Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Sijoittamisesta ei voi puhua liikaa – täytyy myöntää, etten ole erityisen ihastunut naisnäkökulman alleviivaamiseen

iStock
Kolumnit

Evita Lestinen

Mimmit sijoittaa -median päätoimittaja sekä yleisen kirjallisuustieteen ja viestinnän opiskelija.

Peruskouluaikoinani inhosin matematiikkaa, kuten kuka tahansa mutrusuinen teini. Inhosin sitä niin, että miltei pelkäsin jokaviikkoisia matikan tunteja. Arki-iltaisin istuin isäni kanssa keittiömme pöydän äärellä laskemassa. Naama turhautumisesta punaisena yritin keskittyä ja tajuta laskukaavojen logiikkaa, mutta numerot ahdistivat.

Evita Lestinen

Rakensin itselleni identiteettiä, johon kaavat, luvut tai numerot eivät kuuluneet, vaikka osaamisessani ei ollut mitään vikaa. Olin sukupuolittuneiden stereotypioiden tyyppiesimerkki.

Kun tutustuin sijoittamiseen, tuo matematiikkaan yhdistämäni epävarmuus nousi esiin. En pysty, en osaa, en kykene. Ja mikä helvetti on P/E-luku?

Hanskat tiskiin, ajattelin. Tämä on jonkun minua älykkäämmän heiniä.

KUITENKIN ALOITIN sijoittamisen, puolipakolla tosin. Sijoittavat numeronerot isoveljeni painostivat minua avaamaan arvo-osuustilin. Ja sitten kulutin ansaitsemani kesätyötulot suuren suomalaisyrityksen osakkeisiin ja erääseen rahastoon.

”Katso, eihän tässä ole mitään ihmeellistä”, virkkoi veljistäni toinen. No, eipä ollutkaan.

Laput silmillä tehtyjen osake- ja rahasto-ostojen jälkeen ymmärsin, että luvut, numerot, pilkut ja desimaalit ovat ystävällisiä ja kiinnostavia. Ja ennen kaikkea ymmärrettävissä!

Lisää aiheesta

Samoihin aikoihin törmäsin mediassa yhä useammin naisiin, jotka puhuivat rahasta, numeroista, sijoittamisesta ja taloudesta.

Ryhdyin rakentamaan päänsisäistä tarinaani uusiksi. Hiljalleen uskoin, että jos nuo voivat ja osaavat, kyllä minäkin. Käppyröitä ja lukuja pelkäävä nuori väistyi.

Esimerkin muutosvoimaa ei pidä vähätellä. Varmuus kokeilla, yrittää ja ottaa riskejä ei synny tyhjiössä.

TÄYTYY MYÖNTÄÄ, etten ole erityisen ihastunut sijoituskeskusteluissa naisnäkökulman alleviivaamiseen. Mutta työsarkaa riittää: Danske Bankin mukaan naiset sijoittivat euromääräisesti viime vuonna 13 prosenttia enemmän, mutta miehillä kasvua oli noin 50 prosenttia toissa vuoteen verrattuna.

Nähdäkseni rahasta puhuvat – vaikuttajat, yrittäjät, kirjailijat, pankit ja mediat – kurovat sosioekonomisen eriarvoisuuden kuilua pienemmäksi. Entistä tasa-arvoisempi joukko pörssissä on yhteinen etu.

On ihmisiä, joiden kotona ei ole koskaan puhuttu rahasta, saati sijoittamisesta.

Jollekulle sijoittaja Merja Mähkän helposti ymmärrettävät sijoitussisällöt palvelevat samaa tarkoitusta kuin aikoinaan veljiltäni saamani tiedollinen ja henkinen tuki perehtyä pörssiin edes pintapuolisesti.

Mitä moninaisempi joukko käyttää ääntään ja rohkenee pureutua talouden eri teemoihin ja mitä useampiin korviin rahapuhe kantautuu, sen parempi.

Kun tietoa on riittävästi saatavilla, kukin voi itsenäisesti pohtia, onko sijoittaminen taloudellisesta hyvinvoinnista kiinnostuneiden – naisten, miesten, ahneiden, feministien, älykkäämpien, tyhmempien vai ihan tavallisten ihmisten – hommaa.

Näkökulmasta riippuen, vastaus voi olla mitä vain.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE