Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Simon Elo: Hallituksesta lähteminen on mahdollista – siniset vaatii palauttamista jopa maihin, joissa on kuolemantuomio ja kidutusta

Simon Elo.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo Demokraatille, että sinisten hallituksesta lähteminen on mahdollista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Siniset julkaisi tänään toimenpide-esitykset seksuaalirikollisuuden ja ulkomaalaisten tekemien rikosten ehkäisemiseksi. Näistä toimenpiteistään se nyt aikoo neuvotella hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen kanssa.

Näin Elo vastasi tänään eduskunnassa Demokraatin kysymyksiin.

Voiko tästä tulla hallituskysymys?

– Se on nyt keskustasta ja kokoomuksesta kiinni.

Missä teillä menee se raja?

– Tietysti se on neuvottelukysymys. Minä lähden siitä, että meillä on toimenpidelista tehtynä. Se on neuvottelujen lähtökohta. Nyt lähdetään neuvottelemaan ja katsotaan, löydetäänkö kaikkia osapuolia tyydyttävä lopputulos.

Onko se edes mahdollista, että jättäisitte tämän seurauksena hallituksen, jos ei ole tyydyttävää ratkaisua?

– On se mahdollista, koska me olemme tämän asian kanssa tosissamme. Ei voi olla niin, että mitään uusia toimenpiteitä ei tehtäisi. Ei voi olla niin, että sanottaisiin vain, että aikaa on liian vähän. Kyllä nyt tarvitaan tositoimia.

Uhkaatte hallituksesta lähdöllä?

– En minä ketään uhkaile, vaan sanon sen tosiasian mikä varmasti olisi tosiasia myös keskustalle ja kokoomukselle joissain toisissa kysymyksissä. Totta kai, jos hallitusyhteistyö ei toimi halutulla tavalla, hallituksesta lähtökin on vaihtoehto. Me lähdemme siitä, että tämä on neuvottelutilanne ja nyt sitten odotamme keskustan ja kokoomuksen vastausta neuvottelukutsuun ja sitten lähdetään neuvottelemaan.

Siniset ehdottavat muun muassa sitä, että perustuslain säätämisjärjestyksessä olisi muutettava lakia ja sallittava törkeistä seksuaalirikoksista tuomion ja käännytyspäätöksen saaneen palauttaminen myös maihin, joissa ei ole turvallista.

Elo sanoo, että tämä koskisi rajattua ryhmää eli törkeisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneitä ulkomaalaisia. 

– Poikkeuslailla muutettaisiin perustuslain pykälää 9 palautuskiellon osalta. Eli että se ei koskisi sellaisia ulkomaalaisia henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet törkeisiin seksuaalisiin rikoksiin.

(Olisitte valmiita lähettämään ihmisiä) hengenvaarallisiinkin oloihin?

– Kyllä, koska sehän on tällä hetkellä se, mitä kansan oikeustajukaan ei ymmärrä. Oulunkin tapauksissa käsitykseni on, että on tällaisia henkilöitä, jotka ovat turvapaikan saaneet ja silloin heitä, vaikka tulisi tuomiokin ei voida karkottaa sillä nojalla, että he ovat maasta, jossa olisi esimerkiksi kuolemantuomio käytössä. Eli vaikka tuomio tulisi niin karkotusta ei voida pistää täytäntöön. Tähän täytyy tulla muutos.

Vaikka he voisivat saada kuolemantuomion paluumaassaan?

– Vaikka kyseessä olisi sellainen maa, jossa mahdollisesti olisi vaara näistä kysymyksistä, jotka nykyisillään palautuskiellossa ovat eli kuolemantuomio, kidutus tai muu vaino. 

Onko tuo inhimillinen linja?

– Inhimillinen linja on suojella suomalaisia kansalaisia. Se on meidän ensijainen tehtävä. Moni muu EU-maa toimii myös tällaisella tavalla, että katsovat, että tämäntyyppisissä vakavissa rikoksissa palautuskieltoa ei pitäisi soveltaa. 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE