Politiikka

”Sehän on aika kivaa, kun ministeri soittaa ja haukkuu” – Ylen ex-johtaja moittii toimittajia liian herkkähipiäisiksi

Jari Soini
Jari Soini

Pitkän uran Yleisradiossa tehnyt Seppo-Heikki Salonen on seurannut Ylen ympärillä vellovia kohuja hieman ihmetellen. Salonen toimi ennen eläkkeelle jäämistään 2001 viimeksi Ylen tiedotusjohtajana ja pääjohtajan erityisavustajana.

Hänen mielestään yhtiön organisaatiouudistukset eivät ole järin onnistuneita. Salosesta oli esimerkiksi virhe ujuttaa Ylen kaltaiseen yhtiöön päätoimittaja-nimike.

– Se ei sinne kuulu. Pyrkimys hoitaa radiota ja televisiota samalla tavoin kuin lehteä on virheellinen.

Salonen korostaa syvän luottamuksen tärkeyttä esimiehen ja alaisen välillä erityisesti välineessä, joka on koko ajan kosketuksessa yleisön kanssa – niin kuin Yle.

– Luottamuksen ylläpitäminen on vaikeaa, jos päätoimittajan ja toimittajan välissä on väkeä kahden komppanian verran, hän vertaa.

Hän toivoisikin, että Ylen rakennetta jaettaisiin pienempiin kokonaisuuksiin, joita on helpompi hallita.

Minusta poliitikot saavat kyllä painostaa, räyhätä ja huutaa.

Salonen ei säästele sanojaan toimittajiakaan arvioidessaan. Hän muistuttaa, että politiikan ja poliitikkojen kanssa eläminen kuuluu asiaan.

– Toimittajat ovat niin herkkiä sanomaan, että nyt uhataan sananvapautta. Ei suinkaan. Minusta poliitikot saavat kyllä painostaa, räyhätä ja huutaa. Sehän on imartelevaa. Sehän on aika kivaa, kun ministeri soittaa ja haukkuu. Ja toimittajan maine vain kasvaa, Salonen naurahtaa.

Hallitus esitti eilen, että Ylen strategiasta päättäminen siirrettäisiin poliitikoista koostuvalle Ylen hallintoneuvostolle. Nykyisin päätösvalta kuuluu Ylen hallitukselle. Salosesta on aivan luonnollista, että valta kuuluu hallintoneuvostolle. Hän muistuttaa, että Ylen hallitus on varsin uusi keksintö.

– Mielestäni hallintoneuvoston, joka edustaa omistajaa, täytyy päättää yhtiön kaikista asioista strategiasta lähtien – mutta ei tietenkään jutuista, Salonen huomauttaa.

Oikaisu: Alkuperäisessä jutussa Salonen totesi, että liikenne- ja viestintäministeriö nimittäisi Ylen hallituksen ja johtajiston. Ministeriö oikaisee, että LVM ei valitse eikä ole koskaan valinnut Ylen hallitusta, hallintoneuvostoa eikä se osallistu mitenkään Ylen johdon rekrytointiin ja valintaan: ”Eduskunta valitsee Ylen hallintoneuvoston ja hallintoneuvosto taas Ylen hallituksen.” Virheellinen lause on poistettu jutusta klo 12.23.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat