Kotimaa

”Se jää minulle ikuiseksi arvoitukseksi lopuksi elämää” – Hilkka Ahde huojentui KKO:n tuomiosta

Ella Kaverma
Hilkka Ahde emännöi viime kesänä Porin Suomi-areenassa AKT:n saluunaa lähes viime töikseen ennen eläkkeelle siirtymistä.
Ella Kaverma
Hilkka Ahde emännöi viime kesänä Porin Suomi-areenassa AKT:n saluunaa lähes viime töikseen ennen eläkkeelle siirtymistä.
Ella Kaverma
Hilkka Ahde emännöi viime kesänä Porin Suomi-areenassa AKT:n saluunaa lähes viime töikseen ennen eläkkeelle siirtymistä.

– Täytyy sanoa, että on tosi helpottunut olo, eläkepäiviään viettävä Hilkka Ahde huokaisee korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

KKO tuomitsi Auto- ja kuljetusalan ammattiliiton AKT:n entisen puheenjohtajan Timo Rädyn Ahteen työsyrjinnästä. Se kumosi näin hovioikeuden antaman vapauttavan päätöksen. KKO:n päätös on lopullinen.

– Tämä on nyt taputeltu, AKT:n viestintäpäällikkönä, ja myöhemmin yhteyspäällikkönä toiminut Ahde toteaa.

Oikeustaistelu kaikkine käänteineen kesti yhteensä viisi vuotta. Tämänkertainen oikeuden päätös liittyi Ahteen irtisanomiseen vuonna 2012 sen jälkeen, kun Ahde oli yli puoli vuotta aiemmin kannellut Rädyn epäasiallisesta käytöksestä työsuojeluviranomaisille aluehallintovirastoon (AVI).

Ahde pitää KKO:n päätöstä tärkeänä ja kauaskantoisena kaikkien työntekijöiden kannalta.

– Tämä ratkaisu on tärkeä heille, jotka kokevat tulleensa kohdelluiksi epäasiallisesti, ja miettivät, uskaltavatko kannella siitä työsuojeluviranomaisille. Jos hovioikeuden päätös olisi jäänyt voimaan, se olisi ollut täysi katastrofi. Kukaan muu ei olisi sen jälkeen uskaltanut enää tehdä mitään, Ahde pohtii.

Ahde tuli töihin AKT:n viestintään vuonna 2003. Ongelmia alkoi tulla puheenjohtaja Rädyn kanssa jo vuoden päästä, ja tilanne meni vuosien mittaan yhä huonommaksi.

– Hän lopetti kommunikoinnin kokonaan kanssani. Kiusaaminen ilmeni monilla milllakin tavoilla. Minulta otettiin tehtäviä pois, ja yritettiin tehdä näin näkymättömäksi. Oli huutamista ja kaikkea, mitä kiusaamiseen kuuluu, Ahde listaa.

”Minä en ollut ainoa, vaan meitä oli useita.”

Hän on edelleen ymmällään siitä, mitä oikein tapahtui.

– En tiedä. Se jää minulle ikuiseksi arvoitukseksi lopuksi elämää. Olisin halunnut keskustella työnantajani kanssa, että missä mättää, mutta en koskaan saanut keskusteluyhteyttä enkä selvitystä.

Ahde piti kohtelunsa pitkään omana tietonaan, vaikka kärjistynyt tilanne hänen mukaansa mikään yllätys työyhteisössä ollut.

– Minä en ollut ainoa, vaan meitä oli useita, jotka kokivat samanlaista kohtelua.

Helmikuussa 2015 Räty tuomittiin Ahteen henkisestä pahoinpitelystä. Toisena asianomistajana hovioikeudessa oli Rädyn entinen sihteeri. Hovioikeuden mukaan työpaikkakiusaaminen ajoittui maaliskuusta 2006 maaliskuuhun 2012. Kiusaamistuomio sai päätöksensä jo tuolloin, koska KKO ei ottanut Rädyn valituslupaa käsittelyynsä.

Ahde painottaa, että hän olisi halunnut pitää ongelmat työpaikan sisällä, eikä setviä niitä oikeudessa.

– Tein kaikkeni, mutta hän (Räty) kieltäytyi muun muassa työpaikkalääkärin esittämästä kolmikantaneuvottelusta. Se tuntui hassulta, kun olen jokaisessa työpaikassani ja muutenkin elämässäni, tottunut siihen, että istutaan alas ja puhutaan asiat halki kuten aikuiset.

Mutta mikään ei auttanut saamaan keskusteluyhteyttä. Ahde korostaa, että hän itse ei laittanut yhtään prosessia liikkeelle. Asialla olivat viranomaiset.

– AVI ei saanut työnantajalta toivomiaan vastauksia, ja vei asian poliisille ja tämä sen jälkeen yleiselle syyttäjälle. Tämä oli reitti.

”Pitää löytyä rohkeutta viedä asia eteenpäin.”

AKT:n hallitus perui Ahteen irtisanomisen nopeasti, koska hallitus tajusi Ahteen mukaan olevansa siitä henkilökohtaisessa vastuussa. Samana kesänä Räty sai lähtöpassit.

– Työpaikalla ei ollut kuin yksi ongelma, ja kun hän ei ollut enää paikalla, työilmapiiri muuttui heti. Olin tykännyt itse työstä koko ajan, ja minulla oli ollut työntekijöiden tuki koko ajan. Hehän marssivat ulos silloin, kun minut erotettiin, yhteyspäällikkönä jatkanut Ahde huomauttaa.

Ahde sanoo, että hän oli jo ennen tämänpäiväistä KKO:n tuomiota päässyt vuosikausia kestäneen kurimuksesta irti. Häneltä tulee kuitenkin neuvoja, jotta tilanne ei kärjisty äärimmilleen.

– Tärkeintä on valita työpaikalle hyvä luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu. He olivat minulle äärimmäisen tärkeä tuki. Jos tulehtunut tilanne ei selviä työpaikan sisällä, pitää löytyä rohkeutta viedä asia eteenpäin. Monet vaihtavat maisemaa, mutta silloin jää tälle työpaikalle.

Hilkka Ahde on ollut eläkkeellä vajaan vuoden. Hän pohtii nyt – jos riittää aikaa ja voimia – pistää kokemuksiaan paperille opiksi ja kannustukseksi muille.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat