Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen sukupuolittamisesta: ”Se on viesti, että te ette halua ottaa mua tai mun kaltaisia ihmisiä huomioon”

Viima Lampinen toivoi joskus lapsena olevansa poika. Ennen kaikkea hän halusi olla vapaa ja että hänen itsemääräämisoikeuttaan kunnioitetaan.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen kävi katsomassa tammikuussa Doc Point-festivaaleilla Reetta Aallon ohjaaman dokumenttielokuvan Grey Violet Odd One Out. Se kertoo, miten Venäjällä kaltoin kohdeltu homoseksuaali pääsee aloittamaan uuden elämän turvapaikanhakijana Euroopassa. Hänestä elokuva on siitä hieno esimerkki, miten hengenvaarassa olleen turvapaikanhakijan elämä voi saada uuden alun.

Puheenjohtajaa hirvittää, miten turvapaikanhakijoiden tilanne on muuttunut muutaman vuoden aikana. Maahanmuuttoviraston lausuntojen lukeminen saa surulliseksi. Ihmisoikeudet ovat kärsineet inflaation. Lampinen pitää uskomattomana, että Suomi hyvinvointiyhteiskuntana hyväksyy tosiseikkana ihmisten palauttamisen maahan, jossa he ovat vaarassa.

– Jos näin tapahtuu Suomessa, epäileekö kukaan, ettei tapahtuisi lähtömaassa.

Monissa muslimimaissa homoseksuaalisuus on rikos, josta rangaistuksena seuraa vankeutta, ruoskimista tai pahimmillaan kuolemantuomio. Käytännössä moni pääsee elämään omana itsenään vasta turvapaikanhakijana.

Erityistä huolta Viima Lampisessa herättävät transsukupuolisten asema Venäjällä sekä Donald Trumpin valtaannousu Yhdysvalloissa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan vuonna 2015 kaikissa viidessäkymmenessä osavaltiossa.

– Seuraan huolissani, kun ihmisryhmä toisensa jälkeen joutuu Yhdysvalloissa uhan alle. Mikä sitten on sukupuoli-ja seksuaalivähemmistöjen asema. Onko ajan kysymys, ettei tasa-arvoinen avioliittolaki ole enää Yhdysvalloissa laillinen?

Vuosina 2009-2015 Yhdysvaltojen suurlähettiläänä työskennellyt Bruce Oreck oli tuttu näky Helsinki Pride-kulkueissa. Lampinen miettii, millaisen suurlähettilään Trump valitsee ja onko edustaja sellainen, joka olisi millään lailla kiinnostunut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta.

Lisää aiheesta

Väärä sukupuolittaminen on Lampisen kokemuksen mukaan hyvin yleistä. Tällaiset kokemukset lannistavat yhä uudestaan. Yksi tyypillinen tapa on jakaa ihmiset vain miehiin ja naisiin.

– Se on viesti, että te ette halua ottaa mua tai mun kaltaisia ihmisiä huomioon. Se on laiskuutta ja ymmärtämättömyyttä. Jos haluaa saada ihmisten näkemyksiä, niitä pitää kysyä oikeasti, hän sanoo.

Jutun kuvateksti on vaihdettu to klo 12.25.

Lue koko Viima Lampisen haastattelu torstain 23.2. Demokraatista ja katso video.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE