointiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen. Se kertoo Salosen mukaan karua kieltä koronan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

– Neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on havaittu lasten, nuorten ja opiskelijoiden mielenterveysongelmien lisääntyneen korona-aikana entisestään, mutta samalla heidän perusterveydenhuoltonsa palvelujen toimintaedellytykset ovat heikentyneet, Salonen kertoo.

Hätä koskee myös perheitä, hän sanoo. Stressi, yksinäisyys, mielenterveysongelmat sekä vanhemmuuden ja parisuhteen haasteet vaivaat yhä isompaa osaa lapsiperheistä. Sosiaalipalveluiden mahdollisuudet vastata perheiden tarpeisiin ovat kuitenkin riittämättömät. Salonen murehtii myös ongelmien polarisoitumista.

– Koronakriisin tuomat ongelmat ovat kasaantuneet erityisesti niille perheille, joilla oli erinäisiä haasteita jo ennen kriisiä. Esimerkiksi alkoholin kokonaiskulutus laski, mutta riskikäyttäjien kulutus näyttää kasvaneen. Samoin näyttää kasvaneen myös huumeiden käyttö. Tämä tarkoittaa valitettavasti joissain lapsiperheissä lasten tilanteen pahenemista, ja se on voitava katkaista.

SDP ja hallitus eivät aio katsoa tätä kehitystä sivusta

Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus on pyrkinyt vastaamaan koronakriisin sosiaalisiin vaikutuksiin muun muassa turvaamalla kuntien peruspalvelut. Eduskunnan täysistunnossa tällä viikolla käsittelyssä ollut vuoden 2021 kolmas lisätalousarvioesitys sisältää 111 miljoonan euron suuruisen lasten ja nuorten paketin, jonka avulla kouluille ja muille nuorten kanssa toimiville viranomaisille taataan riittävät resurssit tukea lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja hyvinvointia tulevana syksynä, Salonen kertaa.

– SDP ja hallitus eivät aio katsoa tätä kehitystä sivusta, vaan koronakriisin jälkihoidosta huolehditaan. Hallitus esittää muun muassa 64 miljoonaa euroa oppilaitoksille oppimisvajeeseen ja pahoinvointiin vastaamiseksi sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuuden parantamiseen 16 ja 23 miljoonaa euroa, kansanedustaja listaa.

– Näiden kunnille annettavien määrärahojen tarkoituksenmukainen ja vaikuttava kohdentaminen varmistetaan tukipaketin jatkovalmistelulla yhdessä kuntien ja muiden kentän asiantuntijoiden kanssa, hän painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE