Se on siinä! Lukko ei antanut mitään armoa TPS:lle – vuosi 1963 jäi nyt historiaan

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Rauman Lukko kukisti Turun Palloseuran maalein 6–2 jääkiekkoliigan neljännessä finaalissa ja saavutti Suomen mestaruuden voitoin 3–1.

DEMOKRAATTI/STT

Edellisten kolmen kohtaamisen tavoin myös neljännessä avausmaalin tehnyt joukkue voitti lopulta koko ottelun.

TPS oli pakkovoiton edessä tiistai-illan kotiottelussaan, mutta jäi takaa-ajajaksi avauserässä. Toisessa erässä TPS kiri tasoihin. Ilo jäi lyhyeksi, kun Lukko karkasi uudestaan Pavol Skalickyn (1+1) ja Eetu Koivistoisen (2+1) johdolla.

Raumalaisten sankareihin kuului myös maalivahti Lassi Lehtinen, joka torjui finaalisarjan päätteeksi kolme peräkkäistä voittoa.

Lukolle Suomen mestaruus on ensimmäinen vuoden 1963 jälkeen. Edellisestä mitalistakin oli jo seitsemän vuotta, kun vuonna 2014 Lukko saavutti pronssia. Yksitoistakertaiselle Suomen mestarille TPS:lle hopea on ensimmäinen mitali sitten vuoden 2010, jolloin turkulaisseura saavutti toistaiseksi tuoreimman mestaruutensa.

TPS jahtasi lisäosumia, mutta…

Lukko hallitsi avauserää ja karkasi johtoon, kun Toni Koivisto ohjasi pelivälineen TPS:n maalivahti Karri Rämön selän taakse. Anrei Hakulinen pelasi kiekon kulmasta puolustaja Robin Pressille, joka laukoi siniviivalta maalille. Koivistoinen jatkoi kiekon konkari Koivistolle, joka viimeisteli pudotuspelikevään ensimmäisen maalinsa.

Julius Mattila teki Kristian Pospisilin (0+2) syötöstä 2–0-maalin, kun erää oli jäljellä nelisen minuuttia.

Toisessa erässä TPS loi hässäkkää Lukon maalille, ja Josh Kestnerin tulinen rannelaukaus yllätti hyvävireisen Lukko-maalivahti Lehtisen. Pian kavennuksen jälkeen Juuso Pärssinen kilautti maalirautoja, mutta tasoitukseen pystyi vasta Aleksi Anttalainen. Pärssinen syötti Anttalaisen täysosuman.

Lukko karkasi uudestaan, kun Skalicky ja Koivistoinen rokottivat turkulaisia erän loppupuolella. Kolmannessa erässä TPS jahtasi lisäosumia, mutta Lehtinen varjeli Lukon maalin takaiskuilta. TPS haki kavennusmaaleja ilman maalivahtia, mutta Heikki Liedes ja Koivistoinen lisäsivät raumalaisten johtoa tyhjään maaliin.

Pekka Virta sai hienon huipennuksen.

Ylitorniolaislähtöinen Koivisto, 38, siirtyi Raumalle jo juniori-ikäisenä ja on edustanut Lukkoa liigatasolla 14 kaudella. Mestaruus oli hänelle ensimmäinen, mutta hänellä on Lukosta pronssi (2014) ja Kärpistä hopea (2009).

Koiviston lisäksi myös päävalmentaja Pekka Virta sai hienon huipennuksen ajalleen Raumalla. Hän ei jatka Lukon valmennusvastuussa. Virralle kausi oli neljäs Lukossa valmentajana. Hän sairastui talvella koronavirukseen ja oli tehohoidossa. Virta toipui pudotuspeleihin mennessä ja oli ratkaisevassa finaalissa vaihtoaitiossa, vaikka Erik Hämäläinen kantoikin pääosan valmennusvastuusta kevään peleissä.

Virralla oli entuudestaan hopeaa (2017) ja pronssia (2009) KalPan päävalmentajana.