Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Sijoittajat pettyneitä terveys- ja hoiva-alan yrityksiin – Terveystalo: Ei suurta merkitystä meille, jos sote kaatuu

Sosiaali- ja terveysalan uudistuksen kompuroinnin suurin ongelma alan toimijoiden kannalta on epätietoisuus, sanoo Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen. Epätietoisuus koskee niin alan yrityksiä kuin kuntia ja kaupunkeja.

– Kukaan ei uskalla satsata kehittämiseen, koska kaikki odottavat sote-ratkaisua, Närhinen arvioi.

Hänen mukaansa ratkaisulla on suuri merkitys sille, minkälaisia innovaatioita ja palvelukokonaisuuksia lähdetään rakentamaan.

– Jos painotus on sen näköinen kuin uumoillaan, niin silloin perusterveydenhuolto tulee saamaan paljon panoksia, Närhinen sanoo.

Terveystalolle sote-ratkaisulla ei ole niin suurta merkitystä kuin monille muille alan yrityksille. Terveystalon liikevaihdosta tulee 9 prosenttia julkisen sektorin kautta. Yritys keskittyy yksityisasiakkaihin kuten työterveyshuoltoon.

Närhisen mukaan silläkään ei ole Terveystalolla suurta merkitystä, jos koko sote-uudistus kaatuu. Terveyspalvelujen kysyntä säilyy poliittisista päätöksistä riippumatta.

– Sen sijaan suomalaisena veronmaksajana ajattelen, että olisi surkeata, jos näin pitkän prosessin jälkeen Suomen poliittisen koneiston ainoa päätös on, ettei mitään päätöstä tule.

Voimakasta kasvua.

Terveys- ja hoiva-ala on kasvanut erittäin voimakkaasti viime vuosina. Närhisen mukaan markkinat kasvavat 3–5 prosentin vuosivauhtia.

Alalla on nähty runsaasti yrityskauppoja, kun alan suuryritykset ovat ostaneet pienempiä toimijoita. Terveystalon liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 30 prosenttia.

– Leijonanosa kasvusta tulee yritysostoista, mutta on siellä laaja-alaista orgaanista kasvuakin, Närhinen kertoo.

Yritys kasvaa orgaanisesti, kun olemassa olevat toiminnot kasvavat.

Näkyvissä on myös voimavarojen keskittämistä tiettyihin sektoreihin alan sisällä. Suuriin toimijoihin kuuluva Attendo kertoi kuukausi sitten, että yhtiö tutkii terveydenhoitoyksikkönsä tulevaisuutta Suomessa.

– Attendon julkilausuttu strategia on keskittyä omiin hoivapalveluihin, ja sen takia Suomen terveydenpalvelujen tulevaisuutta arvioidaan nyt, kertoo Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja.

Hohto sijoituskohteena mennyt.

Sote-uudistuksen viivästyminen on johtanut siihen, että terveys- ja hoitoalan yritykset ovat menettäneet hohtoaan myös sijoituskohteina. Alan suuryrityksistä pörssissä ovat Terveystalo ja Pihlajalinna, joista erityisesti Pihlajalinnan osake on ollut laskussa.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Petri Kajaani arvioi syyksi sen, että pari vuotta sitten yritysten ennakoitiin kasvavan nopeammin kuin on tapahtunut.

– Siinä saattoi olla jonkinlaista euforiaa, kun yhtiöt tulivat listalle (pörssiin), Kajaani kertoo.

Kajaanin mukaan osakekurssin laskua edesauttavat myös kuntien kanssa perustetut yhteisyritykset, joiden voitoista noin puolet kuuluu kuntaomistajille. Pihlajalinnan tapauksessa liiketoiminta yksityisellä puolella on menestynyt heikommin kuin liiketoiminta yhdessä julkisen sektorin kanssa.

– Tämä on johtanut siihen, että konsernin tuloksesta suuri osa on valunut kunnille. Pörssiyhtiön osakkeenomistajat ovat jääneet vähän kuin nuolemaan näppejään, Kajaani kärjistää.

STT yritti tavoittaa Mehiläisen edustajia. Pihlajalinna ei voi kommentoida niin sanotun hiljaisen kautensa vuoksi.

STT–ANTTI AUTIO

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE