Politiikka

Senaatti-kiinteistöt kauppaa kohteita suoralla näköyhteydellä varusmieskomppaniaan – kansanedustaja tyrmää: ”Järjetöntä”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) pitää järjettömänä valtion kiinteistövarallisuutta hallinnoivan Senaatti-kiinteistöjen toimintaa itärajalla.

– Se kauppaa Imatralla rajavartiolaitoksen käytöstä poistamia Immolan varuskunnan kiinteistöjä. Kohteena olevat kiinteistöt – vanha päävartio, esikunta ja ruokala – tarjoavat suoran näköyhteyden varusmieskomppaniaan, jossa koulutetaan armeijan erikoisjoukkoja.

Hänen mielestään ongelmia voi syntyä myös kiinteistöjen mahdollisesta jälleenmyynnistä.

Kymäläinen kritisoi Senaattia siitä, että se on jo myynyt useita alueturvallisuuden kannalta strategisesti merkittäviä kohteita – ja sama näyttää jatkuvan.

– Eikö Senaatti-kiinteistöjen toimintaan saada linjanmuutosta, hän kysyy.

Kymäläinen vaatii valtion kiinteistöstrategiaan entistä voimakkaampia muutoksia. Valtioneuvoston kanslian työryhmä lisäisi ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevaa sääntelyä. Perusteluna on muuttunut ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne.

– Työryhmä näkee puutteellisena viranomaisten keinovalikoiman esimerkiksi siinä, miten torjutaan kiinteistöihin liittyviä vakoilu- tai tarkkailutehtäviä, Kymäläinen huomauttaa.

”Tulemme paljastaneeksi oman haavoittuvaisuutemme.”

Työryhmä esittää, että valtion lunastus- ja etuosto-oikeuden kehittämisen lisäksi ETA-alueen ulkopuolisiin ostajiin sovellettaisiin lupaprosessia.

– Lupahankintamenettely kohdistuisi paitsi ostajaan myös kiinteistön käyttötarkoitukseen. Viranomaiset saisivat mahdollisuuden puuttua ennalta turvallisuusriskiksi havaittuun omistajuuteen, Kymäläinen toteaa.

Hän uskoo, että maan kokonaisturvallisuutta vaarantavat kiinteistökaupat estyisivät tehokkaammin, jos riskikategoriaan sisältyisi isompia alueita. Esimerkiksi Ruotsissa keskustellaan niin kutsuttujen sotilasturva-alueiden palauttamisesta turva-aluevalikoimaan.

Kymäläinen on esittänyt omassa lakiesityksessään laajempaa luvanvaraisuuteen palaamista. Hän muistuttaa, että vesiväylät, lentokentät, keskeiset rautatie- ja maantieverkostot ovat kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisiä, koska ne liittyvät huoltovarmuuteen.

– Jos siis kiinteistö- ja maakauppojen rajoittamista ei sovelleta läpi Suomen vaan ainoastaan yksittäisissä kohteissa, tulemme paljastaneeksi oman haavoittuvaisuutemme. Tämä ei ole mielestäni järkevää, Kymäläinen varoittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat