Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:stä eronnut Jungner sanoo sen nyt suoraan Mustreadissa: “Puolueet ovat rikki”

”Vaikka eropäätös syntyi nopeasti, olin aktiivisesti torjunut ajatusta jo vuosia. Ajattelin, että tehokkain tapa kääntää omia ajatuksia maailman muutokseksi on yrittää uudistaa puoluetta sisältäpäin. Lopulta vakuutuin siitä, että se ei onnistu.” Näin SDP:n entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner avaa verkkojulkaisu Mustreadin artikkelissa viime viikkoista eroaan puolueesta.

Jungner korostaa kuitenkin ennen kaikkea poliittisten puolueiden merkityksen vähenemistä eronsa taustalla. Hänen mukaansa puolueet eivät uudista tällä hetkellä Suomea, vaan ”kaikki muu”.

– Puolueet eivät ole Suomea eteenpäin vievä voima, vaan kaikki tapahtuu muualla: yrityksissä, kaupungeissa, ihmisten teoissa. En usko, että politiikka on rikki vaan puolueet, hän toteaa.

Viime perjantaina nykyisin viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana toimiva Jungner kertoi, että ymmärtäneensä viimein alkoholilakikäsittelyn tiimoilta, kuinka erilleen puolue ja hän ovat kasvaneet.

– Kauppojen aukiolo, työperäinen maahanmuutto, paperittomien oikeudet, tieliikennekaari, kasvuyrittäjyys… Tämä ei ole enää se puolue, josta aikoinaan innostuin, hän kirjoitti tuolloin Facebookissa.

Ihmiset ovat äänestäneet jaloillaan.

Nyt pureskeltuaan päätöstä hieman pidempään, Jungner kertoo ettei hän usko puolueiden kautta maailmaan vaikuttamisen olevan enää ”toimiva konsepti”. Suurin syy tähän on Jungnerin mukaan se, että ihmiset ovat äänestäneet jaloillaan.

Lisää aiheesta

– Jos puolueisiin Suomessa kuuluu ehkä kymmenen prosenttia ja näistä ehkä kymmenen prosenttia on aktiiveja, se tarkoittaa, että yksi prosentti suomalaisista pyrkii aktiivisesti puolueiden kautta parantamaan maailmaa. Ja sitten on se 99 prosenttia, joka oikeasti muuttaa maailmaa, Jungner toteaa Mustreadin haastattelussa.

Hän korostaakin, että puolueet eivät enää määrittele trendejä, vaan trendit tulevat nykyään puolueiden ulkopuolelta.

– Politiikassa on tosi paljon potentiaalia, mutta se ei nyt välity puolueiden kautta. Toivon, että tulevaisuudessa puolueet voisivat muuttua ja tilanne normalisoitua.

Jungner kuitenkin vakuuttaa, ettei hän joutunut SDP:ssä minkäänlaiseen paitsioon.

– Kun soitin, niin kyllä puheenjohtaja Antti Rinne aina vastasi, hän sanoo Mustreadille.

– Mutta että olisin voinut kääntää omia ajatuksiani oikeastaan mistä tahansa digimaailman trendistä niin, että SDP:n kenttä olisi sen hyväksynyt, niin sellaista ei tapahtunut.

Demarit ja markkinatalous ovat törmäyskurssilla.

Jungner toteaa Mustreadin artikkelissa lisäksi muun muassa, että demarit ja markkinatalous ovat törmäyskurssilla.

– Minulle markkinatalous edustaa jotain muuta kuin mitä se edustaa perusdemareille. Heille se on viime vuosisadan vastakkainasettelun termi, viime vuosisadan lippu. Minulle se on toimiva tapa järjestää yhteiskunnan vuorovaikutus. Sitten on kaikki, tasa-arvo ja muut näkökulmat, mutta niillä ole tekemistä markkinatalouden kanssa, hän sanoo.

– Markkinatalous on tehokas tapa järjestää yhteiskunnallinen vuorovaikutus, synnyttää hyvää. Sitä kannattaa vaalia. Aate kannattaa ottaa käyttöön silloin kun pitää päättää, miten hyvä jaetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE