tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Seiskaluokilla käyttöön uusi opetussuunnitelma – ainerajat ylittävät projektit rantautuvat yläkouluihin

Kuva: LEHTIKUVA / Aku Häyrynen

Yläkoulujen opettajat totuttelevat tänä syksynä uudenlaiseen työtapaan. Seiskaluokilla otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma, joka edellyttää eri aineiden opettajilta paljon yhteistyötä toistensa kanssa.

Uuden opetussuunnitelman ytimessä ovat niin sanotut laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Oppilaille halutaan opettaa esimerkiksi teknologian, työelämän ja arjen taitoja.

– Pyritään siihen, ettei opeteta vaikka jotain jokien nimiä niiden itsetarkoituksen takia, vaan koska ne ovat työkaluja laaja-alaiseen osaamiseen, sanoo Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Näkyvin ilmenemismuoto tästä ovat monialaiset oppimiskokonaisuudet, joita joka koulussa on vuoden aikana ainakin yksi. Se on jokin selkeä teema, projekti tai jakso, jossa käsitellään valittua aihetta useiden oppiaineiden näkökulmista.

– Se ei tarkoita, että olisimme luopuneet oppiaineista, Heinonen painottaa.

Alakouluissa uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön jo viime syksynä.

Koulut päättävät itse, miten ne toteuttavat monialaisen oppimiskokonaisuuden.

Koulut saavat itse käyttää luovuutta ja päättää, miten ne toteuttavat monialaisen oppimiskokonaisuuden. Eräässä alakoulussa kokonaisuus liittyi lähivesistöihin. Toisessa järjestettiin juhla, kolmannessa suunniteltiin, miten lähialueen rakentamatonta maata saataisiin nuorison käyttöön.

Projektit voivat olla koko koulun yhteisiä tai vaikka luokkatasokohtaisia.

Haasteena uusissa oppimiskokonaisuuksissa on muun muassa se, miten ne arvioidaan. Kokonaisuudet kun menevät yli ainerajojen. Erityisen haasteen edessä ovat yläkoulun opettajat.

– Alakoulussa monialaisten kokonaisuuksien suunnittelu ja toteutus on helpompaa, koska luokanopettaja opettaa useampia aineita. Yläluokilla se vaatii aineenopettajien tiivistä yhteistyötä yli oppiainerajojen, projektipäällikkö Sanna Vahtivuori-Hänninen opetus- ja kulttuuriministeriöstä muistuttaa.

Laaja-alaisen osaamisen painottaminen näkyy myös perinteisten aineiden tunneilla. Esimerkiksi maantiedossa harjoitellaan paikkatieto-osaamista karttaohjelmilla, matematiikassa taas tutustutaan johonkin ohjelmointikieleen.

Rekka törmäsi puukon kanssa heiluneeseen mieheen, joka kuoli vammoihinsa

Mies heilui puukon kanssa Joensuussa Äyräpäänkadulla maanantaiaamuna, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan sekavasti käyttäytynyt mies poistui asunnosta puukko kädessään. Poliisi lähti etsimään häntä ja käskytti ihmisiä sisälle asuntoihinsa.

Mies löytyi läheiseltä Ilomantsintieltä. Hän oli joutunut rekan tönäisemäksi, kertoo poliisi.

Tiellä ajanut rekka-auto oli törmännyt ajoradalle kävelleeseen mieheen. Rekan kuljettaja oli yrittänyt väistää tuloksetta.

Vakavasti loukkaantunut mies toimitettiin sairaalaan, jossa hän kuoli myöhemmin aamupäivällä.

Kuolleessa todettiin teräaseen aiheuttama vamma. Poliisin mukaan asiassa ei ole kuitenkaan syytä epäillä rikosta. Myöskään rekka-auton ja miehen törmäyksessä ei epäillä rikosta.

Poliisi järjestää läheisille kriisiapua.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Koulu-uhkaus Lieksassa – poliisi tiedottaa ottaneensa kiinni yhden epäillyn

Poliisi selvittää Lieksassa mahdollista uhkausta, joka on poliisin mukaan kohdistunut Pohjois-Karjalan ammattiopistoon. Poliisi tiedottaa ottaneensa kiinni yhden epäillyn eilen illalla. Epäilty on oppilaitoksen opiskelija.

Uhkauksen todenperäisyyden arvioinnin tekemiseksi juttu on siirretty keskusrikospoliisin tutkittavaksi, mutta tutkinta tehdään yhteistyössä Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa.

Lieksassa sijaitsevaan ammattioppilaitokseen ei poliisin arvion mukaan kohdistu tällä hetkellä uhkaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poliisi aikoo tutkia toimittajaan kohdistetun vihakampanjan – jutun tekijä sai satoja solvaavia ja uhkaaviakin viestejä

Turun puukotusten uhreja auttaneesta afgaanimiehestä jutun tehnyt Turun Sanomien toimittaja kertoo joutuneensa vihakampanjan kohteeksi. Hän sai satoja solvaavia ja uhkaaviakin viestejä.

Jutun ilmestymisen jälkeen esimerkiksi MV-julkaisu väitti, ettei afgaanimies olisikaan auttanut uhria. Samassa jaettiin kuvaa, joka oli toisesta tilanteesta. Toimittaja oli kuitenkin tarkistanut asian useista lähteistä ja auttajasta on olemassa kuvamateriaalia, jossa hän on uhrin luona ja hänen hihansa ovat veressä.

Poliisi on ilmoittanut toimittajalle tutkivansa vihakampanjan, halusi toimittaja sitä tai ei. Toimittaja on tehnyt poliisille turvaamispyynnön haastateltavastaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun uhreista enää kaksi sairaalassa – pääepäilty siirretään vuodeosastolle turvatoimien saattelemana

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Turun puukkoiskun uhreista enää kaksi on sairaalahoidossa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

– Nämä kaksi uhria ovat edelleen teho-osastohoidossa. Vammojen laadun takia tehohoidon tarve jatkuu yhä, mutta heidän tilansa on vakaa, kertoo Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen.

Myös iskun pääepäilty on edelleen tehohoidossa. Virolaisen mukaan hänet kuitenkin siirretään vuodeosastolle todennäköisesti jo tämän päivän aikana.

Sairaalan turvatoimia on lisätty muun muassa lisäämällä vartijoiden määrää potilashoidon ja työrauhan turvaamiseksi. Turvatoimille on tarvetta, sillä sairaalaan on tullut epämääräisiä uhkauksia puhelimitse, Virolainen kertoo.

Virolaisen mukaan tehostettuihin turvatoimiin on tarvetta niin kauan, kun epäilty on talossa.

– Suojelemme potilasta muilta ja häneltä itseltään.

Poliisi vaatii myös neljää muuta epäiltyä vangittaviksi Turun puukotuksista

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Poliisi vaatii myös muita neljää epäiltyä vangittavaksi Turun epäillystä terroriteosta. Käsittelyt järjestetään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa huomenna.

Pääepäiltyä Abderrahman Mechkahia vaaditaan vangittavaksi kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Epäilty on huomisessa vangitsemisistunnossa mukana videoyhteyden välityksellä sairaalasta.

Lisäksi neljää muuta epäillään osallisuudesta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin ja murhan yrityksiin. Miehet kiistävät osallisuutensa tekoihin.

Poliisi on kuullut myös uhreja ja silminnäkijöitä, joiden kuuleminen kestää kaikkiaan useita päiviä. Lisäksi tapahtumiin liittyen tehdään muun muassa laajaa teknistä tutkintaa ja kansainvälistä yhteistyötä.

Poliisi tiedottaa seuraavan kerran vangitsemiskäsittelyjen jälkeen, ellei asiassa sitä ennen ilmene muuta merkittävää.

Poliisi kiittää tiedotteessa kansalaisia saapuneista havainnoista ja vihjeistä ja pyytää edelleen kansalaisten havaintoja teosta.