Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Selkkaus jääkäri-uutisoinnin ympärillä jatkuu – Ylen Jokinen: ”Ei ollut kysymys poliittisesta valinnasta”

Kuva: LEHTIKUVA / KALLE LYDMAN
Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaparaati Vaasassa lauantaina 24.

Julkisuudessa viime päivinä käyty keskustelu Ylen uutisoinnista Vaasassa viikonloppuna järjestetyistä tilaisuuksista sai keskiviikkona uusia kierroksia, kun Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen (kok.) otti Kalevassa kantaa Ylen ohjelmavalintoihin.

Satonen kertoi keskiviikkona Kalevassa olleensa lauantaina yllättynyt, kun jääkärijuhlia ei pääuutislähetyksessä otettu huomioon.

– Hallintoneuvostoon kuuluvana olen pidättäytynyt arvostelemasta Ylen ohjelmavalintoja, vaikka minulle tulee runsaasti palautetta ja yhteydenottoja. Tällä kertaa teen poikkeuksen. Jääkärijuhla olisi pitänyt huomioida ja juhlaa olisi voitu näyttää suorana jollakin kanavalla, Satonen totesi keskiviikkona Kalevassa

Satosen kommentista huomionarvoista on se, että poliitikkojen on sovittu pidättyvän Ylen hallintoneuvostossa arvostelemasta Ylen journalistisia valintoja. Satonen tekee tässä nyt poikkeuksen, kuten hän itsekin toteaa.

Viikonloppuna tuli kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Saksassa koulutettujen ja itärintamalla taistelleiden jääkärien toinen pääjoukko saapui Vaasaan. Kaupungissa järjestettiin lauantaina ja sunnuntaina tapahtumia, joissa muistettiin jääkärien kotiinpaluuta. Paikalla oli muun muassa puolustusministeri Jussi Niinistö sekä eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Yle ei nostanut juhlallisuuksia lainkaan lauantain pääuutislähetykseen. Yle kuitenkin uutisoi tapahtumasta kattavasti niin YleAreenassa, verkkosivuillaan kuin radiossa.

Ylen päätöstä jättää juhla pois pääuutislähetyksestä ovat Satosen lisäksi julkisesti pahoitelleet muun muassa Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa, ministeri Niinistö, sekä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kansliapäällikkönä toiminut yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen.

Jääkärijuhla olisi pitänyt huomioida.

Satosen lausuntojen tultua julkisuuteen, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen julkaisi kirjoituksen, jossa hän selvensi perusteluja Ylen uutisoinnin taustalla.

Jokinen kirjoittaa Ylen verkkosivuilla ja Pohjalaisessa julkaistussa vastineessa, että ”tilaisuudesta ei syntynyt varsinaista uutista puoli yhdeksän uutislähetykseen muiden muassa siksi, että illan uutislähetys oli viisi minuuttia normaalia lyhyempi olympialaisten takia ja uutisiin mahtui vähemmän aiheita kuin normaalisti”.

– Uutisvalintoja ja päätöksiä voi perustella sillä, että jääkärijuhlassa ei ollut kyse varsinaisesta uutisesta, vaan kyseessä oli sisällissotaan liittyvä muistelutilaisuus.

Politikointia?

Pohjalaisen päätoimittaja Viljanmaa syytti maanantaina Ylen jättäneen tilaisuuden pois päälähetyksestä politikoidakseen. Tätä Jokinen ei allekirjoita lainkaan.

– Jääkärijuhlan uutisointipäätöksissä ei ollut kysymys poliittisesta valinnasta. Pohjalaisessa esitettyihin vihjauksiin Ylen rahoituksesta ja poliittisista painotuksista tai Pohjanmaan sivuuttamisesta on helppo vastata, että ne eivät pidä millään tavalla paikkaansa. Jääkäreistä on tehty Ylelle juttuja tämän talven aikana ja niitä tehdään jatkossakin. Pohjanmaahan liittyviä aiheita käsitellään normaalien uutiskriteerien mukaisesti, Jokinen kirjoittaa.

Lopuksi hän vielä pahoittelee, mikäli Ylen uutistoiminnasta noussut keskustelu on tulkittu negatiiviseksi jääkärijuhlaa kohtaan.

– Omani ja Yleisradion asenne jääkäriliikettä kohtaan on pelkästään kunnioittava, Jokinen sanoo.

Tulkitsen sen politikointina, että aiheessa nyt vedotaan politikointiin.

Demokraatti haastatteli asian tiimoilta maanantaina poliittisen historian professori emeritus Seppo Hentilää. Hentilä korosti, että paluujuhlan viettäminen on perusteltua.

– Itse tapahtuma oli sodan ratkaisun lopputuloksen kannalta aivan keskeinen. Kun asiaa arvioi Suomen historian kannalta ilman asennoitumista mihinkään suuntaan, niin päivän huomioiminen on ihan paikallaan.

Professori emeritus ei kuitenkaan ymmärtänyt julkisuudessa esitettyjä huomioita siitä, että esimerkiksi Yle olisi huomioinut tapahtumaa liian vähän politikoidakseen.

– Jos katsahtaa jonkin matkaa historiassa taaksepäin, niin kukahan näillä asioilla on politikoinut, Hentilä katsoi.

– Tulkitsen ennemmin sen politikointina, että aiheessa nyt vedotaan politikointiin, hän jatkoi.

Hentilä arvioi, että yleisesti ottaen historiallisia tapahtumia uutisoidessa ollaan päästy vaiheeseen, jossa politikoinnin määrä on selvästi vähentynyt.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asekaappi lähti varkaiden matkaan Somerolla – rajun ryöstön uhri sidottiin ja silmiin sumutettiin kirvelevää ainetta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Poliisi kertoo, että ryöstön yhteydessä talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Yksin omakotitalossa Somerolla Varsinais-Suomessa asuva mies on joutunut epäillyn törkeän ryöstön uhriksi, kertoi poliisi lauantaina.

Ryöstäjät tunkeutuivat Kulmalantiellä sijaitsevaan taloon perjantaina aamupäivällä. Miehet sumuttivat tuntematonta, kirvelevää ainetta uhrin silmille, minkä jälkeen hänet sidottiin, poliisi kertoi. Sen jälkeen miehet rikkoivat tavaroita ja penkoivat paikkoja.
Talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Uhri sai itsensä jonkin ajan kuluttua irti ja soitti hätäkeskukseen.

Keskustelua aiheesta

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut

Kuva: Lehtikuva / Reijo Koskinen
Kuvassa Tankmar Horn DDR:n ja Suomen välisen kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä 13. huhtikuuta 1965.

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut 93-vuotiaana. Horn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen leskensä Kristina Horn STT:lle.

Horn toimi Wärtsilän pääjohtajana vuosina 1970–1976 ja johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 1976 aina vuoteen 1987 saakka. Ennen uraansa Wärtsilässä Horn toimi diplomaattina muun muassa Varsovassa ja Buenos Airesissa.

Hornille myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1972.

Hornin kuolemasta kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT