ehdokasmainos

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

SDP:stä Suomen johtava myötätuntopuolue

Olemme eläneet poikkeuksellisen epämääräistä poliittista aikaa viime syksystä alkaen. Hallituksen tempoileva ja uhkaileva linja on synnyttänyt varsinkin tavallisissa palkansaajissa ja yhteiskunnan tukien varassa elävissä levottomuutta ja ahdistusta. Kun ihmisten parissa liikkuu, huokaukset kuuluvat kauas: Mihin Suomi on oikein menossa? Pidetäänkö minusta huolta, jos voimani ehtyvät?

Hallitus on siis onnistunut tavoitteessaan lähes täydellisesti. Sen ajatuksena on koko ajan ollut herättää kansalaisissa kriisitietoisuutta, jotta ”vaikeita” päätöksiä voidaan ajaa läpi eduskunnassa ilman suurempia nurinoita. Opposition tehtävänä onkin tässä tilanteessa palauttaa järjen ääni poliittisen keskusteluun. Elämme edelleen vakaassa ja vauraassa yhteiskunnassa, jossa tärkeät päätökset voidaan tehdä maltilla jokaisen ihmisarvoa kunnioittaen. Ei vaadi kovinkaan suurta rohkeutta tehdä kovia leikkauspäätöksiä. Paljon suurempaa rohkeutta vaatii vaikeina talousaikoina pitää huolta ihmisten hyvinvoinnista ja ihmisarvoisesta elämästä.

Mikään talouskasvu ei saa vaatia ihmisuhreja, vaan keinojen tulee olla inhimillisiä.

Suomen henkinen ilmasto kärsii tällä hetkellä happikadosta. Kun vielä 1980-luvulla oli itsestään selvää, että huolenpito ja välittäminen kuuluvat jokaiselle yhteiskunnan jäsenelle, nyt ollaan kiinnostuneita vain oman itsen ja perhekunnan hyvinvoinnista. Kun Berliinin muuri murtui 1989, alkoi Suomessa näkymättömien muurien rakentaminen ihmisten ja ihmisryhmien välille. Nämä sydämettömyyden muurit oikeuttavat katsomaan vain oman lähipiirin asioita jättäen yhteiskunnan vähäosaiset oman onnensa nojaan. ”Kukin hoitakoot omat asiansa” -asenne on läpäissyt yhteiskunnan pelottavalla voimalla.

Tämä valitettava yhteiskunnallinen ilmapiiri tarjoaa mahdollisuuden vahvalle ihmisarvoa ja tasa-arvoa korostavalle politiikalle. SDP:n voima piilee juuri siinä, etteivät sen arvot ole kaupan. Mikään talouskasvu ei saa vaatia ihmisuhreja, vaan keinojen tulee olla inhimillisiä.

SDP:n voima piilee juuri siinä, etteivät sen arvot ole kaupan.

Kun liityin SDP:hen vuonna 2012, valitsin puolueen juuri arvojen mukaan.

Minulle SDP on aina ollut maailman ja Suomen johtava empatiapuolue. Se tarkoittaa sitä, että kaikkien poliittisten päätösten edessä tulisi asettua päätöksiä koskevien ihmisten asemaan. Vasta sitä kautta voi tuntea nahoissaan, mistä päätöksissä on kyse. SDP pyrkii koko ajan aktiivisesti murtamaan sydämettömyyden muureja ja raivaamaan tilaa aidolle myötätunnolle. Asenne ihmisiin tulisi sisältää lempeyttä, laupeutta ja empatiaa.

Kerron loppuun tarinan taivaasta ja helvetistä: Mies näki unen, jossa oli kaksi kaksi porttia; toinen vei taivaaseen ja toinen helvettiin. Uteliaisuuttaan hän päätti vierailla molemmissa. Ensiksi hän avasi helvetin portin. Hän tuli huoneeseen, jossa leijaili ihastuttava sienikeiton tuoksu. Mies näki edessään pyöreän pöydän, sen keskellä höyryävän padan ja pöydän ympärillä ihmisjoukon. Kunkin ihmisen käteen oli sidottu valtavan kokoinen lusikka. Ihmisten ilmeet olivat tuskaiset, sillä kukin yritti ottaa lusikalla padasta keittoa, mutta eihän metrin mittainen lusikka millään osunut omaan suuhun. Nälästä kurnien vatsat valittivat karua kohtaloaan.

Mies pakeni helvetistä, hengitti syvään ja avasi taivaan portin. Huone oli yllättäen täysin samanlainen kuin helvetissä. Sienikeitto tuoksui sielläkin, mutta tunnelma oli erilainen. Mies löysi pyöreän pöydän, höyryävän padan ja ihmiset, joiden käsiin oli jättilusikat sidottu. Ihmisten kasvoilla oli kuitenkin lempeät katseet, mahat eivät kurnineet ja laulu raikasi. Taivaassa ihmiset olivat oppineet syöttämään toisiaan.

Kerron loppuun tarinan taivaasta ja helvetistä.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja. Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Tiedän nyt, mistä äidit puhuvat perhekerhoissa — sain ”perstuntuman” lasten elämään

Se oli elämäni kovin talvi. Olimme juuri muuttaneet Helsingistä Ouluun, ja vaimo lähti töihin. Jo ensimmäinen aamu paljasti hengästyttävän arjen. Hoidettavanani oli vajaan vuoden ikäinen poika ja nelivuotias tyttö. Heräsin uuden kotimme ulko-oven kolahdukseen, johon myös pinnasängyn kasvatti havahtui. Säntäsin pikkumiehen sängyn viereen ja tarjosin tuttia. Vastaukseksi sain valloittavan hymyn ja hamuavat kädet. Tutti ei kelvannut vaan isin syli.

Siirryimme keittiöön lämmittämään maitoa. Valitettavasti unohdin kokeilla mikromaidon lämpötilaa, ja pikkumieheltä paloi kieli. Siihen meteliin heräsi sitten tyttärenikin. Seuraavien tuntien kulusta minulla ei ole tarkkaa mielikuvaa. Jotenkin hämärästi muistan, että ennen iltapäivää vaihdoin kaksi kertaa vaipat, puin lapset seurakunnan kerhoa varten, työnsin vaunuja tammikuun sohjossa, leikin muiden äitien ja lapsien kanssa eläinleikkejä, tein mikroruokaa ja lopulta sain tenavat päivä­unille. Sen jälkeen havahduin automaattiohjauksesta, keitin kahvit ja luin päivän lehden.

Vaikka kokemus oli rankka, en vaihtaisi sitä koskaan pois.

Oli vuosi 2008, ja minä vuorostani otin hoitaakseni vanhemmuuden velvollisuudet puoleksi vuodeksi. Vaikka kokemus oli rankka, en vaihtaisi sitä koskaan pois. Opin lasten hoivaamisen A:sta Ö:hön ja kasvoin päivä päivältä enemmän isäksi. Tiedän nyt, mistä äidit puhuvat perhekerhoissa ja ymmärrän, miten kovaa työtä lasten hoiva on. Samalla sain ”perstuntuman” lasten elämään.

Tämän viikon tiistaina Demarinuoret ilmaisivat vahvan tukensa uudelle perhevapaiden mallille, joka mukailee Ruotsin ratkaisua. Se kulkee nimellä 6 + 6 + 6 ja painottaa vanhempainvapaiden tasa-arvoisuutta.

”Suomen vanhempainvapaajärjestelmä on jäykkä ja ajaa naisia pitämään pitkiä vapaita. Muissa Pohjoismaissa 96–97 prosenttia 3–5-vuotiaista lapsista on päivähoidossa, kun Suomessa vastaava lukema on 74 prosenttia.Hallituksen päätös rajata lasten oikeutta päivähoitoon ajaa Suomea yhä kauemmaksi muista Pohjoismaista. Nyt olisi äärim­mäisen tärkeää tarttua vanhempainvapaauudistukseen, jolla uudistettaisiin nykyjärjestelmää joustavammaksi ja tasa-arvoisemmaksi.”

Näin kirjoittaa puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi Demarinuorten kannanotossa.

Kun nykyään monet avioliitot päättyvät eroon, isät jäävät usein erotilanteissa vaille oikeuksia ja kunnon yhteyttä lapsiin.

Demarinuorten malli lähtee siitä, että vanhempainvapaa rakentuu äidin ja isän kuuden kuukauden vapaalle, jonka jälkeen vanhemmat päättävät, miten kuusi viimeistä kuukautta jaetaan. Tämä malli tasaisi vanhemmuuden kustannuksia yhteiskunnassa, jotta työnantajat olisivat tasa-arvoisemmassa asemassa. Nykyhallituksen kaavailema 2 500 euron kompensaatio naisvaltaisille aloille on hyvä ajatus ja vastaantulo, mutta todellista vanhemmuuden kustannusten tasaamista tuolla summalla ei synny.

Vanhempainvapaan jakaminen tarjoaa vielä yhden ikkunan. Kun nykyään monet avioliitot päättyvät eroon, isät jäävät usein erotilanteissa vaille oikeuksia ja kunnon yhteyttä lapsiin. Se, että yhteiskunta tukisi vanhemmuuden kustannusten jakamista, helpottaisi isien vastuunottoa lasten hoivasta erotilanteissa. Näin nainen ei ”automaattisesti” saisi oikeutta lähivanhemman rooliin, vaan vanhemmuuden jakamista pohdittaisiin paljon tarkemmin. Olennaista päätöksenteossa on lapsen oikeus molempiin vanhempiin elämäntilanteesta riippumatta.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja. Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Asema-aukion marttyyri

Eräällä ystävälläni on erikoinen harrastus. Hän kerää mustaan nahkakantiseen muistikirjaansa asioita, joita yleisesti pidetään normaaleina. Erikoisen hänen listastaan tekee se, että nämä normaaleina pidettävät asiat ovat hänen mukaansa suuria valheita, jotka estävät ihmisiä tutustumaan itseensä ja omaan ajatteluunsa.

Otan muutaman esimerkin: Normaalia on nykyään se, että tekee yhdeksästä viiteen työtä tuntematta minkäänlaista mielihyvää. Normaalia on nauraa ihmiselle, joka etsii viisautta rahan sijaan. On normaalia uskoa, että aggressiivinen ja töykeä käytös tarkoittaa menestyvää ja eteenpäinpyrkivää persoonallisuutta.

Ihminen on luonteeltaan laumaeläin, joka seuraa lajitoveriensa liikkeitä äärimmäisen tarkasti. Tätä ihmisrotuun kuuluvaa piirrettä markkina-alan ja politiikan koneisto käyttää säälimättä hyväkseen muokatakseen ihmisten maailmankuvaa ja luomalla uusia tarpeita.

Ongelmana vain on se, että ihmisyyden todellinen sisin, sielullisuus, pakenee entistä syvemmälle ja kauemmas. Yksilöt vieraantuvat itsestään ja alkavat lopulta sokeasti toteuttaa muiden määrittelemää elämää. Tästä on historiassa karmeita esimerkkejä.

Kynttilämeren keskellä mieleen nouseekin kysymys, mikä oikein on aikamme henki?

Pari viikkoa sitten Helsingin asema-aukiolla tapahtui jotain hyvin normaalista poikkeavaa. Nuori miehenalku lyötiin katuun kesken Vastarintaliikkeen mielenosoituksen kohtalokkain seurauksin.

Vain 28-vuotias elämä murskautui asfalttiin mielipide-eron vuoksi. Kun muukalaisvastaisuus hyväksytään yhden hallituspuolueen toimesta normaaliksi, katoavat inhimillisyyden rippeet koko yhteiskunnastamme. Jälki on rumaa ja tappavan myrkyllistä.

Asema-aukion hyökkäys täyttää Suomessa harvinaisen poliittisen väkivallan kriteerit. Kynttilämeren keskellä mieleen nouseekin kysymys, mikä oikein on aikamme henki? Miten voisimme kuvailla tämän hetken yhteiskunnallista ilmapiiriä?

Miten tällaista kehitystä voisi vastustaa?

Väitän, että elämme nyt totuuden jälkeistä aikaa. Yhteiskunnassamme pärjäävät parhaiten ne, jotka totuutta vääristelemällä ja valheilla saavat ihmiset puolelleen. Totuuden jälkeisen ajan käyttövoimana on rakkauden sijasta viha, joka saa tietämättömät ihmiset kääntämään omat pettymykset heikoimman kansanosan niskaan.

Vaikka yrityskielessä puhutaan innostavasti tiedolla johtamisesta, totuus on jotain aivan muuta. Totuuden jälkeinen aika hyödyntää häikäilemättömästi tunteella johtamista, sillä tutkimus ja totuudellisuus eivät palvele tarpeeksi populistien päämääriä.

Miten tällaista kehitystä voisi vastustaa? Ainakin omaa ajatteluaan voi kirkastaa ja kehittää jatkuvasti. Mitäpä, jos raapustaisit vaikkapa tämän kirjoituksen perään muutaman asian, joita yleisesti pidetään normaaleina, mutta jotka sinun mielestäsi eivät pidä paikkaansa.

Minä voin aloittaa. Maahanmuuttajat tuhoavat suomalaisen kulttuurin ja ajavat hyvinvointiyhteiskunnan sietokyvyn äärirajoille. Kukaan itseään kunnioittava ihminen ei enää 2000-luvun Suomessa voi uskoa itseään korkeampaan voimaan. Elinikäinen sitoutuminen toiseen ihmiseen ei nykymaailmassa ole enää mahdollista.

Millainen on sinun listasi?

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja. Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Minkälaisen maailman haluamme? Suurin osa ihmisistä ei hyödy teknologian kehityksestä taloudellisesti juuri lainkaan

”Kerron ensin hyvät uutiset. Vuoteen 2050 mennessä köyhyys katoaa maailmasta. Teknologian kehitys mullistaa teollisuustuotannon ja yhteiskuntajärjestyksen. Elämme jo nyt koneiden varaan rakennettua todellisuutta, jossa voimme vapautua työn orjuudesta. Platon pystyi keskittymään filosofiaan, koska orjat tekivät kaiken arjen uurastuksen. Tulevaisuudessa robotit tekevät työt, niin että kaikista voi kasvaa kokopäiväisiä filosofeja.”

Tähän tapaan MIT:n professori Erik Brynjolfsson kuvasi tulevaisuuden työtä ja yhteiskuntaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen 70-vuotisjuhlissa viime viikolla. Kuva on hämmästyttävän myönteinen. Se mukailee John Maynard Keynesin ajattelua, jonka mukaan ihmiset tekevät vuonna 2030 enää 15 tuntia töitä viikossa. Loppuaika jää itsensä toteuttamiselle ja yhteisöllisyyden vahvistamiselle.

Itse asiassa päättäjien tulisi keksiä talous uudelleen.

Jotta tulevaisuuden kuva olisi ruusuinen, vaatii se nykyisiltä päätöksentekijöiltä poikkeuksellista viisautta ja kaukonäköisyyttä. Digitaaliset menestyskonseptit tehtailevat maailmaan entistä enemmän miljonäärejä. Kuitenkaan suurin osa ihmisistä ei hyödy teknologian kehityksestä taloudellisesti juuri lainkaan. Työn tuottavuuden kasvu ei ole myöskään lisännyt keskituloa. Voittajia näissä karkeloissa näyttävät olevan huippuosaajat ja pääomasijoittajat, kun taas alemmin koulutetut ja työväki jäävät nuolemaan sormiaan.

Lääkkeenä tähän eriarvoisuuden kasvuun on aktiivinen poliittinen päätöksenteko. Itse asiassa päättäjien tulisi keksiä talous uudelleen. Olennaista on löytää poliittinen linja, jossa tuottavuuden kasvun hedelmät jaettaisiin entistä tasaisemmin ihmisten kesken. Painopiste tulisi tulevaisuuden työn suunnittelussa ohjata koulutukseen, jossa ihmisiä rohkaistaisiin entistä luovempiin ratkaisuihin. Talousjärjestelmän lisäksi työ pitäisi keksiä uudelleen.

Teknologia kehittyy räjähtävällä vauhdilla. Singaporessa taksit toimivat jo nyt ilman kuljettajaa, ja kansainvälisissä yhteyksissä reaaliaikainen tulkki helpottaa kommunikaatiota. Enää puolikielinen suomalainen ei putoa neuvottelujen kelkasta. Tulevaisuuden lehtityössä uutisiin ei tarvita toimittajaa, vaan kone hoitaa ajantasaisen uutisoinnin. Koodaamisen kautta olemme opettaneet koneille, mitä osaamme. Tulevaisuudessa kone opettaa meille sen, mitä meidän tarvitsee tietää.

Tästä voisi helposti päätellä, että emme tulevaisuudessa enää hallitse elämäämme, vaan koneet kaappaavat osaamisemme ja identiteettimme. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ihmisille jäävät olennaisimmat elämän prosessit, kuten kyky tehdä hyviä ja oikeita kysymyksiä. Politiikassa pitäisi jo nyt keskittyä huomattavasti enemmän teknologian kehityksen aiheuttamiin muutoksiin. Tulevaisuuden pelisääntöjen rakentaminen on tärkein politiikan tehtävä.

Ratkaisevaa on vain se, mitkä arvot ohjaavat päätöksentekoamme.

On hyvä muistaa, että kiihtyvän teknologisen kehityksen keskelläkin ihmiskunnalla on enemmän valtaa kuin koskaan. Voimme koneiden avulla poista köyhyyden, parantaa suurimman osan sairauksista ja luoda työelämästä merkityksellisen. Kyse on vain halusta ja ”koodaamisesta”. Voimme oikeastaan tehdä maailmasta juuri sellaisen kuin haluamme. Ratkaisevaa on vain se, mitkä arvot ohjaavat päätöksentekoamme.

Tähän arvokeskusteluun sosialidemokratialla on paljon annettavaa. Itse nostan kaksi periaatetta yli muiden: Toinen on kultainen sääntö: ”Kaiken minkä tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää te heille.” Ja toinen on kohtuus kaikessa. Noilla päästään turvallisesti ainakin 100 vuotta eteenpäin.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja. Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Onko sinulla pokkaa olla nostamatta vuokria?

Istun nokikkain nuorenparin kanssa Oulun keskustan kaksioni ruokapöydässä. Pari on selvästi innoissaan asunnon tarjoamista mahdollisuuksista ja uuden yhteisen elämän alusta. Ylin kerros, oma sauna ja koko asunnon levyinen parveke tarjoavat kaikkea sitä, mitä yhteen muuttavat rakastavaiset tarvitsevat elämänsä kermakakun päälle. Kun Rotuaarillekin on matkaa vain kilometri, ei taksiakaan tarvitse maksaa yöriennoilta kotiin.

Alamme lopulta sovitella sopivaa vuokrahintaa. Kaupungin yleiseen vuokratasoon nähden vuokrapyyntöni on kohtuullinen. Vajaan viidenkymmenen neliön kaksiosta olen pyytänyt 780 euroa sisältäen veden ja nettiyhteyden. Nuori miehenalku rohkaistuu kysymään, onko vuokrahinnassa neuvottelun varaa.

Katson pitkään anovan näköisiin silmäpareihin. Kaikista ilmeistä ja eleistä näen, että muutaman kympinkin vuokrahuojennus olisi tälle pariskunnalle erittäin arvokas asia. Lopulta sanon, että voin pudottaa vuokrahinnan 700 euroon kuukaudessa. Niitä säteileviä kasvoja en unohda koskaan.

Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu ja nuoripari hyvästelty, jään miettimään asunnonomistajan moraalia. Toki olisin voinut sinnikkäästi pitää kiinni 780 euron vuokrapyynnistäni, mutta samalla ajanut yhteiselämäänsä aloittavat opiskelijat toimeentulonsa äärirajoille.

Juuri tuo 80 euroa olisi voinut olla se summa, jonka takia vuokralaiset olisivat ainakin kesäaikaan joutuneet turvautumaan asumistuen lisäksi myös toimeentulotukeen. Siinä tapauksessa olisin maksattanut yhteiskunnalla oman ahneuteni. Jatkuvasti kasvavat yhteiskunnan tulonsiirrot olisivat saaneet taas yhden uuden luvun.

Asuntopolitiikka on nostettava kuntavaalien pääteemaksi.

Viime viikkoina asuntopolitiikka on noussut taas yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen. Erityisesti pääkaupunkiseudun ylikuumenneet asuntomarkkinat aiheuttavat otsasuonten pullistumista kaikille poliittisille puolueille. Asian ytimessä on aktiivinen maapolitiikka, joka on kuntapäättäjien käsissä.

Surkein esimerkki maapolitiikan epäonnistumisesta on pääkaupunkiseudulla, jossa asuntojen hinnat ovat karanneet jo tavallisten keskituloisten palkansaajien käsistä.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokkakin kiinnitti huomiota tämän viikon blogissaan karanneisiin asumiskustannuksiin. Hän muistutti tekstissään, että kohtuuhintaisten asuntojen tuottaminen on viime vuosina ollut vain kuntien vastuulla. Yksityiset rakentajat ja rakennusyhtiöt ovat keskittyneet kovan rahan asuntojen tuotantoon suurten voittojen toivossa.

Pokan mukaan kohtuuhintaisten asuntojen rakennuttajiksi tarvittaisiin kipeästi uusia toimijoita. Hän esittelee tekstissään eduskunnan elokuussa hyväksymää lakia kymmenen vuoden korkotukimallista, jossa kohtuuhintaisia asuntoja valtion tuella rakennuttava yritys vapautuu jo kymmenen vuoden kuluttua asuntojen käyttöä koskevista rajoituksista aiemman 40 vuoden sijaan.

Jos Suomi haluaa oikeasti nousta taantumasta, on kasvukeskusten asumisen hinta saatava kohtuulliseksi lähivuosikymmeninä. Näin tavallisten perheiden rahaa riittää enemmän kotimaiseen kulutukseen. Poliittiset puolueet eivät voi jatkuvasti paeta vastuutaan, vaan asuntopolitiikka on nostettava kuntavaalien pääteemaksi.

Pokka heittää bloginsa lopuksi haasteen omistavan luokan suuntaan. Kun palkansaajat ovat sitoutuneet kilpailukykysopimuksella palkkojen nollalinjaan, voisiko omistava luokka tulla talkoisiin mukaan ja sitoutua vuokrankorotusten nollalinjaan seuraaviksi kahdeksi vuodeksi.

Miten on SATO ja VVO, lähdettekö tekin mukaan vuokrien kilpailukykysopimukseen? Minun asunnossani opiskelijapariskunta saa ainakin asua 700 eurolla seuraavat vuodet.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja. Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Päätoimittajalta

Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

”Älkää jumalauta antako persuille periksi!”

Terhokodin käytävillä on hiljaista. Oleskeluhuoneen Biedermeier-kalusto henkii arvokkuutta ja rauhaa. Vastaan tulee riisuttuja ihmisiä, joiden elämä on epilogia vaille valmis. Mietin, miten tärkeää jokaisen elämässä kiinni olevan olisi vierailla täällä edes hetken. Seurustella oman kuoleman kanssa ja taas jatkaa elämää.

Olen Antin kanssa liikkeellä. Hän oli kuullut, että pidetty ja arvostettu eduskuntatoimittajamme Olli taistelee elämästään aivokasvaimen kanssa. Vielä alkukeväästä Olli oli vakuuttunut, että hän nujertaa ”sen paskiaisen”. Mutta nyt taistelu on tauonnut ja vakavasti haavoittunutta kannetaan kohti vääjäämätöntä.

Olli ilahtuu suuresti havaittuaan tulomme. Hän pyytää meitä odottamaan, että saa hampaansa pestyksi. Mietin, että mitä järkeä hampaita on enää hoitaa, kun kuolema kolkuttaa ovella. Hymähdän typerää ajatustani, ja tajuan, että rutiinit vahvistavat elämänviettiä ja antavat pitemmän jatkoajan.

Menemme Antin ja Ollin kanssa Terhokodin pihalle. Olli ottaa taskustaan savukkeen ja polttaa antaumuksella. Ihan kuin jokainen sisäänhengitys olisi hänen viimeisensä. Taas pohdin, miten hienolta tupakointi voikaan tuntua saattohoitokodissa. Kaikki moralisointi sen terveysvaikutuksista on poissa ja ihminen on vapaa kaikesta muusta paitsi kuolemasta.

Lyhyen vierailumme aikana Olli itkee ja nauraa paljon. Erityisesti kyyneleet silmiin saa ajatukset hänen 2-vuotiaasta pojastaan. Muistaako hän isästään mitään? Miten kaikki läheiset jaksavat lähestyvän kuoleman kanssa?

Olli sytyttää toisen tupakan ja alkaa kysellä Antilta ja minulta SDP:stä ja Demokraatista. Miten teillä oikein menee? Olli on seurannut toimittajana monet gallup-nousut ja –laskut. Antti yrittää vakuuttaa Ollille, että parhaamme tehdään. Sanomaa koitetaan kirkastaa, ja parantaa SDP:n viestintää. Olennaista on, että suomalaiset ymmärtäisivät, että jos SDP olisi hallituksessa tällaista politiikkaa ei tehtäisi.

Älkää pelkästään kiinnittäkö huomiota lähipiiriinne, vaan rakastakaa koko yhteisöä ympärillänne.

Vierailumme päätteeksi rohkaistun kysymään Ollilta tulevaisuudesta: Nyt kun olet vääjämättömästi lähdössä tästä elämästä, mikä sinusta on elämässä ja politiikassa luovuttamatonta? Olli miettii hetken ja nostaa kolme sormeaan pystyyn.

Ensinnäkin, pitäkää huolta läheisistänne. Älkää pelkästään kiinnittäkö huomiota lähipiiriinne, vaan rakastakaa koko yhteisöä ympärillänne. Toiseksi, älkää jumalauta antako persuille periksi! Puhkeamme koko porukka räkänauruun. Ja kolmanneksi, pitäkää aina oikeudenmukaisuuden lippua korkealla!

Saatamme Ollin hänen huoneeseensa. Pöydällä on ainakin neljä avattua viinipulloa, jotka taitavat jäädä juomatta. Hyvästelemme Ollin ja toivotamme hyvää matkaa. Sen jälkeen suljemme saattohoitokodin oven. Jokin merkillinen pyhä on hipaissut minun ja Antin kasvoja.

Olli ja Antti.

Suruviesti Ollin kuolemasta tuli torstaina 28.7. Olin Valkeakoskella Työväen musiikkitapahtumassa keskellä Ollin elämäntyön hedelmiä. Demokraatti järjestää joka vuosi tapahtuman yhteydessä yöyhteislaulut Kirjaslammen uimalan maagisessa tunnelmassa. Tänä vuonna päätin kertoa Ollin kolme pointtia koko laulavalle yleisölle. Kenenkään silmät eivät olleet täysin kuivat.

Hento tuuli kosketti koko laulukansan poskipäitä. Jotenkin tuntui, että Olli oli läsnä.

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja. Mikko Salmi

Kirjoittaja on Demokraatin päätoimittaja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta