Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Serbian ja Kosovon suhteet eivät lämmenneet tarpeeksi – maratonneuvottelut ohi

AFP / LEHTIKUVA / ARMEND NIMANI

Pohjois-Makedoniassa maratonmittaisiksi venyneet EU:n välittämät neuvottelut ovat päättyneet ilman, että Serbia ja Kosovo olisivat allekirjoittaneet sopimusta suhteidensa normalisoimisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EU:n mukaan 12 tuntia jatkuneissa neuvotteluissa edistyttiin asiassa, mutta lopullisia allekirjoituksia paperiin ei saatu. Vuonna 2008 itsenäiseksi julistautunut Kosovo on Serbian entinen maakunta, jonka itsenäisyyttä Serbia ei ole tunnustanut.

Neuvotteluja välittänyt EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell (kuvassa) sanoi, että osapuolet olivat päässeet sopuun yleisestä kehyksestä, jonka puitteissa suunnitelma voidaan toteuttaa, mutta että tarkka polku suhteiden normalisointiin on edelleen epäselvä.

-  Osapuolet eivät kyenneet löytämään molempien hyväksyttävissä olevaa ratkaisua, joka olisi ollut yhtä kunnianhimoinen kuin esityksemme.

Korkean tason neuvotteluissa olivat paikalla sekä Kosovon pääministeri Albin Kurti että Serbian presidentti Aleksandar Vucic. Kurti kertoi neuvotteluiden päätteeksi olleensa omasta puolestaan valmis allekirjoittamaan paperit ja syytti Vucicia jahkailusta asiassa.

EU:N 11 kohdan esitys suhteiden normalisoimiseksi Kosovon kanssa on kohdannut voimakasta vastarintaa serbinationalistien parissa. Ennen lauantain neuvotteluja tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Serbian pääkaupunki Belgradin keskustaan perjantaina äärikansallismielisten johdolla.

EU on pitänyt Serbian ja Kosovon suhteiden normalisoimista tärkeänä askeleena molempien maiden polulla kohti EU-jäsenyyttä.

11 kohdan sopimuksessa osapuolet muun muassa sitoutuvat siihen, etteivät ne käytä väkivaltaa keskinäisten riitojensa ratkaisuun eivätkä pyri estämään toisiaan liittymästä EU:hun tai muihin kansainvälisiin järjestöihin. Kosovon tavoitteena on ollut ennen kaikkea YK:hon liittyminen.

Sopimuksen seurauksena Serbia joutuisi käytännön tasolla kohtelemaan Kosovoa itsenäisenä valtiona, vaikka virallinen tunnustus ei sopimukseen kuulunutkaan. Serbia ja Kosovo olisivat muun muassa sitoutuneet tunnustamaan toistensa matkustusasiakirjat, rekisterikilvet ja tullileimat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE