Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Selvitys journalismin tuesta on valmistunut – Timo Harakka haluaa turvata median toimintakyvyn: ”Journalismin yhteiskunnallinen merkitys on korostunut koronakriisin aikana”

Jari Soini

Liikenne- ja viestintäministeriön tilaama selvitys journalismin tuesta on valmistunut. Selvityksessä ehdotetaan tukimallia, joka koostuu sekä nopeista tukimuodoista että pysyvämmästä journalismin tukijärjestelmästä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Liikenne- ja viestintäministeriö antoi 16. huhtikuuta 2020 Elina Grundströmille toimeksi laatia selvitys siitä, miten journalismia voidaan tukea tilanteessa, jossa koronakriisi on lisännyt luotettavan ja totuudenmukaisen journalismin tarvetta, mutta heikentänyt voimakkaasti sen taloudellisia toimintaedellytyksiä.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan selvitys on osa laajempaa kokonaisuutta. Tarkastelussa ovat myös sanomalehtien viisipäiväisen jakelun turvaaminen koko maassa ja uutistoimistotuki. Jakelun turvaamista käsitellään valtioneuvoston kanslian vetämässä, postilainsäädäntöä ja posti- ja jakelutoiminnan tulevaisuutta arvioivassa valtiosihteerityöryhmässä. Uutistoimistojen tukimahdollisuutta selvitellään parhaillaan.

”Journalismin yhteiskunnallinen merkitys on korostunut koronakriisin aikana. Ihmisten tiedonsaannin kannalta se on korvaamaton lähde. Koronatilanne on kuitenkin ajanut tiedotusvälineiden talouden ahtaalle. Jotta kansalaisten oikeus saada tietoa ei vaarantuisi, on tässä akuutissa tilanteessa välttämätöntä selvittää pikaisesti, miten journalismi säilytettäisiin toimintakykyisenä”, Harakka sanoo tiedotteessa.

Nyt julkaistun selvityksen tehnyt Grundström ehdottaa pikaiseksi tukimuodoksi harkinnanvaraista koronatukea.

Tässä selvityksen neljä ehdotusta:

1. Harkinnanvarainen koronatuki
Selvityksessä ehdotetaan harkinnanvaraista tukea koronan takia talousvaikeuksiin joutuneille tiedotusvälineille. Tukea voisi hakea hankkeisiin, joilla vahvistettaisiin laadukasta paikallista tai alueellista journalismia, tutkivaa journalismia tai tavanomaista perusteellisempien juttukokonaisuuksien tuottamista sekä journalistisen sisällön lisäämistä digitaalisille alustoille.

Tuen jakamista varten nimettäisiin journalismin asiantuntijoista koostuva riippumaton tukilautakunta, joka tekisi jakoesityksen itsenäisesti. Tukea voisi käyttää palkkakustannuksiin tai freetyön ostamiseen.

2. Valikoimaton tuki
Selvityshenkilön ehdottama valikoimaton tuki vastaisi pohjoismaisia käytäntöjä. Se olisi prosentuaalinen avustus, joka olisi suhteutettu tiedotusvälineiden vuonna 2019 saamiin tilaus- ja irtonumerotuottoihin.

3. Pysyvää journalismin tukea selvitettävä
Selvityksen mukaan nopeiden tukimuotojen rinnalla tulisi käynnistää selvitys harkinnanvaraisten tukien kokonaisuudesta ja tukilautakunnasta.

Kokonaisuus muun muassa tukisi journalismia alustasta riippumatta, varmistaisi paikallisen ja alueellisen journalismin elinvoimaisuuden sekä tukisi median digisiirtymää. Tässä yhteydessä tarkasteltaisiin myös kaikkia olemassa olevia journalismin tukia ja selvitettäisiin, olisiko mielekästä yhdistää ne uuteen tukien kokonaisuuteen.

Selvityksen mukaan pysyvään tukijärjestelmään olisi perusteltua ottaa mukaan myös valikoimaton ja mahdollisimman hyvin journalismiin kohdistuva tukimuoto.

4. Alustayhtiöiden verottaminen tarkasteluun
Selvityksessä todetaan, ettei laadukkaintakaan suomalaista journalismia saada helposti kannattavaksi niin kauan kuin kansainväliset sosiaalisen median alustat ja hakukoneet jakavat journalistien työtä ilmaiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää Elina Grundströmin ehdottamien journalismin tukemiseen liittyvien ratkaisujen tarkoituksenmukaisuutta ja toteuttamiskelpoisuutta muun muassa kansallisen lainsäädännön ja EU:n valtiontukilainsäädännön näkökulmasta. Tämä tehdään yhteistyössä muiden ministeriöiden ja viranomaisten kanssa. Verotusta koskeva valmistelu Suomessa kuuluu valtiovarainministeriön vastuulle.

Journalismin tukimääräraha pyritään viemään kolmanteen lisätalousarvioon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE