Seurakunnissa liikaa vasemmistovajetta

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

EU-vaalit ovat ovella eikä eduskuntavaaleihinkaan ole kuin vuosi. Silti ei pidä unohtaa, että syksylläkin käydään vaalit. Seurakuntien luottamushenkilöistä äänestetään 9. marraskuuta.

Kirkko satsaa vaaleihin aiempaa enemmän ja on jo ryhtynyt kampanjoimaan ehdokkaaksi innostamisen puolesta. Demarit menevät jälleen vaaleihin pääosin omilla ehdokaslistoillaan. SDP:n vaaliohjelmakin on ehätetty saada valmiiksi. Puoluehallitus hyväksyi sen viime viikolla.

SDP:n seurakuntavaaliohjelmassa korostuu kirkon hengellisen tehtävän ohella kirkon merkitys solidaarisuuden, suvaitsevuuden ja kunnioituksen edistäjä. Sosiaali- ja työelämäkysymykset saavat myös ison sijan. Vaikka pohjoismaiset sosialidemokraatit lähtevät siitä, että julkisen vallan on huolehdittava heikoimmista, kolmannen sektorin panoksen arvo nähdään. Kirkon diakoniatyö on yksi tärkeimmistä yhteiskunnan turvaverkkojen paikkaajista. Kirkon työntekijöiden apu etenkin yksinäisyydestä ja juurettomuudesta kärsiville on tärkeää ja tätä auttamistyötä demarit haluavat olla tukemassa. 

SDP haluaa seurakuntien olevan vastuullisia ja myös sosiaalisesti suuntautuneita työnantajia. Nuorten sekä vaikeasti työllistyvien työllistäminen sopii kirkon rooliin. Kirkon työntekijöiden työssä viihtyminen ja jaksaminen tarvitsevat lisää huomiota.

****

Evankelisluterilainen kirkko on melkoisessa murroksessa jäsenkadon ja sen aiheuttamien tulonmenetysten vuoksi. Välttämätön rakenneuudistus heijastuu myös vaaliteemoihin. Seurakuntien yhdistymiset ja rakennuskannan kohtalo vaativat lähivuosina runsaasti päätöksentekoa. Kysymyksenasettelut ovat paljolti samoja kuin kuntaliitoksissa: säilyvätkö palvelut ja mihin samaistua.

Kirkko menettää kokoaan ja samaan aikaan sen pitäisi uudistua sisäisesti. Seurakuntalaisten päätösvallan lisääminen on ajanmukaista. Maallikkojen roolia voi vahvistaa muun muassa kirkkoherran valitsemisessa. Kirkolliskokousten demokratiavajeet olisi myös jo aika poistaa.

****

SDP sai melko hyvin paikkoja neljä vuotta sitten pidetyissä seurakuntavaaleissa. Vaalimenestys saisi kuitenkin olla entistä parempi, jotta perinteisesti vahvasti porvarivetoiseen kirkkoon tuotaisiin enemmän vasemmistolaista näkökulmaa. Näin ollen kirkkoon kuuluvien SDP:n jäsenten kannattaa harkita pyrkimistä kirkolliseksi vaikuttajaksi.

Puolueelle seurakuntavaalit ovat tärkeät myös siksi, että niissä äänestysikäraja on 16. Monilla nuorilla on näin ensimmäinen tilaisuus äänestää SDP:n ehdokasta. Jos hyvä demariehdokas löytyy helposti, nuori saattaa hakea sellaisen myös tulevissa valtiollisissa vaaleissa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat