Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sipilä Junckeria varovaisempi EMU:n kehittämisessä: Riskejä pitää saada ensin vähennettyä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) mukaan Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin aikaisemmin tänään pitämä Euroopan Unionin tila –puhe oli hyvä ja eteenpäin katsova.

– Puheenvuoro heijastaa hyvin sitä henkeä, mikä Eurooppa-Neuvostossa on Brexit-shokin jälkeen ollut. Nyt katsotaan eteenpäin ja etsitään sellaisia konkreettisia askelia, joista on yksituumaisuus, Sipilä totesi.

Juncker viestitti vuotuisessa puheessaan, että Euroopan unioni on päässyt yli kriiseistään. Sipilä yhtyy Junckerin näkemykseen.

– Kun puhutaan tärkeistä asioista, esimerkiksi kauppapolitiikasta, kasvusta, työllisyydestä, sisämarkkinoiden kehittämisestä ja ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta, niin nämä asiat ovat myös Suomen polttopisteessä.

Puheessa tuli esiin paljon sellaista mikä kelpaa suoraan.

Junckerin konkreettisista ehdotuksista Sipilä toteaa kelpuuttavansa suoraan ainakin digitaalista sisämarkkinaa sekä kauppapolitiikkaa koskevat osiot.

– Puheessa tuli esiin paljon sellaista mikä kelpaa minulle suoraan.

Lisää aiheesta

Euroopan talous- ja rahaliiton EMU:n kehittämisen suhteen Suomi on puolestaan Sipilän mukaan Junckeria varovaisemmalla linjalla.

– Pitkästä tähtäimestä olen Junckerin kanssa samaa mieltä. Suomelle on kuitenkin tärkeää, että riskejä saadaan ensin vähennettyä ja kunkin maan taloutta kuntoon, ettei yhteisvastuu lisäänny.

– Suomessa olemme hyvin huolellisia niistä askelista. Sellaista tilannetta ei saa syntyä, että uudistamattomuus peitetään yhteisvastuun alle.

Sipilä totesi kuitenkin, että euro on valuuttana Schengen-alueen tapaan auki kaikille.

– Toivottavasti esimerkiksi tuo meidän läntinen naapurimme liittyisi euroon, hän totesi viitaten Ruotsiin.

Toivottavasti esimerkiksi tuo meidän läntinen naapurimme liittyisi euroon.

Junckerin puhetta on tulkittu vahvaksi liittovaltion kannustuspuheeksi. Sipilän mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Kyllä puheessa oli myös paljon sellaisia asioita, joissa voidaan mennä eteenpäin ihan nykyisen perussopimuksen pohjalta.

Sipilän mukaan Juncker mainitsi puheessaan erikseen, että eteenpäin pitää katsoa perussopimusta avaamatta.

Pääministeri Sipilä kiinnitti puheessa huomiota myös puolustusyhteistyöhön, jota Juncker ei liiemmin tuonut esiin.

– Se on Suomelle tärkeä asia, jossa toivottavasti päästään eteenpäin jo tämän syksyn ja talven aikana.

Puheessa oli paljon myös sellaisia asioita, joista voi olla helppo keskustella.

Junckerin puheessa mainitsemat esitykset EU:n yhteisestä presidentistä, yli maiden rajojen tehtävistä vaalilistoista ja määräenemmistöpäätösten lisäyksistä Sipilä kuittasi pitkän aikavälin tavoitteina.

– Kyseiset ehdotukset eivät mahdu Suomen hallitusohjelmaan, ja ne eivät ole tulossa missään nimessä edes käsittelyyn tämän vaalikauden aikana.

Hän kuitenkin huomautti, että puheessa oli paljon myös sellaisia asioita, joista voi olla helppo keskustella. Esimerkiksi hän nosti Junckerin ehdottaman euroalueen yhteisen finanssiministerin.

– Minulle se voisi esimerkiksi tarkoittaa euroryhmän puheenjohtajuuden vakinaistamista tai täysaikaistamista. Nämä ovat kuitenkin erittäin pieniä asioita isojen kokonaisuuksien rinnalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE