Politiikka

”Se säästäisi vuosittain 180 miljoonaa euroa” – Eurooppaministeri Terho vaatii EU:n budjetin leikkaamista

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) kertoo blogissaan haluavansa Suomen pitävän tiukan linjan, jonka mukaisesti Iso-Britannian ero on huomioitava täysimääräisesti EU:n rahoituskehyksen kokonaistasossa.

– Kun EU pienenee, tulee EU:n budjetin pienentyä, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Terho toteaa.

– Helpointa on karsia hallintoa ja sellaisia toimintoja, joille ei ole välttämätöntä tarvetta.

Britannian häämöttävä EU-ero on aiheuttanut unionissa keskustelua siitä, mitä Britannialta jääville meppipaikoille sekä brexitin EU:n budjettiin aiheuttamalle lovelle tulisi tehdä.

Asiassa on myös edetty. Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona esityksen, jonka mukaan Britannian EU-eron vapauttamia europarlamentin paikkoja jaettaisiin muille EU:n jäsenmaille, mikäli Brexit toteutuu. Suomen hallitus on lähtökohtaisesti vastustanut Britannialta jäävien paikkojen jakamista.

Perjantaina kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi kuitenkin Demokraatille, että hänellä ei ole mitään parlamentin ratkaisua vastaan.

Terho lakkauttaisi Euroopan alueiden komitean.

Terho ei kuitenkaan kommentoi blogissaan Britannialta jääviä paikkoja. Sen sijaan hän esittää, että Euroopan parlamentin kuukausittaiset Strasbourgin istunnot on lopetettava ensimmäisenä.

– Se säästäisi vuosittain 180 miljoonaa euroa. Tarpeeton matkustelu Brysselin ja Strasbourgin välillä aiheuttaa myös rasituksia ympäristölle ja työntekijöille, Terho arvioi.

– Toiseksi on uskallettava lakkauttaa sellaisia unionin toimielimiä, joille ei ole välttämätöntä tarvetta.

Terho kertoo, että hän aloittaisi leikkaukset Euroopan alueiden komiteasta.

– Se on lausuntoautomaatti, jonka välittämät näkemykset on mahdollista muutenkin saattaa päättäjien tietoon. Komitea ei itse päätä mistään ja silti alueiden komitea maksaa lähes sata miljoonaa euroa vuodessa.

Ministeri korostaa, että Iso-Britannian ero unionista ei saa johtaa tulonsiirtojen lisääntymiseen tai Suomen nettomaksun kasvamiseen.

– Olisi erehdys kuvitella, että unioni vahvistuisi tulonsiirroilla. Liittovaltion kannattajien kannattaa muistaa, että juuri jatkuva nettomaksajuus oli keskeinen syy, miksi britit päättivät jättää EU:n.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat