Politiikka

”Juristit loppuvat” – Sipilä: Turvapaikanhakijoiden palautuksia ei ehkä enää pystytä nopeuttamaan resurssilisäyksillä

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Hallitus pohtii ensi viikon budjettiriihen alla, tarvitaanko sisäisen turvallisuuden varmistamiseen vielä lisää resursseja jo tehtyjen päätösten päälle. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi lauantaina, että Turun joukkopuukotus vaikuttaa budjettilinjauksiin.

– Sitä nyt valmistellaan, että josko tarvitaan johonkin lisää resursseja. Totta kai se (Turun isku) vaikuttaa siihen, sanoi Sipilä, joka esitteli lauantaina työtään ja työhuonettaan valtioneuvoston avointen ovien päivässä.

Päätökset tehdään kuitenkin vasta riihessä, pääministeri huomautti.

Puoliväliriihessä keväällä hallitus päätti antaa lisää rahaa useille turvallisuudesta vastaaville viranomaisille. Silloin sovittu sadan miljoonan euron potti jaetaan poliisin, suojelupoliisin, Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kesken.

Siihen Sipilä ei välttämättä usko, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia olisi mahdollista enää nopeuttaa resursseja lisäämällä.

– Lisää resursseja on jo pistetty oikeuskäsittelyyn ja turvapaikkapäätösten tekemiseen. Nyt katsotaan, onko enää mahdollista resursseja lisäämällä nopeuttaa palautuksia, koska taitaa loppua juristit. Se on aika iso se lisäys, mikä on jo tehty, hän kommentoi perjantaina Tukholmassa.

Pakolaiskiintiön nostaminen on pääministerin mielestä perusteltua, jos eurooppalainen järjestelmä saadaan toimimaan ja turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta paremmin hallintaan.

– Järjestelmä pitää saada toimimaan niin, että ihmisiä pystytään auttamaan lähempänä. Silloin minusta olisi perusteltua, että otetaan hallitummalla prosessilla lähempää kriisialueita suoraan pakolaiskiintiöjärjestelmän kautta ihmisiä tänne.

Sipilä kertoi keskustelleensa asiasta Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa perjantaina ja hänen mukaansa ruotsalaiset ovat asiasta samaa mieltä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on ehdottanut Suomen pakolaiskiintiön nostamista takaisin 1 050:een ensi vuonna.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat