Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:stä varoitus kokoomukselle: “Olisi painajaismainen palkanalennus”

Jukka-Pekka Flander / SDP
SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto.

Kokoomuksen kerrotaan hyväksyneen puoluekokouksessaan linjakseen sen, että sunnuntailisät eivät olisi enää turvattu lakisääteisesti, vaan ne vietäisiin paikallisen sopimisen piiriin.

Demokraatti

Demokraatti

SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto varoittaa, että tämä vaikeuttaisi hyvinvointialueiden mahdollisuuksia houkutella uusia osaajia alalle. Jos lisät poistettaisiin, se merkitsisi huomattavia tulonmenetyksiä monille palkansaajille, erityisesti hoitoalan työntekijöille.

– Sunnuntailisästä luopuminen olisi monille työntekijöille painajaismainen palkanalennus. Esimerkiksi kahdesti kuukaudessa sunnuntaisin työskentelevä lähihoitaja menettäisi helposti parisataa euroa kuukaudessa, Perholehto sanoo tiedotteessaan.

Kansanedustaja Perholehdon mukaan kokoomuksen politiikka on ajanut hyvinvointialueet ahdinkoon ja puolue suunnittelee edelleen lisäleikkauksia.

– Monilla hyvinvointialueilla on jo käyty tai käydään yhä edelleen massiivisia yt-neuvotteluja. Jos sunnuntailisien maksamisesta luovutaan, tilanne vain pahenee. Päätös osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä palkansaajien arkea kohtaan. Ei tällä tavalla ainakaan osaavia ja hyvinvoivia ammattilaisia houkutella.

Vaikka sunnuntailisät olisivat osa työehtosopimusta, lakimuutos aiheuttaisi Perholehden mielestä valtavasti painetta neuvotteluihin seuraavalla TES-kierroksella.

– Jos sunnuntailisästä tulee extraa suhteessa lakiin, lyövät työnantajat lisälle tietenkin hinnan. Vaikea uskoa, että millään hyvinvointialueella tulisi olemaan varaa maksaa sitä. Onko kukaan kokoomuksessa ajatellut tätä?, Perholehto kysyy.

KOKOOMUKSEN Opiskelijaliitto Tuhatkunta oli esittänyt, että hyväksyessään aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja suosittaa kokoomuksen eduskuntaryhmää edistämään sunnuntailisän lakisääteisyyden poistamista.

Puoluehallitus oli vastannut, että se pitää aloitteessa esitetyn mukaisesti tavoiteltavana sitä, että työhön sovellettavista
ehdoista sovitaan mahdollisimman pitkälti työpaikoilla, toimiala- tai yrityskohtaisten työehtosopimusten puitteissa.

“Tällä hallituskaudella toteutettavien työlainsäädäntöä joustavoittavien muutosten vaikutuksia onkin syytä seurata tarkoin. Esimerkiksi sunnuntaikorotusta ja sen lähtökohtaista määrää koskevan lainsäännöksen tarpeellisuutta voi olla perusteltua jatkossa harkita. Puoluehallitus kiinnittää lopuksi huomiota siihen, että monilla etenkin julkisilla aloilla sunnuntaikorvaus on kokonaispalkkauksen kannalta hyvin merkittävä elementti, eikä asetelma esimerkiksi poliisien ja toisaalta ravintola-alan työntekijöiden kohdalla ole suoraan rinnastettavissa”, puoluehallitus totesi ja esitti, että puoluekokous toteaisi aloitevastauksen riittäväksi selvitykseksi aloitteen johdosta.

Puoluekokous hyväksyi puoluehallituksen kannan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE