Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa

Kohtuus ei ole tämän päivän villitys. Talouseliitin arvostuksen saa se, joka taitavimmin onnistuu kätkemään omaisuutensa. Yhteiskunnan pelisääntöjen kiertäminen on viihdyttävää bisnestä, jossa supervarallisuus mahdollistaa oman pelikentän, johon rahvaalla ei ole mitään asiaa. Ahneus ajaa maailman mahtimiehet tavoittelemaan maailman herruutta, jossa edes voiton maksimointi ei tyydytä.

Superrikkaiden talouspeliin iski maanantaina ikävä häiriötekijä. Panamassa majaansa pitävän Mossack Fonseca -lakifirman tiedostoissa tapahtui merkittävä tietovuoto. Lähes 11 miljoonaa asiakirjaa paljastavat aukottamasti häikäilemättömän veronkierron, josta ei niin vain rahalla selviäkään. Papereista käy ilmi, että myös pohjoismaisen liikepankki Nordean Luxemburgin yksikkö on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Erityisen härskiksi Nordean toiminnan tekee sen piittaamattomuus Ruotsin finanssivalvonnan huomautuksista koskien veroparatiisiyhtiöitä. Kun vielä Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju pää punaisena kuuluttaa julkisen sektorin leikkauksia Suomen talouden kohentamiseksi, mennään kaksinaismoraali sietokyvyn rajan yli. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesikin ryhdikkäästi, että puolue ei voi olla enää röyhkeän vapaamatkustamisen mahdollistavan pankin asiakas.

Panaman tietovuoto on ennen kaikkea tutkivan journalismin voitto. Lähes 400 toimittajaa ympäri maailman on tutkinut valtavan määrän epäilyttävää ainesta ja tuonut esiin räikeimmät väärinkäytökset. Huvittavinta oli seurata veronkierrosta syytetyn Islannin sittemmin eronneen pääministerin Sigmundur David Gunnlaugssonin SVT:lle antamaa haastattelua, jossa argumenttien loputtua vaivautunut pääministeri pakeni raukkamaisesti ruudusta kesken haastattelun.

Mossack Fonseca -lakifirman asiakirjavuoto käynnistää uuden luvun harmaan talouden torjunnan lyhyessä historiassa. Aikaisemmin yleisesti hyväksytty varojen piilottelu muuttuu tästä eteenpäin entistä hankalammaksi. Vuonna 2017 tapahtuu harmaan talouden torjunnassa vielä toinenkin mullistus, sillä OECD-maiden ja veroparatiisimaiden välillä käynnistyy mittava tietojenvaihtosopimus. Omaisuuden kätkemiseen jää entistä vähemmän aukkoja.

Harmaan talouden torjunnassa voidaan Suomen omassakin lainsäädännössä tehdä paljon. Suomessa voitaisiin ottaa käytöön exit-tax-vero, jolloin maasta muuttava henkilö joutuisi maksamaan osakkeiden arvonnousun ennen kuin varat voi siirtää ulkomaille. Lisäksi pankeilta voitaisiin velvoittaa ilmoitus yli 10 000 euron tilisiirroista ulkomaille. Myös ulkomaisten luottokorttien käytöstä suurten ostoksien yhteydessä voisi olla ilmoitusvelvollisuus.

Kyse on nyt siitä, mitä hallitus on oikeasti valmis tekemään oikeudenmukaisemman yhteiskunnan eteen.

Lisää aiheesta

Yhteiskunnan pelisääntöjen kiertäminen on viihdyttävää bisnestä, jossa supervarallisuus mahdollistaa oman pelikentän.

JK

Helsingin pörssiin suurimpien yhtiöiden toimitusjohtajien palkat ampaisivat jälleen uuteen ennätykseen. Keskimäärin Suomen suurimmat pomot saivat rahana ja osakepalkkioina lähes 1,6 miljoonaa euroa mieheen. Tuolla summalla palkkaa 26 rivityöntekijää yritykseen. Sata vuotta sitten toimitusjohtaja maksoi itselleen viisinkertaisen palkan liukuhihnatyöntekijään nähden. On meillä vaan nykyään mainiot johtajat!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE