Kotimaa

Setan puheenjohtaja: ”HSL voisi Helmet-kirjastojen tapaan tarjota matkustajille useampia sukupuolivaihtoehtoja”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Seta esittää, että HSL tarjoaisi matkustajille lisää sukupuolivaihtoehtoja. Seta kertoo tiedotteessaan, että Helsingin Seudun Liikenne on saanut bloggari Henry Harjusolan tekstin johdosta palautetta, joissa vaaditaan sukupuolen moninaisuuden ymmärrystä. Työtä on Setan mukaan vielä jäljellä.

”Olemme iloisia, että HSL on kouluttanyt lipuntarkastajiaan kohtaamaan sukupuolen ilmaisun moninaisuutta. Olemme mielellämme kehittämässä HSL:n toimintaa sukupuolen moninaisuutta kunnioittavammaksi”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Seta osallistui helmikuussa Ihmisoikeusliiton ja HSL:n kampanjaan Stop! Päätepysäkki syrjinnälle. Yhteistyöllä tavoiteltiin turvallista ja syrjimätöntä matkustamista myös henkilöille, jotka ovat joutuneet yleensä rakenteellisen syrjinnän kohteeksi.

”Jokaisen on voitava käyttää joukkoliikennettä ilman pelkoa ja syrjintää. Tämä merkitsee, että monenlaiset sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmaisu otetaan huomioon. HSL voisi Helmet-kirjastojen tapaan tarjota matkustajille useampia sukupuolivaihtoehtoja. Ihmisten tarpeiden huomioon ottaminen on hyvää palvelua ja osa yhteiskunnallista asennemuutosta”, Lampinen sanoo tiedotteessa.

Tilanne, jossa monissa tietojärjestelmissä tunnistetaan ja tunnustetaan vain kaksi juridista sukupuolta, vaikeuttaa Setan mukaan monen elämää.

”Kaikki järjestelmät, jotka kytkeytyvät kahteen juridiseen sukupuoleen, ovat haitallisia sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Myös muunsukupuolisten tai sukupuolettomien ihmisten kuuluu saada palvelut yhdenvertaisesti. Julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat