Politiikka

SDP:ssä halua lisätä kilpailua apteekkialalla – ”Lääkkeet maksavat kohtuuttoman paljon”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n kansanedustaja, terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan suomalaisten kohtuuttoman korkeista lääkekustannuksista. Hänen mukaansa lääkkeiden hinnan alentaminen toisi apua ihmisten arkeen. Yksi keino olisi kilpailun lisääminen apteekkialalla.

– Lääkkeiden hinnat ovat yksinkertaisesti liian korkeita. Suomessa on suuri määrä ihmisiä, jotka joutuvat miettimään, onko heillä edes varaa lääkkeisiin. Erityisesti pienituloisille eläkeläisille lääkkeiden hinnat ovat kestämättömän kalliita. Poliitikot eivät voi istua kädet ristissä ja toivoa, että lääkkeiden hinnat laskevat, Mäkisalo-Ropponen puuskahtaa.

Yhtenä keinona laskea lääkkeiden hintoja hän mainitsee kilpailun lisäämisen apteekkialalla.

– Tätä asiaa pitää harkita vakavasti. Jos kilpailua lisätään apteekkialalla, sen pitää tapahtua asiakkaiden ehdoilla. Erityisen suuri huomio pitää kiinnittää lääketurvallisuuteen ja lääkkeiden alueelliseen saatavuuteen. Oikein toteutettuna kilpailun lisääminen parantaisi lääkkeitä tarvitsevan ihmisen asemaa.

Poliitikot eivät voi istua kädet ristissä ja toivoa.

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä apteekkialalle pitäisi saada lisää kilpailua.

–Alalle tulon kynnystä pitäisi alentaa, Lindtman sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa. Käytännössä tämä tarkoittaisi nykyisen kaltaisen sääntelyn ainakin osittaista purkamista.

– Sekään ei ole kilpailun kannalta hyvä, että lääkkeitä ei saa myydä halvemmalla, Lindtman toteaa HS:n haastattelussa.

Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että lääkkeiden myyminen vaatii ammattitaitoa. Sen vuoksi kilpailun lisääminen apteekkialalla ei tarkoita käsikauppalääkkeiden siirtymistä ruokatavarakauppojen hyllylle.

Hän huomauttaa, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on omilla päätöksillään heikentänyt pienituloisten ja sairastavien ihmisten asemaa.

– Hallituksen päätökset leikata samaan aikaan lääkekorvauksista ja toimeentulosta ovat johtaneet tilanteeseen, jossa entistä useampi suomalainen joutuu valitsemaan ruoan ja lääkkeiden väliltä. Tämä on täysin kohtuutonta vuoden 2016 Suomessa.

Mäkisalo-Ropponen pitää valitettavana tosiasiana, että useassa hallituksen päätöksessä ihminen on unohtunut täysin.

– Useat leikkaukset kasaantuvat samojen ihmisten harteille. Siitä on oikeudenmukaisuus kaukana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat