Politiikka

”Sipilä ja Stubb hymyilivät autokauppiaan hymy kasvoillaan” – SDP:n Rinne vääntää rautalangasta: puolueet pettivät lupauksensa

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Antti Rinne ei säästele sanojaan Juha Sipilän hallituksen sivistyspolitiikalle.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Antti Rinne ei säästele sanojaan Juha Sipilän hallituksen sivistyspolitiikalle.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Antti Rinne ei säästele sanojaan Juha Sipilän hallituksen sivistyspolitiikalle.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painottaa, että Suomi ei voi menestyä, jos osaamisemme ei kasva.

– Menestys ei tule ennen osaamista missään muualla kuin sanakirjassa ja Sipilän hallitusohjelmassa, Rinne sivaltaa MTV:n nettikolumnissaan.

Hänen mielestään pitää sanoa rehellisesti, että talouden heikko tilanne viimeisen kymmenen vuoden aikana on johtanut liian suuriin leikkauksiin koulutuksesta.

Rinne muistuttaa kolumnissaan, kuinka puolueet näkivät, että koulutuksesta leikkaaminen on tulevaisuuden kannalta tuhoisaa ja typerää politiikkaa. Siksi ennen viime vaaleja annettiin koulutuslupaus.

Tämä merkitsi sitä, että jokainen puolue, myös keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset, sitoutui siihen, että koulutuksesta ei enää leikata.

– Keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Alexander Stubb hymyilivät autokauppiaan hymy kasvoillaan ja käsissä oli kyltti, jossa luki: ”Koulutuksesta ei leikata”. Nämä puolueet pettivät antamansa lupauksensa. Tämän selvemmin asiaa ei voi vääntää rautalangasta, Rinne puuskahtaa.

Järjetön politiikka lisää koulutuksen eriarvoisuutta.

SDP:n puheenjohtaja listaa, mitä koulutuspolitiikassa on sitten tapahtunut vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen, kun Sipilän oikeistohallitus on ollut vallassa:

”Sipilän hallitus on leikannut varhaiskasvatuksesta. Työttömien perheiden lapset on rajattu ulkopuolelle. Perusopetuksesta on leikattu tasa-arvoa ja laatua parantavia rahoja. Se tarkoittaa sitä, että erityistukea tarvitsevien lasten edellytyksiä oppia on heikennetty rajusti.”

Rinne huomauttaa, että tällainen järjetön politiikka lisää koulutuksen eriarvoisuutta.

– Koulutuspolitiikan pitäisi päinvastoin vähentää eriarvoisuutta. Tätä SDP ja asiantuntijat kannattavat.

Myös nuoret kärsivät Sipilän hallituksen kokoomuslaisesta koulutuspolitiikasta.

– Yli 200 miljoonan euron leikkaukset ammattikoulutukseen ovat käytännössä johtaneet lähiopetuksen vähenemiseen. Ammattikouluissa käydään yt-neuvotteluita, opettajia vähennetään ja oppiminen edellytykset heikkenevät, Rinne luettelee.

Yliopistoja ja korkeakouluja pidetään yhteiskunnan omatuntona – paikkoina, joissa usko tieteeseen ja edistykseen voittavat välinpitämättömyyden.

– Sipilän hallituksen korkeakouluista leikkaamat rahat ovat tarkoittaneet tuhansien ihmisten työpaikkojen menetyksiä. Papereita ei saa ulos ja opetuksen laatu yliopistoissa on kärsinyt. Tämä on kestämätöntä ja typerää politiikkaa, Rinne kirjoittaa.

Hallitus pelaa käsittämätöntä uhkapeliä nuorten tulevaisuudella.

Hän pitää käsittämättömänä, että samaan aikaan hallitus on keventänyt rikkaiden verotusta ja heikentänyt hyvinvointivaltion kykyä uudistua ja vahvistua.

Hallitus joutuu vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin ensi viikolla käytävässä välikysymyskeskustelussa. SDP:n ja muun opposition välikysymys koskee eriarvoisuuden kasvua koko yhteiskunnassa.

– Koulutus on tässä suuressa roolissa Suomen tulevaisuuden kannalta. Selitykseksi ei riitä, että nyt uudistetaan. Leikkaus ei ole uudistus. Leikkaus on leikkaus, Rinne puuskahtaa.

Hän pohtii, millaisen perinnön Sipilän hallitus sitten on jättämässä lapsille, nuorille ja tuleville päättäjille. Rinne sanoo, että hallituksen sivistyspolitiikka on ajautunut umpikujaan.

– Sipilän hallitus tekee menneisyyden politiikkaa ja pelaa käsittämätöntä uhkapeliä nuorten ihmisten tulevaisuudella ja samalla kansakunnan tulevaisuudella.

Talouskasvun vahvistuttua hallituksen on Rinteen mielestä aika tehdä täyskäännös politiikassa.

– Se tarkoittaa panostuksia koulutukseen, osaamiseen ja eriarvoistumisen vähentämiseen. Kasvun ja osaamisen pitää hyödyttää kaikkia ihmisiä Suomessa – ei vain harvoja ja valittuja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat