Turva – Hymy

Senaattorit huolestuivat Trumpin mielenterveydestä – täyttyvätkö perustuslain 25. lisäyksen ehdot?

Kuva: Lehtikuva

Osa Yhdysvaltain senaattoreista on huolestunut presidentti Donald Trumpin mielenterveydestä, kertoo uutissivusto Politico. Sen mukaan runsaat kymmenen senaattoria tapasi joulukuun alkupuolella Washingtonissa vierailleen Yalen yliopiston oikeuspsykiatrian professorin Bandy X. Leen ja keskusteli hänen kanssaan Trumpin henkisestä tasapainosta. Senaattorit olivat yhtä lukuunottamatta puoluekannaltaan demokraatteja.

Lee tunnetaan kansainvälisesti The Dangerous Case of Donald Trump -kirjastaan, johon hän on koonnut 27 psykiatrin arviot Trumpin mielenterveydestä. Psykiatrin toteavat kirjassa edustavansa paljon laajempaa presidentin terveydestä huolestunutta mielenterveysammattilaisten joukkoa. Kirja julkaistiin suuren kohun saattelemana viime lokakuussa, ja se sai ristiriitaisen vastaanoton.

Keskustelu Trumpin mielenterveydestä on saanut vauhtia hänen tviittailustaan.

Teoksen on sanottu rikkovan Amerikan psykiatriyhdistyksen APAn eettisten periaatteiden niin sanottua Goldwater-sääntöä, jonka mukaan psykiatrien ei pidä arvioida julkisuuden henkilöiden mielenterveyttä ilman asianomaisten lupaa ja jolleivät he ole henkilökohtaisesti heitä tutkineet.

Keskustelu Trumpin mielenterveydestä on saanut vauhtia hänen tviittailustaan. Keskiviikkona Trump muun muassa uhosi Twitterissä, että hänen ydinaseiden laukaisupainikkeensa on paljon isompi ja tehokkaampi kuin Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin hallinnoima laukaisupainike.

Keskustelu Trumpin mielenterveydestä ei ole poliittisesti aivan merkityksetön. Yhdysvaltain perustuslain 25. lisäyksen mukaan presidentti voidaan erottaa virastaan, jos varapresidentti ja hallituksen enemmistö toteaa hänet fyysisesti ja psyykkisesti kykenemättömäksi täyttämään virkansa edellyttämiä velvollisuuksia.

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT