Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

SDP:n tiekartta syntyy aidolla vuoropuhelulla

SDP haluaa yhteisen vastuun sopimuksellaan kerätä uusia ajatuksia laajalta rintamalta.

SDP esitteli keskiviikkona oman tiekarttansa yhteiskuntasopimukseksi. Toisin kuin jo kahteen kertaan kaatunut ”Sipilän sopimus”, demarien vaihtoehto pyrkii ratkaisemaan yhteiskunnan keskeisiä ongelmia laajemmin kuin pelkästään leikkaamalla palkansaajien tuloja.

Olli Hella

SDP haluaa ”Yhteisen vastuun sopimuksellaan” kerätä uusia ajatuksia maata riivaavaan taloudelliseen ja henkiseen lamaannukseen. Jälleen kerran ero on selvä pääministerin ajamaan linjaan, jossa lopputulos on annettu neuvottelijoille etukäteen. Demarit toki tuovat keskusteluun laajankin listan tavoitteita, mutta lopputulos on kansalaisyhteiskunnan eri tahojen muovaama.

Yhteisen vastuun sopimuksella toivotaan löytyvän keinoja, joilla yhteiskunnan sosiaalinen eheys paranee. Sopimuksen valmistelua vetävät kansanedustaja Lauri Ihalainen ja yrittäjä Salla Saarinen korostavat sitä, että syrjäytyminen, työttömyys sekä suuret tulo- ja varallisuuserot estävät taloudellisen kasvun. Näkemystä tukevat useat eri tutkimukset.

SDP:n sopimus korostaa myös mahdollisuuksien tasa-arvoa. Sen sijaan, että hallitus leikkaa koulutuksesta, SDP haluaa taata hyvän koulutuksen kaikille varallisuudesta ja taustoista riippumatta. On selvää, että Suomen taloudellinen kilpailukyky voi perustua vain hyvään koulutukseen. Tässäkin taloustilanteessa on käynyt selväksi, että ne yritykset, jotka huolehtivat työntekijöidensä osaamisesta, ovat pärjänneet eri mittareilla mitattuna edelleen hyvin.

Demarit luottavat oman arvomaailmansa mukaisesti siihen, että suomalainen yhteiskunta tarvitsee kaikkia kansalaisiaan. Jokaisen on voitava osallistua Suomen rakentamiseen kokematta pelkoa ja syrjintää. Siksi SDP:n sopimuksen valmistelussa avataan kanava aidolle vuoropuhelulle. Vasta sen pohjalta puolue pyrkii laatimaan tiekarttaa Suomen tulevaisuudelle.

Yhteisen vastuun sopimuksen valmistelu käynnistyy avaustilaisuudessa syyskuun 21. päivänä. Tilaisuuteen on kutsuttu ja siihen osallistuu laaja kirjo kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä kirkon edustajista yrittäjiin. Ainoana ennakkoehtona on ollut, ettei kukaan pyri ajamaan oman eturyhmänsä asiaa, vaan lähtökohta on pyrkimys parhaaseen mahdolliseen kokonaisuuteen.

Koska Suomen tila vaatii nopeita toimia, syksyn mittaan järjestetään useita alakohtaisia ja alueellisia väenkokouksia. Tiekartan on määrä olla valmis julkaistavaksi jo ensi vuoden alussa. SDP sitoutuu sen tuloksiin ja tarjoaa sitä myös hallituksen käyttöön. Hallituksestakin voisi tulla hyviä ajatuksia. Ei ajattelu ja analysointi voi olla kiellettyä kolmen ässän hallituksessakaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE