Politiikka

”Sipilä toi pöytään ystävänsä Harry Harkimon ja jyräsi kokoomuksen kannan” – hallituksessa kipinöi Veikkaus-nimityksestä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustajalla Timo Heinosella ja pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) on erilaiset näkemykset siitä, ehdottiko kokoomuksen eduskuntaryhmän johto Heinosta Veikkauksen hallitukseen vai antoiko ryhmä kolme vaihtoehtoa.

Heinosen näkemyksen mukaan ryhmän johto esitti vain häntä Veikkauksen hallitukseen.

– Jostain syystä pääministeri ei halunnut kunnioittaa yhden hallituspuolueen esitystä eli kokoomusta, joka esitti minua, vaan toi pöytään ystävänsä Harry Harkimon (kok.) ja jyräsi kokoomuksen kannan, Heinonen sanoo.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoi STT:lle eilen, että Heinonen oli ryhmäjohdon ainoa esitys. Sipilän mukaan hänellä on ollut tiedossa kolme nimeä.

– Ehkä tässä on väärinkäsityksiä siellä. En tiedä, mistä tässä on kysymys, Sipilä sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen selventää, että hänen ja Sipilän välisissä keskusteluissa on ollut esillä kolme nimeä – Ilkka Kanerva, Harkimo ja Heinonen.

Mutta Jokinen teki Sipilälle selväksi, että jos valinta olisi yksin kokoomuksen, Veikkauksen hallitukseen olisi valittu Heinonen.

– Se oli hänellä mielestäni tiedossa, että Heinonen oli meiltä vahva ehdokas. Mutta tämä ei ole parlamentaarinen valinta, vaan tämä on omistajaohjausministerin päätösvallassa. Monesti aikaisempina vuosina tämänkaltaisia taustakeskusteluita ei ole edes käyty, vaan omistajaohjausministeri on vain nimennyt jäsenet, Jokinen sanoo.

”Se oli hänellä mielestäni tiedossa, että Heinonen oli meiltä vahva ehdokas.”

Kokoomuksen kansanedustajat Harry Harkimo ja Timo Heinonen. (Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen)

Jokisen mukaan Sipilä toi itse pöytään Harkimon ja kokoomus Kanervan. Kanervaa ei ehdotettu Veikkauksen varsinaiseksi jäseneksi, vaan hänelle ehdotettiin puhe- ja läsnäolo-oikeutta. Monessa valtionyhtiössä hallintoneuvoston puheenjohtajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa.

Jokisen mukaan pääministerillä oli kuitenkin ratkaisulleen vahvat perusteet, ja Sipilä painotti hallituksen kokonaisuutta.

Heinosen mukaan on surullista, että demokratiaa ei enää haluta kunnioittaa.

– Eikä rakenteita ja perinteitä, vaan viedään enempi kohti tällaista kaverijärjestelmää, Heinonen sanoo.

Rinne: Menettelytapa ärsyttää

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kritisoi Sipilää siitä, että SDP:ltä ei edes kysytty ehdokkaita.

– Minulla on vain se tieto, että Jutta Urpilaista on pyydetty asettumaan ehdolle, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan olisi ollut normaali parlamentaarinen tapa, että kun politiikkoja halutaan julkiseen luottamustehtävään, puolue määrittää ehdokkaat.

– Minulla ei ole mitään Urpilaisen ehdokkuutta ja asettamista vastaan. Hän on hyvä ihminen sinne. Menettelytapa ärsyttää, hän sanoo.

Sipilä painottaa, että Veikkauksen hallituksen valinta ei ole parlamentaarinen nimitys.

– Veikkauksen hallituksessa ollaan yritysten asialla ja minun tehtäväni on omistajan edustajana valita hallitukseen sellainen kombinaatio, että siellä on erilaisia näkemyksiä ja erilaista osaamista, Sipilä sanoo.

Hän sanoo, että eduskuntaryhmät eivät hallituksen edustajia päätä, mutta hän halusi kuulla mielipiteen niistä puolueista, joiden ryhmässä halukkaita on ollut useampia. Kokoomus oli Sipilän mukaan ainut puolue, jossa halukkaita oli useampi. Muiden puolueiden kanssa keskusteluita ei juuri käyty.

– Toivoisin Antti Rinteeltäkin tukea siihen, että sinne on valittu suuren oppositiopuolueen edustaja, Sipilä sanoo.

Viivi Salminen, STT

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat