Politiikka

SDP:n Wallgren: ”Sipilän hallitus edustaa ”uutta normaalia”, muukalaispelkoon ja markkinavoimiin nojaavaa liittoa”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että populistinen oikeisto on nyt voittajan paikalla, mutta myös markkinaoptimistinen oikeisto hyötyy.

”Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitus edustaa kansainvälisesti katsoen hyvin ”uutta normaalia”, muukalaispelkoon ja markkinavoimiin nojaavaa liittoa. Häviäjiä ovat punavihreät liikkeet sekä sivistysporvariston ja maalaisliiton perintöä kannatellut perinteinen oikeisto, joka on rakentanut ja vaalinut pohjoismaista mallia.”

Wallgrenin mukaan annatusmittaukset antavat ahtaalle joutuneille puolueille kuitenkin toivoa siitä, että niiden asema saattaa uudelleen vahvistua.

Kohtalokkaan poliittiset ratkaisut tehtiin vuosina 1985–1995.

”Uusia ratkaisuja etsivä poliittinen kenttä on mennyt keskeltä halki. Yhtäällä markkinavihreät ja oikeistolaiset sosiaalidemokraatit tekevät yhteistyötä talouskuria vaativan uuden oikeiston kanssa, mutta toisille kelpaa vain selvä irtiotto markkinavetoisuudesta.”

Wallgren kutsuu uutta aikaa autoritaarisen kapitalismin aikakaudeksi, leikillisemmin ”Trumputinin ajaksi”.

”Ahdistus tapahtuneen edessä on ymmärrettävää. Mistään yllätyksestä ei kuitenkaan ole kyse.”

”Kohtalokkaan poliittiset ratkaisut tehtiin vuosina 1985–1995, kun siirryttiin pääomaliikkeiden ”vapauttamisen” kautta finanssitaloutta ja ylikansallisen hallinnon valtaa pönkittävään järjestelmään.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat