Politiikka

SDP:n Taavitsainen haluaa työnantajamaksuja kiertävät yritykset kuriin

Kari Hulkko
Myös lehtien ja mainosten jakaminen on toimiala, jossa kuuluu noudattaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Kari Hulkko
Myös lehtien ja mainosten jakaminen on toimiala, jossa kuuluu noudattaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Kari Hulkko
Myös lehtien ja mainosten jakaminen on toimiala, jossa kuuluu noudattaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen perää valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.) vastausta työnantajamaksuja välttelevien yritysten kuriinlaittamiseksi. Hän on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

Esimerkiksi Sanoma Media Finland on Taavitsaisen mukaan ottanut käyttöönsä freelancer -toimintaperiaatteen Helsingin Sanomien ja muiden lehtien jakamista varten.

Tämä tarkoittaa sitä, että jakajat eivät ole Sanoma Median työntekijöitä, eivätkä myöskään yrittäjiä. Heillä on freelance-verokortti ja heille maksetaan työkorvaus, joka ei sisällä työnantajamaksuja eli sosiaaliturva- ja eläkemaksuja.

– Tällä tavalla ihmiset joutuvat tekemään työtä vailla työsuhdetta, vailla työterveyshuoltoa, irrallaan työyhteisöstä, vailla palkkaan perustuvaa sosiaaliturvaa ja vailla kertyvää eläkettä, kertoo Taavitsainen ja kysyy valtiovarainministerin mielipidettä, pitääkö hänen mielestään työtä tekeville ihmisille maksaa asianmukainen palkka työnantajamaksuineen ja saada kaikenlainen ”vilunki” loppumaan.

Taavitsainen paheksuu yrityksiä, jotka välttelevät maksuja ja sanoo tämän tuovan epäreilua kilpailua yritysten välille ja saavan aikaan sen, että asianmukaisesti toimivat yritykset häviävät kilpailutuksia ja joutuvat irtisanomaan työntekijöitään.

– Kuitenkin lehtien ja mainosten jakaminenkin on toimiala, jossa kuuluu noudattaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa, Taavitsainen huomauttaa.

– Tällainen toiminta on yleistymässä. Tämän vuoden alussa 53 000 ihmistä sai verottajalta freelance-verokortin. Verohallinnon uudessa ohjeessa (4.4.2016) verottaja höllensi palkan ja työkorvauksen tulkintaansa tarkoituksenaan lisätä sitä, että toimeksiannoista maksettavia suorituksia voitaisiin yhä useammin maksaa työkorvauksena eikä palkkana.

”Ihmiset ajautuvat tätä menoa eläkkeellä köyhyyteen, kun heille ei kerry tekemästään työstä eläkettä.”

Taavitsainen kysyykin, ovatko valtiovarainministeri ja verohallinto halunneet tietoisesti luoda Suomeen toimintamallin, jossa on mahdollista kiertää työnantajamaksuja.

– Vai onko kyseessä välinpitämättömyys ihmisten tulevaisuudesta ja toimeentulosta? hän jatkaa.

– Ihmiset ajautuvat tätä menoa eläkkeellä köyhyyteen, kun heille ei kerry tekemästään työstä eläkettä.

– Toivon, että Orpo puuttuu yhä yleistyvään työkorvauksen maksamiskäytäntöön palkan maksamisen sijaan ja ohjeistaa verottajan tiukentamaan linjaustaan, summaa Taavitsainen.

Taavitsaisen mielestä järkevintä on, että työn teettäjä aina maksaa korvauksen palkkana ja verohallinto antaa työntekijälle tarvittaessa useamman palkkaverokortin, jossa tuloraja on jaettu useammalle maksajalle taikka sivutuloverokortin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat