Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Sipilä selvittää talousnäkemykset – puolueille jää vastausaikaa vapunaattoon saakka

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tarkistutti oman valtakirjansa maanantaina.

Hallituksen muodostaminen pääsee kunnolla vauhtiin tiistaina, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valitaan virallisesti hallitustunnustelijaksi. Heti tämän jälkeen hän antaa puolueille kysymykset, joilla selvitetään puolueiden kantaa tulevan hallitusohjelman kannalta keskeisiin asioihin. Vastaamisaikaa on pari päivää eli vappuaattoon asti.

Demokraatti.fi/STT

Kysymysten tärkein teema on tietenkin talous. Uuden hallituksen pitää löytää yhteinen näkemys siitä, millä tavalla luodaan työpaikkoja ja huolehditaan julkisen talouden kantokyvystä tulevina vuosina.

Keskeinen osa tätä savottaa ovat rakenneuudistukset, joista kinkkiseksi osoittautuneeseen sote-uudistukseen puolueet ovat vakuuttaneet tarttuvansa heti ensimmäisenä.

– Millaiseen muutokseen ja toimenpiteisiin työllisyyden ja talouden suhteen valmiutta on, ja sitten koko laaja politiikan kenttä erilaisine rakenneuudistuksineen. Kaikista näistä isoista asioista se selko pitää olla, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen.

Odotettavissa on myös oma osionsa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Kysymyksiä on valmisteltu keskustan hallitusneuvotteluryhmässä, johon kuuluvat Sipilän lisäksi muun muassa puolueen varapuheenjohtajat ja eduskuntaryhmän johto.

Uskoisin, että sieltä tulee aika vakavia kysymyksiä.

Sipilä on sanonut antavansa puolueille tuhdin kysymyspaketin. Sen merkitys on keskeinen, kun hän arvioi, minkä puolueiden kanssa yhteistä hallitusohjelmaa on mahdollista rakentaa. Hän on toistuvasti sanonut, että hallituskumppanit ratkeavat ohjelman perusteella, ja luottamustakin tarvitaan.

– Uskoisin, että sieltä tulee aika vakavia kysymyksiä. Vastausten perusteellahan hallitustunnustelija tekee arvionsa siitä, mikä on se mahdollinen pohja, Tiilikainen sanoo.

Puolueiden vastauksia käydään läpi vappuviikonloppuna, minkä jälkeen Sipilä tapaa vielä puolueita yksitellen. Hänen mukaansa hallituspohjan pitäisi olla tiedossa ensi viikon puolivälissä. Tämän jälkeen alkavat neuvottelut hallitusohjelmasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE