Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

20.9.2016 11:49 ・ Päivitetty: 20.9.2016 15:01

Sihteeri sai potkut koeajalta sairauslomalla – työnantajalle mojovat rapsut

Asiakaspalvelusihteeri ehti työskennellä koeajalla vain yhdeksän päivää, ennen kuin joutui sairauslomalle. Syynä olivat vaikeat hengitystieoireet, jotka johtuivat työpaikan epäillyistä sisäilmaongelmista. Asiasta kertoo tänään verkkosivusto Pro uutiset.

Sihteerin työsuhde purettiin koeajan lopulla. Suomeksi: Sihteeri sai potkut.  Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan korvaamaan kahdeksan kuukauden palkkaa vastaavan summan sekä 8 000 euron hyvityksen yhdenvertaisuuslain vastaisesta syrjinnästä terveydentilan perusteella.

– Poikkeuksellinen tuomio. Käräjäoikeus otti rohkeasti kantaa sisäilmaongelmiin ja sairauteen koeajan purkuperusteena, toteaa lakimies Anna-Leena Virtanen Ammattiliitto Prosta.

Työhöntulotarkastuksessa sihteeri oli todettu terveeksi ja työhön sopivaksi. Hänellä oli aiemmasta kodistaan homealtistus, josta hän oli kertonut avoimesti työterveyshoitajalle.

Työt sai aloittaa vasta kun työhöntulotarkastus oli tehty, Pro uutiset kertoo.

– Urheilen, olen hyväkuntoinen ja elän terveellisesti. Työterveystarkastuksessa mitatut veriarvot olivat kunnossa, sihteeri kertoo.

–Ensimmäisen työpäivän aikana sihteerillä alkoi päänsärky, vesi valui silmistä ja kurkkua ja keuhkoja särki. Kotona olo helpotti ja hän päätteli oireiden olevan vain alkavaa flunssaa.  Seuraavana päivänä töissä kurkku oli taas karhea, pääkipu palasi ja hän kertoi työkavereille flunssaepäilystä.

Lisää aiheesta

Sihteerin keuhkoarvot romahtivat Pro uutisten mukaan parin viikon jälkeen ja hän joutui sairaalan poliklinikalle astmakohtauksen takia. Lääkäri sanoi, että työpaikalle ei voi enää mennä.

– Viestittelin työpaikalle ja kysyin, voisinko tehdä etätyönä jotain muuta työtä, joista oli ollut puhetta työhaastattelussa. Olin jo aloittanut työn verkkosivujen uusimista varten ja olisin voinut jatkaa sitä etänä. Puhe oli ollut myös tapahtumajärjestämisestä, joista minulla on kokemusta, mutta sairastumisen jälkeen johtaja ilmoitti, ettei näitä tehtäviä enää ollut, sihteri kertoo.

Etätyöhön vastattiin kieltävästi, eikä työpistettä voinut vaihtaa terveydelle turvalliseen paikkaan. Sihteeri sai kutsun keskusteluun johtajan kanssa.

– Soitin ammattiliittoon ja kerroin, että vaikuttaa siltä, että minusta halutaan eroon. Kerroin, että etätöitä ei anneta ja nyt sain kutsun kuulemistilaisuuteen, jossa keskustellaan työsuhteen jatkosta.

Pron työsuhdeneuvonnasta annettiin hyviä neuvoja ja Pron asiamiehen Timo Suron numero. Keskustelun jälkeen Suro ehdotti, että hän tulee mukaan työpaikalle kuulemistilaisuuteen.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan työsuhde purettiin koeajalla epäasiallisella, syrjivällä perusteella ja vastoin yhdenvertaisuuslain kieltoa, joka kieltää työntekijöiden syrjimisen terveydentilan perusteella.

Käräjäoikeudessa työnantaja kiisti, että työpaikalla olisi sisäilmaongelma ja esitti näyttöä rakennuksessa tehdyistä tutkimuksista ja korjaustoimenpiteistä. Työnantaja oli tehnyt korjauksia työpaikalla vuonna 2013 sattuneen vesivahingon jälkeen, mutta käräjäoikeus katsoi ne riittämättömiksi ongelmaan nähden.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan työsuhde purettiin koeajalla epäasiallisella, syrjivällä perusteella ja vastoin yhdenvertaisuuslain kieltoa, joka kieltää työntekijöiden syrjimisen terveydentilan perusteella.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa erityisenä piirteenä oli Pron esittämä näyttö työpaikan rakennuksen kunnosta ja sisäilmaongelmista. Käräjäoikeudessa todistajat kertoivat rakennuksen huonosta kunnosta, työntekijöiden sairastelusta ja työnantajan välinpitämättömyydestä.

Käräjäoikeuden mukaan rakennuksessa on sisäilmaongelma, joka sairastuttaa työntekijöitä. Se, että työnantaja ei ole voinut tapauksen olosuhteissa selvittää kantajan soveltuvuutta asiakaspalvelusihteerin tehtävään, johtui työnantajan vastuulla olevasta asiasta. Koeaikapurulle ei ollut asiallista ja työsuoritukseen liittyvää perustetta, Pro uutiset sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU