Kotimaa

Selvitys, tässä ovat asumismenoiltaan Suomen kalleimmat ja halvimmat kunnat – Jopa 1000 euron ero!

Omakotiliitto on selvittänyt kunta- ja aluekohtaisesti päätettävien kunnallisten maksujen suuruutta omakotitaloissa. Tutkimus tehtiin nyt toista kertaa, ja se laajennettiin koskemaan 52 kuntaa. Ne edustavat 71 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Omakotitalossa asuvan perheen asumismenot Suomessa vaihtelevat näiden 52 kunnan kesken lähes 1 000 eurolla. Tutkimuskunnista kalleinta on asua Raisiossa: vuosikustannukset ovat lähes 4 300 euroa ja edullisinta omakotiasuminen on Seinäjoella, jossa asumismenot ovat noin 3 300 euroa.

Keskimäärin asumiskustannukset ovat reilut 3 700 euroa vuodessa.

Suurimmat kustannusten erot selittyvät lämmityskuluilla. Saman 120 m2 talon sähkölämmitys (energia, siirto ja verot) maksaa Siilinjärvellä 2 176 euroa, kun Turussa vastaava kustannus on vain 1 514 euroa. Ero on yli 660 euroa.

Silti suurimmat eroavaisuudet löytyvät sähkön siirtomaksuista. Kajaanilaisperhe maksaa lämmityksestä siirtomaksua liki 860 euroa, kun omakotiperhe Jyväskylässä maksaa siirrosta reilut 460 euroa, ero on 400 euroa.

Suuret erot kuntien välillä löytyvät myös kiinteistöverotuksesta ja vesimaksuista.

Kallein kiinteistövero on Espoossa 802 euroa ja edullisin Kontiolahdella alle 200 euroa, erotus yli 600 euroa. Vesimaksuissa (vesi, jätevesi ja hulevesi) korkeinta taksaa maksetaan Ylöjärvellä (1 103 €), kun Raahessa vesimaksut ovat puolet halvempia (538 €). Vesimaksut muodostavat jo 21 % koko kunnallisista asumismenoista.

Raisiossa ja Järvenpäässä, joissa omakotiasuminen on kalleinta, kunnallisveroprosentti on 19,75 %, mutta kolmanneksi kalleimmassa kunnassa, Siilinjärvellä, kunnallisvero on jopa 21,25 %.

Omakotiliiton mukaan kuntien rooli asumisessa ja asumiseen liittyvissä kustannuksissa korostuu, kun sotetehtävät ja -rahoitus siirtyvät maakunnille. Vaarana on, että kunnallisveron jäädytyksen yhteydessä muut maksut kuten kiinteistövero, vesi- ja jätemaksut paikkaavat kuntien kassaa.

Tutkimuksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Oy ja vertailussa tarkastellaan tyyppiomakotitaloa: 120 m2, 30 vuotta vanha puurakenteinen, sähkölämmitteinen omakotitalo (lämmityksen kulutus 14 000 kWh/v), 1 000 m2:n omalla tontilla.

Katso tviitistä selvityksen Top 10 kalleinta ja 10 halvinta kuntaa (52 kuntaa mukana):

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat