Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilä: Hallituksen ja järjestöjen vaikutuslaskelmat eroavat – keskusteluja jatketaan

Pääministeri Juha Sipilä (vas), valtiovarainministeri Alexander Stubb sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström kertoivat aamun keskusteluista pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen laskelmat työmarkkinapaketin talousvaikutuksista eroavat hieman, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Laskelmat paketin vaikutuksesta julkiseen talouteen vaativat Sipilän mukaan vielä täsmentämistä.

Työmarkkinajohtajat keskustelivat aamulla hallituksen kanssa yhteiskuntasopimuksen ja paikallisen sopimisen yksityiskohdista sekä Suomen sopimusmallista.

– Meillä on pikkasen erilaiset laskelmat ja sovittiin, että osapuolet käyvät tarkentavat keskustelut siitä, että mihin tämä paketti johtaa julkisessa taloudessa, Sipilä kertoi toimittajille tapaamisen jälkeen.

Laskelmat eroavat Sipilän mukaan myös työllisyysvaikutusten osalta. Hallitus laskee työllisyysvaikutuksiksi 35 000 ja työmarkkinaosapuolet 45 000.

Sipilän mukaan on jo selvää, että työmarkkinajärjestöjen kilpailukykypaketti on korvaamassa hallituksen vastaavat toimet. Sen sijaan ehdollisia toimiaan hallitus miettii vielä.

– Eihän tämä kokonaisuus riitä siihen, että myöskin veronalennukset voitaisiin toteuttaa. Paketti on vielä vajaa, ja tästä keskustelimme pitkään.

Hallitus arvioi vielä paikallista sopimista

Lisää aiheesta

Hallitus arvioi vielä, riittävätkö sille työmarkkinajärjestöjen kirjaukset paikallisesta sopimisesta.

– Yhdessä todettiin, että tämä on tietynlainen alaraja, joka tässä sopimuksessa on. Joka tapauksessa osapuoletkin ovat ajatelleet, että tämä on prosessi, joka tulee jatkumaan, Sipilä sanoi.

Myös valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan yhdessä pohditaan, miten prosessia voidaan viedä eteenpäin.

– Monta eri polkua on olemassa, Stubb sanoi.

Sipilän mielestä järjestöt ovat jo nyt ottaneet merkittäviä askelia paikallisessa sopimisessa, kun ne ovat sopineet järjestäytymättömien työnantajien asemasta. Edistysaskel on hänen mielestään myös se, että sopiminen tapahtuisi aidosti työpaikoilla ilman ulkopuolista hyväksyntää.

– Toki rima on meillä korkeammalla. Katsotaan, mihin lopputulokseen päästään ja mikä on yhteinen polku.

Suomen mallin osalta hallitus odottaa täsmentymistä viimeistään liittokierroksella vuonna 2017, kun vientiliitot ovat ensimmäisenä neuvotteluvuorossa.

– Keskusteltiin myös mahdollisuudesta, että jotakin saisivat siitä paperille, kun tässä on sinne yli vuosi aikaa, Sipilä lisäsi.

Anniina Luotonen/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE