Politiikka

SDP:n tilaa puntaroitiin – ”Kyllä SDP:lle pitäisi tilausta olla”

Johannes Ijäs
Politiikan erikoistutkija Erkka Railo Turun Yliopistosta näkee SDP:llä selvän tilauksen yhteiskunnassa.
Johannes Ijäs
Politiikan erikoistutkija Erkka Railo Turun Yliopistosta näkee SDP:llä selvän tilauksen yhteiskunnassa.
Johannes Ijäs
Politiikan erikoistutkija Erkka Railo Turun Yliopistosta näkee SDP:llä selvän tilauksen yhteiskunnassa.

Radio1:n Ykkösaamu oli tänään ottanut aamun ykköskeskustelun aiheeksi SDP:n tilan. Keskustelemassa studiossa olivat puolueen pää-äänenkannattajan Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi ja erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopistosta.

Mikko Salmi näki SDP hämmennyksen tilan johtuvan puolueen tekemästä kahdesta viimeaikaisesta virheestä. Toinen oli puoluekokouksen siirto kunnallisvaalien edeltämään aikaan ja toinen puoluekokouskausien pidentäminen kolmeen vuoteen.

– Mikäli puoluekokous olisi pidetty vasta kunnallisvaalien jälkeen, olisi siinä voitu vetää johtopäätöksiä. Puoluekokouskausien pidentäminen pidensi samalla Rinteen kauden kolmeen ja puoleen vuoteen, Salmi sanoi.

Viime viikonlopun puoluevaltuuston kokousta ja samalla pidettyjä järjestöpäiviä Salmi pitää onnistuneina, semminkin, kun Tuula Haatainen valittiin presidenttiehdokkaaksi.

– Mutta sitten tunnelma lamaantui sunnuntaina, kun Iltalehdessä ilmestyi Rinteen haastattelu, jossa hän kertoi selkään puukotuksista, Salmi sanoi.

 

Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi.

 

– Jos puukkoja heitellään koko ajan, niin kyllähän se heikentää ihmisten kokemaa luottamusta ja uskottavuutta, Rinne sanoi.

Rinne ei lehdessä nimennyt puukkojen viskelijöitä.

– Niillä, jotka näitä puukkoja heittelevät ja sivaltelevat selän takana piilossa, on ihan oma agendansa – se on vahingoittaa sosialidemokraattista puoluetta. Ja se on huono agenda, sanoi Rinne Iltalehdessä.

Salmi näki SDP:llä uusia mahdollisuuksia nousuun.

– Pitäisi keksiä Ranskan presidentin Emmanuelle Macronin työelämän visiot tänne Suomeenkin. SDP:n kannatus on työväen keskuudessa vain 25 prosenttia, Salmi sanoi.

SDP hyväksyi viime vuonna kiky-sopimuksen heikennykset esimerkiksi palkansaajille ja eritoten julkisen sektorin pienipalkkaisille naisille.

– Nyt puolueen pitäisi myöntää, että se oli virhe, Salmi sanoi.

Elintilaa pitäisi löytyä

Erkka Railo pitää selvänä, että SDP:n kaltaiselle puolueelle pitäisi kyllä löytyä elintilaa. Mistä sellainen voisi löytyä, ei Railokaan osannut täsmällisesti sanoa. Hän mainitsi, että tällä eurooppalaisella tasolla ihmiset etsivät uudenlaisia puolueita ja hylkäävät vanhat.

– Rinne voidaan kyllä vaihtaa, mutta sen verran reilu häntä kohtaan pitää olla, että mahtaako kukaan yksittäinen puoluejohtaja koko Euroopassa pystyä kääntämään globaalin kehityksen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat