Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sininen tulevaisuus esitteli aatteensa – Sampo Terho linjasi suhdetta Soiniin ja Vennamoon

Alle parin prosentin lukemia gallupissa keräävä Sininen tulevaisuus julkaisi tänään periaateohjelmansa. Ryhmittymä kerää paraikaa kannattajakortteja rekistöityäkseen puoleeksi. Niitä on nyt kasassa noin 3 000 vaadittavasta 5 000:sta.

Arvoikseen tuleva puolue laskee rehellisyyden, ahkeruuden ja isänmaallisuuden. Siniset kuvaa itseään käytännönläheiseksi ja uudistusmieliseksi.

Periaateohjelmaa olivat esittelemässä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja varapuheenjohtaja Tiina Elovaara.

Talouslinjaltaan puolue haluaa laskea veroastetta ja keventää työn verotusta, kuitenkin tuloeroja tasoittaen. Veropolitiikan täytyy puolueen mukaan edistää keskiluokkaisuutta.

Sitä, millä tulotasolla ihmiset ovat pieni- tai keskituloisia, Sampo Terho ei halunnut lähteä tiedotustilaisuudessa määrittelemään. Hän näki kysymyksen jonkinalaisena ansana.

Tuleva puolue haluaa myös uudistaa perusturvaa, ilmeisesti jonkinlainen perustulomalli on tulossa myöhemmin. Myös esimerkiksi maataloudesta huolehtiminen tuli mainituksi puolueen talouslinjassa.

“Nimenomaan tällaisiin kysymyksiin periaateohjelma ei vastaa.”

Turvallisuusasioissa Sininen tulevaisuus ei pidä Nato-jäsenyyttä ajankohtaisena. Sisäisen turvallisuudessa se vaatii viranomaisten resurssien ja toimivaltuuksien turvaamista.

Oikeuspolitiikassa siniset painottivat oikeusvaltioperiaatetta. Politiikkaan kuuluu myös muun muassa vaade, jonka mukaan lainsäädännössä olisi mahdollisuus “todelliseen” elinkautiseen tuomioon erittäin vakavista rikoksista. Toisin sanoen tuomio olisi istuttava elämän loppuun asti.

Demokraatin kysymykseen, haluaako puolue kaventaa presidentin armahdusoikeutta ja millaisista rikoksista todellinen elinkautinen napsahtaisi, Sampo Terho ei halunnut vastata.

– Nimenomaan tällaisiin kysymyksiin periaateohjelma ei vastaa, hän napautti.

Siniset sanoi painottavansa myös hallinnon läpinäkyvyyttä ja kritisoi tähän liittyen poliittisia virkanimityksiä. Simon Elo vaatii myös selvitystä tavasta, jolla Suomen lainsäädännön perustuslainmukaisuutta selvitetään.

Hänen mukaansa niin kutsuttua perustuslakifundamentalismiakin on Suomessa esiintynyt ja julkisessa keskustelussa annetaan kuvaa, että perustuslain tulkinta olisi kovin yksiselitteistä.

Maahanmuuttopolitiikassa eilisessä budjettiriihessä kovia linjauksia esitellyt siniset kannattaa niin tehokkaita kotouttamis- kuin palauttamistoimenpiteitä. EU:n sisäisiä turvapaikkakiintiöt eivät saa kannatusta ja humanitaarisen maahanmuuton on oltava hallittua.

“Saman aatejatkumon uusi muoto.”

Periaateohjelmaesityksensä lopuksi Sampo Terho heittäytyi filosofiseksi todeten, että kyseessä on esityksen tärkein dia. Hän määritteli puolueen aatetta.

– Me luotamme suomalaiseen, me luotamme ihmiseen ylipäänsä, Terho aloitti.

Hän liitti Sinisen tulevaisuuden vennamolaisen ja soinilaisen aateperinnön jatkumoksi.

– Soini tiivisti aikanaan omalta osaltaan ja omalla tavallaan, että emme luota rahavaltaan ja hallintokoneistoon vaan ihmiseen. Sitä oli populismi hänen aattensa mukaisesti. Sininen tulevaisuus on tämän saman aatejatkumon uusi muoto.

– Yhteiskunta kehittyy hyvin hitaasti sitä kautta, kun me yksilöt, me ihmiset kehitymme tavalla tai toisella. Se on johtoajatus koko periaateohjelmassa ja kaikessa mitä tulemme myöhemmin edistämään, että yhteiskunnan ja yksilön kehitys on toisiinsa kietoutunut, hän jatkoi.

Sinisten mukaan yksilön ja yhteiskunnan kehityksen perusta rakennetaan perheissä.

– Yhteiskunnan ei pidä rajoittaa perheiden vapautta. Yhteiskunnan täytyy tarjota mahdollisuuksia ja kannustaa yksilöä itsensä kehittämiseen. Jokaisella täytyy olla tasavertaiset mahdollisuudet kehittää itseään.

– Ennen kuin tämän aatteen tuntee ja sisäistää, ei ymmärrä myöskään meidän periaateohjelmaamme eikä ylipäänsä ajattelua. Kun sisäistää tämän Vennamon ja Soinin perinnön, jota viemme eteenpäin, ja ihmisyyden aatteen, silloin on jo pitkällä ymmärtämässä Sinisen tulevaisuuden olemassaolon tarkoituksen, Terho päätti.

“Emme ole lukeneet mitään muuta puolueohjelmaa, emmekä lue.”

Tätä seurasi välitön median kysymys, miten aate poikkeaa keskustalaisesta.

– En tiedä mitä kepulaiset tästä ajattelevat, enkä pohdikaan sellaista. Tämä on meidän oma aate.

Toimittajien taholta esiin nostettiin vertailukohtana myös perussuomalaiset. Terho ei innostunut.

– Seuraavaksi tulee että tämä on kokoomuslainen ja sitten tulee, että tämä on sosialidemokraattinen, hän murahti.

– Jokainen saa itse päätellä, miten tämä eroaa muista puolueista.

– Emme ole lukeneet mitään muuta puolueohjelmaa omaa ohjelmaa kirjoitettaessa, emmekä lue. Voisiko kysyä näin päin, että jos jokin puolue eroaisi kaikilta keskeisiltä osiltaan kaikista muista puolueista…kerro mikä se? Se tuskin on menestynyt kovin hyvin.

Simon Elo luonnehti sinisten olevan keskustalaisia ilman keskustapuoluetta.

– Poliittisesti kuulumme maltilliseen keskustaan.

Hallituskumppani keskustapuolueella on Elon mukaan selvästi maaseudun leima ja he ajavat maaseudun asiaa. Siniset eivät hänen mukaansa sen sijaan näe kaupungistumista ongelmallisena, kuten hän totesi esimerkiksi keskustan kansanedustajan Mauri Pekkarisen nähneen. Sinänsä Elon mukaan sinisetkin ajavat koko maan asuttamista.

– Maataloustukeakin täytyy olla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE