Politiikka

Sipilä ei anna tuumaakaan periksi koulutuksen lisäleikkauksista – ”Tämä on ollut idea koko ajan”

Lehtikuva/Timo Heikkala
Pääministeri Juha Sipilä keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa tänään.
Lehtikuva/Timo Heikkala
Pääministeri Juha Sipilä keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa tänään.
Lehtikuva/Timo Heikkala
Pääministeri Juha Sipilä keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa tänään.

Valtion määrärahat korkeakouluille ovat näillä näkymin pienenemässä kilpailukykysopimuksen takia. Yliopistot ja muut opinahjot eivät siis saa itselleen hyötyä henkilöstösäästöistä, joita sopimus toi mukanaan.

Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistutti, että kilpailukykysopimuksella on haluttu parantaa juuri yksityisen sektorin kilpailukykyä kasvun vauhdittamiseksi. Sipilän mukaan hyöty otetaan pois kaikilta julkisesti rahoitetuilta toimijoilta.

– Tämä on ollut homman idea koko ajan. Jos me tässä lähdemme lipsumaan, niin tästä tulee Pandoran lipas, tämä koko rakennelma kaatuu, Sipilä sanoi tiistaina Oulussa.
Sipilän mukaan julkisen sektorin asema paranee kilpailukykysopimuksella vain välillisesti kasvun ja työllisyyden kautta.

Valtiovarainministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat olleet erimielisiä siitä, pysyvätkö korkeakoulujen määrärahat ennallaan, vaikka niiden henkilöstökulut pienenevät kilpailukykysopimuksen myötä. Valtiovarainministeriö katsoo, että korkeakoulujen määrärahaa voidaan pienentää niille koituvien säästöjen takia, kun taas opetusministeriö soisi rahan pysyvän ennallaan. Kiistan taustalla on ollut erimielisyys siitä, ovatko yliopistot yksityisoikeudellisia vai julkisia toimijoita.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen arvioi omassa kokouksessaan Turussa, että linjaus on kilpailukykysopimuksen hengen mukainen. Hallitus tulkitsee näin korkeakoulut julkisen sektorin toimijoiksi.

– Näin pääministeri on asian tänään linjannut, Jokinen kertoi.

Anniina Luotonen, Olli Kuivaniemi

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat