Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Se on siinä: EU ja Britannia ovat päässeet kauppasopuun – “Yhdessä saavutamme yhä enemmän kuin erillämme”

Lehtikuva

EU ja Britannia ovat päässeet kauppasopuun, vahvistavat neuvotteluosapuolet. Neuvottelujen takarajaa siirrettiin moneen kertaan, ja viimeiseen asti väännettiin muun muassa kalastuskiintiöistä.

–  Kello ei enää tikitä, sanoi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier tiedotustilaisuudessa.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen luonnehti sopimusta hyväksi, oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi. Hänen mukaansa EU:n kilpailusääntöjä noudatetaan jatkossakin ja Britannian kanssa tehdään vastaisuudessakin yhteistyötä muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, energia-asioissa, turvallisuudessa ja liikennekysymyksissä. Kalastuksen ehdoista on sovittu yli viideksi vuodeksi.

–  Yhdessä saavutamme yhä enemmän kuin erillämme, von der Leyen sanoi.

Omaa oloaan von der Leyen kuvaili helpottuneeksi.

Britannian hallitus sanoo maan ottaneen takaisin kontrollin rahoistaan, rajoistaan, laeistaan, kaupastaan ja kalastusvesistään. Hallitus kuvailee tiedotteessaan, että sopu on fantastinen uutinen perheille ja kaupalle joka puolella Britanniaa.

Tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen EU:n kanssa solmittu vapaakauppasopimus, joka perustuu nollatulleihin.

Britannian hallituksen mukaan sopu tarkoittaa, että maalla on täysi poliittinen ja taloudellinen itsenäisyys tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Maiden pitää hyväksyä sopimus

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin maa jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Sen takia ratkaisua haettiin kuumeisesti viime hetkiin saakka. Jos ratkaisua ei olisi syntynyt, Britannian ja EU:n välille olisi muodostunut tulliraja ja kaupankäynti olisi vaikeutunut huomattavasti rajamuodollisuuksien vuoksi.

Neuvottelutuloksen syntyminen ei vielä ole lopullinen niitti, sillä EU:n 27 jäsenmaan ja Britannian pitää vielä käydä sopimusteksti läpi ja hyväksyä se.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE