Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

SDP:n Tuomioja: ”Mikään ”oho, anteeksi” ei tätä vielä korjaa”

Kari Hulkko

Eduskunta käsittelee parhaillaan vihreiden ja vasemmistoliiton tekemään välikysymystä valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) johtaman lainvalmistelun avoimuudesta ja oikean tiedon välittämisestä eduskunnalle osakkeiden hallintarekisterin valmistelussa.

Rane Aunimo

SDP:n ryhmäpuheen piti kansanedustaja Erkki Tuomioja. Hänen mukaansa välikysymys koskee eduskunnan työn ja koko poliittisen järjestelmämme uskottavuuden ja toimivuuden kannalta keskeisiä asioita.

– Eduskunnassa on pitkään kannettu huolta lainsäädännön laadusta ja sitä miten valiokunnat ovat joutuneet korjaamaan jopa kieliasua ja epäjohdonmukaisuuksia hallitusten esityksissä. Syitä tähän voi etsiä laajalti.

Tuomiojan mukaan yksi syy on että laajapohjaisesta komiteavalmistelusta on lähes kokonaan luovuttu.

– Hallitukset ovat valmistuttaneet esityksensä mieluummin virkatyönä tai jonkun selvitysmiehen – ani harvoin selvitysnaisen – toimesta ja joskus ulkoistanut työn konsulteille tai jopa lobbareille. Selvitysmiehiltä ja konsulteilta tilaaja saa sitä mitä haluaa eikä omaa kantaa tarvitse koetella poikkeavien mielipiteiden ja kaiken maailman dosenttien kuuntelemisella ja vaihtoehtoisten mallien testauksella.

Tuomioja ehdottaa, että yksi lääke tähän olisi ottaa komiteatyöskentely uudelleen käyttöön.

– Isoja ja vuosikausiakin istuneita komiteoita oli aikanaan helppo pilkata ”herrat istuu-palkka juoksee-järki seisoo-asiat makaa” -tyyliin, joskus aiheesta. Kuitenkin kaikki suuret ja onnistuneet reformit Suomessa on valmisteltu laajan ja osallistavan valmisteluprosessin kautta, jossa parlamentaarisilla sekä keskeiset intressitahot kokoavilla komiteoilla on ollut ratkaiseva osuus.

Tuomiojan mukaan toimiva demokratia edellyttää valintojen ja vaihtoehtojen avointa arviointia.

– Tämä kritiikki kohdistuu meihin kaikkiin. Myös me sosialidemokraatit olemme olleet mukana hallituksissa joiden esitysten valmistelua on aiheesta kritisoitu. Toiveemme onkin, että parannuksia voitaisiin etsiä ja toteuttaa yhdessä, sillä se on koko parlamentaarisen demokratian toimivuuden ja uskottavuuden kannalta meitä kaikkia koskeva asia.

– Tämän jälkeen on kuitenkin todettava, että se mitä valmistelun puutteellisuudesta ja sen seurauksista on edellä sanottu, on noussut aivan uusiin mittasuhteisiin nyt Sipilän hallituksen aikana.

Tuomiojan mukaan tahattomuudesta tai tarkoituksellisuudesta riippumatta lopputulos on, että hallitus on toistuvasti jäänyt kiinni yrityksistä antaa väärää tietoa ja salata oikeata.

– Mikään ”oho, anteeksi” ei tätä vielä korjaa.

Tuomioja huomauttaa, että politiikassa kaikki pyrkivät esittämään asiansa itselleen edullisessa muodossa ja hankkimaan sille kansalaisten kannatuksen.

– Uutta on se, että hallitus on valjastanut virkakoneiston ja tiedottajansa manipuloimaan julkisuutta tahtonsa mukaisiin tarkoituksiin. Näin menetellessään hallitus horjuttaa luottamusta viranomaisviestintään, jonka tulee olla avointa, neutraalia ja tasapuolista.

– Hallituksen vastaus ei valitettavasti kerro siitä, että se olisi aidosti valmis, ei vain pakon edessä myöntämään virheensä, vaan myös korjaamaan toimintatapansa palauttaakseen luottamuksen lainvalmistelun avoimuuteen ja aitoon vuorovaikutukselliseen kuulemiseen, joka on suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja toimivan parlamentaarisen demokratian perustava edellytys.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE